UČESNICI

 

Tomislav Mićović

Rođen 16. septembra 1962. godine u Ečki, u opštini Zrenjanin. Državljanin Srbije. Diplomirao je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za gas, naftu i hemijsko inženjerstvo. Od 1992. godine do 2000 godine bio je novinar i urednik gradskog programa i privredne rubrike Informativnog programa TV Novi Sad. 2000.- 2001. urednik privredne rubrike Informativnog programa TV Novi Sad. Učestvovao je u osnivanju i bio je prvi predsednik Nadzornog odbora Udruženja novinara energetičara (2002-2004). Od osnivanja Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), radi na mestu generalnog sekretar asocijacije. UNKS od 2010 okuplja sve relevantne kompanije na tržištu Srbije: OMV Srbija, MOL Serbia, Lukoil Srbija, EKO Serbia, Petrobart, Naftachem, Standard gas, Euro gas - Euro petrol i Igmin petrol i NIS a.d. u statusu posmatrača.

Slobodan Puhalac

Diplomirani inženjer sa dugogodišnjim stažom u privredi. Od 2007.godine Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, nakon toga Ministar Industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Treutno na dužnosti direktora „Gas-Res“d.o.o.Banja Luka preduzeća za gasifikaciju Republike Srpske koje je osnovala Vlada Republike Srpske.

Milan Đukić

Mr Milan Đukić je rođen u Novom Sadu 1974.godine. Po struci Magistar pravnih nauka. 2000.godine zapošljava se u J.P. “Naftna industrija Srbije, Nis-Gas”, odakle 2005. Prelazi u J.P. “SRBIJAGAS” gde radi I danas najpre na na mestu direktora sektora pravnih I kadrovskih poslova , a od januara 2015 na mestu Izvrsnog direktora funkcije za pravne, kadrovske I opste poslove. Clan je radne grupe za Restrukturiranje JP Srbijagas. Zavrsio je 2005.godine Specijalisticke studije "Pravo Energetike" na Pravnom Fakultetu u Beogradu, 2011.godine je polozio Pravosudni ispit a 2014.godine magistrirao sa tezom "Ugovor o prodaji prirodnog gasa".

 

Vladimir Đurović

After the graduation from the Faculty of Mechanical Engineering & Naval Architecture in Zagreb in the year 1976, his work in the field of natural gas started and has lasted for 37 years. At this early stage it was direct participation in the preparations, construction, supervision and putting into operation of series of objects for the production, processing and transmission of natural gas. After that, the period of some management functions in all segments of natural gas business followed. Currently, he has been working in the Plinacro Ltd. Company, the national natural gas transmission company in the Republic of Croatia, having the positions of Head of Department of Strategic Development and Planning. He has been a member of numerous professional associations and working bodies in the natural gas business in the country and abroad.

 

Jovica Budimir

Jovica Budimir, diplomirani mašinski inženjer. Rođen 1966. godine. Diplomu Mašinskog fakulteta u Novom Sadu, smer Hidropneumatska tehnika, stekao 1994. godine. Poseduje lične Licence za projektovanje (broj 330S93506) i izgradnju (broj 430236503) gasovodnih objekata. Profesionalno iskustvo započeo u Termoelektrani-toplani Novi Sad, gde je od 1994-1996. godine radio na održavanju kotlovskog i turbinskog postrojenja. U preduzeću NIS-Gas, pravnom prethodniku Javnog preduzeća „Srbijagas“ radi od 1996. godine i to na sledećim poslovima: Stručnog nadzora na izgradnji gasvodnih objekata, rukovodioca Odeljenja u Službi investicija, Rukovodioca Službe investicija, Direktora Sektora za investicije OD Novi Sad, a 2006. godine imenovan je na funkciju Izvršnog direktora za investicije. Najznačajniji objekti, na kojima je vodio stručni nadzor i investicionu izgradnju, između ostalih, su: Razvodni gasovod visokog pritiska Gospođinci-Sombor, u dužini od 85 km, DN 400, investicione vrednosti 10 miliona evra, zatim Razvodni gasovod visokog pritiska Gospođinci-Futog, dužina 31 km, DN 400, investicione vrednosti 5 miliona evra, Glavne merno-regulacione stanice Sombor, Vrbas, Kula, Rumenka, Apatin, izgradnja prelaza ispod Dunava HDD metoda, u dužini od 4 km, DN 750, investicione vrednosti 4,5 miliona evra, kao i izgradnja distributivnih gasnih mreža u Crvenki, Apatinu itd. Član Međunarodne gasne unije od 1997. godine, aktivno učestvuje u radu Komiteta WOC 5 – primena gasa. Govori engleski jezik. Oženjen i ima dvoje dece.

Blaženka Mandić

Diplomirani ekonomista. Rođena 1962. godine u Karlovcu (Hrvatska). Diplomu Ekonomskog fakulteta u Osijeku stekla 1985. godine. Poseduje sertifikat ovlašćenog računovođe. Od 1985. do 1994. godine radila na poslovima šefa računovodstva. Od 1994. do 2013. godine zaposlena kao finansijski direktor kompanije Stylos. 2013. godine imenovana za zamenika generalnog direktora JP Srbijagas. Na toj funkciji se i trenutno nalazi. Poseduje dugogodišnje profesionalno iskustvo u oblasti ekonomskih poslova i upravljanja u privredi. Udata je i ima jedno dete.

H.E. Laurent Louis Stokvis MA

Mr. Laurent Louis Stokvis MA was born on 14 April 1950 in Jakarta. He works for the Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of the Netherlands as of 1975. In the period between 2002 and 2006 he was Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary to the Slovak Republic. Between 2006 and 2010, he worked as Director in the Directorate for the Western Hemisphere. He has been appointed Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary to the Republic of Serbia in September 2010. He is married and has one child.

Jelica Putniković

Jelica Putniković, novinar, urednik rubrike Energija u Internet magazinu Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net. Diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, književno - publicistički smer (novinarstvo). Prati teme iz ekonomije, posebno iz energetike duže od dve i po decenije, tako da se specijalizovala za ovu oblast, što su prepoznale i kolege novinari iz zemlje i inostranstva, koji je često zovu da komentariše aktuelna dešavanja. Učesnik je mnogih TV i radio emisija vezanih za privredu, a posebno energetiku. Pored energetike bavi se i drugim privrednim temama: privatizacijom, saobraćajem, komunikacijama, trgovinom, turizmom... Orrganizator je i moderator okruglih stolova i konferencija posvećenih najaktuelnijim privrednim temama, posebno iz energetike. Pre Balkanmagazina pisala je za nedeljnike Reporter, NIN, Ekonomist, Blic News; dnevne listove: Blic, Naša Borba, Borba i periodična izdanja: CORD, Eu Market, Market...

Aleksandar Antić

Rođen je 7. maja 1969. godine u Beogradu, po zanimanju je diplomirani ekonomista. Od aprila 2014. godine obavlјa funkciju ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. U periodu od septembra 2013. do aprila 2014. godine bio je ministar saobraćaja u Vladi Republike Srbije. Ima dugogodišnje iskustvo u radu državne uprave, u rukovođenju velikim infrastrukturnim projektima i javnim komunalnim sistemima. U periodu od 1992. do 2013. godine bio je odbornik u Skupštini Opštine Zvezdara u dva mandata i tri puta je biran za odbornika u Skupštini grada Beograda. Od 2004. do 2008. godine, obavlјao je funkciju predsednika Odborničke grupe SPS u Skupštini Grada Beograda. Funkciju predsednika Skupštine grada Beograda obavlјao je u dva mandata, od decembra 2008. do maja 2012. i od juna 2012. do septembra 2013. godine kada je izabran za ministra u Vladi Republike Srbije. Vršio je funkciju predsednika Skupštine privrednog društva „JAT tehnika” od novembra 2008. do septembra 2013. godine i bio član Upravnog odbora JAT Airways-a od jula 2005. do novembra 2007. godine. Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Kao narodni poslanik bio je član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za evropske integracije i član Parlamentarne delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Od septembra 2013. godine, kada je izabran za ministra saobraćaja, obavlјa funkciju predsednika Upravnog odbora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije. Odlukom Vlade Republike Srbije imenovan je za nacionalnog koordinatora Republike Srbije u mehanizmu saradnje NR Kine i Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) i na čelu je Radne grupe za projekat modernizacije pruge Beograd – Budimpešta. Kao ministar saobraćaja rukovodi Vladinim Telom za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima u Srbiji. Član je Upravnog odbora Fonda za razvoj Republike Srbije. Predsednik je Gradske organizacije SPS Beograda i član Predsedništva SPS. Odlikovan je Ordenom Svetog Serafima Drugog stepena od strane Ruskog Patrijarha Kirila. Ima sina Andreja. Govori engleski jezik.

Freek Janmaat

Head EU Integration and Economy EU Delegation Serbia

 

Sanja Babić

Sanja Babić, novinar u Agenciji TANJUG Kao novinar u redakciji Biznis i ekonomija u TANJUG-u radi vech osam godina i zaduzena je za sektor energetike. Zavrsila je Fakultet politickih nauka u Beogadu, novinarski smer. Uccestvovala je na nizu seminara iz oblasti elektro energetike, naftne i gasne industrije, “zelene energije“, brendiranja. Osim iz Srbije, izvestavala je o ekonomskim i energetskim temama i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Slovenije, Italije, Austrije, Madjarske, Nemacke. Dobitnik je nagrade Centralno-evropskog foruma za razvoj (CEDEF) 2011. godine, na konkursu “Upotreba komunalnog otpada u energetske svrhe” , a ucestvovala je i u organizaciji konferencije o stanju u medijima u jugoistocnoj Evropi, u organizaciji TANJUGA, sa oko 10 ostalih novinskih agencija, cclanica udruzzenja ABNA-SEE. Pre zaposlenja u drzavnoj novinskoj agenciji, radila je kao novinar u dnevnim novinama "Glas javnosti" u Beogradu i na Radio-televiziji Republike Srpske u Bosni i   Govori engleski jezik.

 

Dušan Bajatović

Dušan Bajatović je rođen 29. novembra 1967. godine u Ravnom Selu, Opština Vrbas. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu a posle 9 i 10 razreda upisuje i završava srednju elektrotehničku školu. Po obrazovanju je inženjer elektrotehnike i diplomirani ekonomista. Više puta biran na dužnosti u državnim organima: poslanik i šef odborničke grupe u Skupštini državne zajednice Srbija i Crna Gora, Narodne Skupštine Republike Srbije, kao i u Skupštini AP Vojvodine. Takođe, Bajatović je bio i potpredsednik Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, član Izvršnog odbora regionalne Privredne Komore u Novom Sadu kao i generalni sekretar Omladinskog saveza Srbije i član Saveta univerziteta. Više godina je bio član Upravnog odbora Elektrovojvodine a u njegovoj radnoj biografiji stoji i to da je bio osnivač, vlasnik i direktor Televizije Most. Vlada Republike Srbije, na sednici održanoj 23. Oktobra 2009 godine, imenovala je za generalnog direktora Javnog preduzeća Srbijagas. Dušan Bajatović je kao generalni direktor JP Srbijagas odgovoran za sprovođenje Međudržavnog sporazuma u oblasti nafte i gasa potpisanog sa Ruskom Federacijom. Po tom osnovu aktivno je učestovao u realizaciji projekata PSG Banatski Dvor, Južni tok, Sogaz kao i upravljanjem kompanijama koje su po osnovu Odluka Vlade Republike Srbije postale deo Srbijagas grupe od kojih su najznačajnije MSK, Azotara, Agroživ i Informatika. Kompanija Srpska Fabrika Stakla Paraćin uspešno je spašena iz tečaja, restrukturirana i pronađen je strateški partner. Dušan Bajatović pored funkcije generalnog direktora JP Srbijagas po funkciji obavlja i sledeće dužnosti: Predsednik Nadzornog odbora PSG Banatski Dvor, Predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kuće Sogaz, Zamenik predsednika Nadzornog odbora Jugorosgaz, Zamenik Predsednika Upravnog odbora kompanije South Stream Serbia AG Zug kao i ko direktor u kompaniji Južni tok d.o.o. Novi Sa d. Za vreme obavljanja ovih funkcija izgrađeno je prvo skladište gasa u Republici Srbiji na koje se čekalo gotovo 30 godina. Skladište je kapaciteta 450 miliona metara kubnih i zadovoljava osnovne potrebe Republike Srbije tokom zimskog perioda i u kriznim momentima. Osiguravajuća kuća je već u drugoj godini poslovanja ostvarila pozitivan finansijski rezultat što je jedinstven primer u finansijskom sektoru Republike Srbije. Po svojim finansijskim pokazateljima prevazišla je mnoge znatno veće kompanije koje posluju na ovom tržištu. U projektu Južni Tok usvojena je konačna investiciona odluka i započeta je izgradnja u novembru 2013 godine. Radovi u punom obimu se očekuju sredinom 2014 godine kako bi tokom 2016 godine prve količine gasa potekle do svoji krajnjih potrošača. Pored ovih aktivnosti Dušan Bajatović je poslanik u Parlamentu Republike Srbije, Predsednik odbora za odbranu i unutrašnje poslove kao i član Parlamentarne Skupštine NATO-a. Član je više domaćih i međunarodnih organizacija od kojih je najznačajnija članstvo u Evropskom poslovnom kongresu kao člana predsedavajućeg komiteta. Dobitnik je više nagrada za najboljeg privrednika u 2010 godini, zlatna plaketa za vizionara godine, najhumaniji čovek Srbije kao i zlatni svetionik – marketinški podvig godine. Od strane Radio Televizije Srbije i emisije Kvadratura Kruga nagrađen je za plemenitost. Predsednik je sportskog društva Vojvodina u Novom Sadu. Svoja primanja po osnovu članstva u Upravnim odborima donira u humanitarne svrhe. Tečno govori govori ruski jezik i služi se engleskim jezikom.


Branko Radun

Rođen u Novom Sadu, 1968.godine. Diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Radio sedamnaest godina u naftnoj industriji. Autor je brojnih radova iz oblasti političkog, ekonomskog, religijskog i kulturnog života Srbije, kao i analiza spoljnopolitičke situacije Srbije i drugih tema spoljne politike. Urednik je internet magazina Vidovdan.org. Kao politički analitičar, objavljivao radove u NSPM-i, Politici, Geopolitici, Vidovdan.org. i na drugim domaćim i stranim medijima. Čest je komentator domaćeg političkog života u dnevnim i nedeljnim novinama, radio i TV stanicama.


Valentina Nešić

Rođena 24. maja 1975. u Beogradu. Novinar u ekonomskoj redakciji novinske agencije Beta poslednjih 11 godina. Od 2008. godine intenzivno izveštava o temama iz oblasti energetike i energetske efikasnosti.

Ana Bulos

Ana Bulos (Anna Boulos) je vršilac dužnosti šefa ekonomskog odeljenja ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Ana je iz Mejna u Americi. Studirala je međunarodne odnose na Univerzitetu Tufts i magistrirala je na Univerzitetu Duke 2013. godine.

Dragiša Martinović

Dragiša Martinović je rođen u Subotici 1977 godine. Završio je ekonomski fakultet na Univerzitetu u Novom Sadu finansijskog smera. Karijeru je započeo u Continental banci (danasnja NLB banka) gde je prošao put od pripravnika do direktora Sektora. Krajem 2007 godine odlazi u CA banku a sledece u OTP banku. Tokom trajanja bankarske karijere vise godina je bio predavac za GTZ i Akademiju za Bankarstvo pri Narodnoj Banci Srbije. Pocetkom 2009 godine prelazi u JP Srbijagas na poziciju savetnika Generalnog Direktora.

 

Zoran Gogić

Gogić Zoran, diplomirani pravnik. Rođen 1966. godine. Od 1990. godine zaposlen u NIS „Energogas“-u Sektor za TNG Podgorica. Od 2002. godine i osnivanja Energogas D.O.O. Podgorica radi na mjestu Izvršnog direktora. Član je Odbora za energetiku Privredne komore Crne Gore i Podpredsjednik upravnog odbora Udruženja za gas Crne Gore.

Milan M. Zdravković

Pomoćnik Generalnog direktora za ekonomiku. Koordinacija strateških razvojnih aktivnosti gasifikacije Srbije i JI Evrope  Aktivna saradnja sa relevantnim međunarodnim institucijama IGU, UNECE, DVGW, IENE, ECS, EU DG Energy  Član IGU (Međunarodna gasna unija) – Programske radne grupe A – Održivi razvoj  Rukovodilac DVGW radne grupe RG 6 - Projekat «Harmonizacija zakonske i tehničke regulative u gasnom sektoru zemalja Jugoistočne Evrope»  Zamenik koordinatora JP Srbijagas realizacije projekata Nacionalnog investicionog plana Republike Srbije u oblasti gasifikacije,  Predstavnik JP SRBIJAGAS u saradnji sa Energetskom zajednicom  Počasni pridruženi član grčkog Instituta za energiju jugoistočne Evrope (IENE)  Koordinator projekta Gasna interkonekcija Srbija – Bugarska  Rukovodilac više strateških projekata JP SRBIJAGAS.

Olivera Vitorović

Olivera Vitorović rođena je 1973. godine u Beogradu. Od 2005. godine zaposlena je u Kancelariji za evropske integracije Vlade Republike Srbije gde obavlja poslove Rukovodioca grupe za energetiku, transport, transevropske mreže i elektronske komunikacije koji podrazumevaju koordinaciju procesa usklađivanja propisa Evropske unije sa nacionalnim zakonodavstvom, kao i koordinaciju aktivnosti i pružanje stručne pomoći ministarstvima i drugim državnim organima u procesu EU integracija. Tokom 2010. godine bila je secondee ispred Vlade Republike Srbije u Sekretarijatu Energetske zajednice gde je učestvovala u nadgledanju procesa implementacije pravnih tekovina Energetske zajednice u državama ugovornim stranama Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i procesa primene ugovornih obaveza kroz postupak mirnog rešavanja sporova. Ima višegodišnje radno iskustvo u energetskom sektoru i obavljala je poslove pravnika u javnom preduzeću koje se bavi delatnošću prenosa električne energije. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1997. godine, a 2003. godine položila pravosudni ispit. Završila je specijalističke studije iz Prava energetike na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a zvanje LL.M iz prava Jugoistočne Evrope i evropskih integracija stekla je 2010. godine na Univerzitetu Karl-Franzens u Gracu, sa temom „Usklađivanje zakonodavstva iz oblasti energetike Republike Srbije sa aspekta Ugovora o osnivanju Energetske zajednice“.

Saša Janković

Commercial and Logistics Manager at MOL Serbia doo, Part of MOL Group