Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

Akcije i događanja

17. februar 2014.

Konferencija „Formule vitkosti i zdravlja“: Zdrav način života kao put do blagostanja

Konferencija magazina "Lepota i zdravlje" o ishrani i zdravom načinu života održana je juče u hotelu Hyatt Regency Belgrade.  S obzirom na to da se danas, više nego ikad, propagira zdrav život i da raspolažemo mnoštvom informacija koje često ne umemo da iskoristimo na pravi način, cilje ove konferencije bio je razmena iskustava, i širenje znanja i svesti o zdravom načinu i stlu života.

U prvom Case Studyju, istoričarka umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević objasnila nam je kakav je status hrana nekada imala, kao i šta su jeli i kako su pripremali hranu naši preci.

Danas imamo ideju o tome da je francuska kuhinja najveće merilo elegancije u gastronomiji. Iznenadili biste se kada biste znali kako Rimljani jedu – i dan danas. U antičko vreme, kada sednete s nekim za sto, to automatski znači da ste s njim u dobrim odnosima. Sami su jeli samo varvari. Živimo u moru obilja, jedemo sami, zato smo i gojazni. To je problem našeg vremena - svega je previše, vremena je premalo!” poručila je Tamara Ognjević.

U prvom panelu učesnici su otkrili svoje male tajne i prečice do željenog  izgleda, odnosno kako da se hrane, vežbaju i razmišljaju kako bi bili  vitki, zdravi i zadovoljni.

Panel je vodila Nataša Miljković, a svoju formulu zdravlja otkrili su Ljubiša Knežević, nutricionista i predsednik Društva dijetetičara - nutricionista, Marija Savić Srećković, fitnes instruktorka i takmičarka, Slavica Squire, NLP Master Coach Trainer, Gorica Nešović, voditeljka, Milan Gromilić, baletski igrač i koreograf i Neda Ukraden, pevačica.

Ljubiša Knežević rekao je kako je važno konzumirati sve grupe namirnica, ali unos tih namirnica mora da bude dobro izbalansiran: “Doručak je veoma važan i bitno je da on bude uvek u isto vreme. Dobro je imati užine, voće je u redu, ali ni sa njim ne treba preterivati, jer ima mnogo šećera. Kada govorimo o šećeru, Ministarstvo zdravlja odobrilo je zaslađivač stevija kao potpuno bezbedan jer je prirodan i mogu da ga koriste svi, čak i trudnice i dijabetičari.

Život je neka vrsta borbe, a meni je sport u toj borbi pomogao jer donosi disciplinu. Treba da se borimo sami sa sobom, da sebi postavimo neki cilj. Moj cilj je bio da i u starosti budem zdrava, i da svojoj deci budem od koristi, a ne na teretu”, poručila je Marija Srećković Savić.

Slavica Squire otkrila je kako je uspela da smrša čak 40 kilograma: “Probala sam da manje jedem, da se bavim fizičkom aktivnosti, ali nije imalo rezultata kod mene. Shvatila sam da nije problem ni u hrani, ni u vežbanju, već u strahu, a rešenje je u ljubavi. Kada sam zavolela sebe, I process mršavljenja je bio lakši.

Gorica Nešović skrenula je pažnju ta to koliko je važno slušati svoje telo: “Kada bismo više razmišljali o svom telu I slušali ga, bolje bi se upoznali s njim i samim tim bismo se bolje i brinuli o njemu. Dok ne budete želeli sami na sebi da radite na sebi - nećete postići cilj.

Kada sam dobio decu, počeo sam drugačije da razmišljam o svemu, pa i o hrani. Meni je porodica ta koja je pokazala da treba da počnem da razmišljam. Nadam se da će ova konferencija biti odskočna daska i da će se o ovoj temi više pričati - ne zbog nas, već zbog naše dece! Jer danas ne postoje kultura tela i kultura ishrane”, rekao je Milan Gromilić.

Tajnu dobrog izgleda otkrila je i Neda Ukraden: “Pitanje je šta je ono što je proklamovano zdravo, a šta je zaista zdravo za vaš duh i telo. Ono što mene drži u kondiciji jeste svest o tome da sama sebi moram biti prijatelj. Nije mi svejedno šta i kako jedem. Kuvam i pripremam namirnice na način koji mislim da je zdrav, odmaram duh i telo.”

Drugi Case Study bio je rezervisan za Maju Petrović, autorku bloga “Vitki gurman”. Ona je objasnila na koji način pomaže ljudima da usvoje zdrave nutritivne navike i zbog čega je važno da znamo šta, kako i zašto jedemo. Prisutni su imali priliku i da probaju tortu sa stevijom, koju je Maja napravila za konferenciju.

Jedna od zabluda u kojima živimo jeste da sladak život bez šećera nije moguć. Iako sam u početku bila skeptična, danas redovno u pripremi slatkih poslastica koristim steviju jer je potpuno bezbedna. Ne padajte na priče o dijetama, ne posežite za pilulicama i praškovima jer od toga nemate ništa. Jedino što treba da uradite jeste da se zainteresujete za svoju ishranu i da zainteresujete svoju decu da se zdravo hrane”, poručila je Maja.

Drugi panel "Wellbeing: velike i male tajne blagostanja” takođe je vodila Nataša Miljković. Učesnici panela bili su Peđa Filipović, wellnes stručnjak i kreator wellness programa, Ljiljana Filipović, porodični terapeut, dr Miodrag Manigoda, neurolog Dom zdravlja "Dr Ristić" (članica "MediGroup"), Tanja Šešum, psiholog i homeopata, Veroljub Zmijanac, maratonac, www.trcanje.rs i Snežana Dakić, TV voditeljka.

Peđa FIlipović: “Masaža je postala statusni simbol i trebalo bi da se približi ‘običnim’ ljudima, koji sa prosečnom platom to sebi ne mogu da priušte.”

Ljiljana Filipović otkrila je da se, kao porodični terapeut, najčešće susreće sa problemom nedostatka komunikacije u porodici: “Roditelji generalno ne razgovaraju dovoljno sa svojom decom. Porodice su sve otuđenije, roditelji se ne snalaze najbolje, ne znaju kako da se odnose prema deci. Zajednički porodični obrok je veoma važan!”

“Kada tragamo za blagostanjem zapravo tragamo za zdravljem. Kvalitetan san je veoma važan za celokupno zdravlje. Odrasle osobe bi trebalo da spavaju 7-9 sati dnevno. Nesanica vodi ka gojaznosti, anksioznosti, stresu...”, kaže dr Miodrag Manigoda.

Snežana Dakić Mikić: “Naučno je dokazano da ženama treba više sna nego muškarcima. Zato apelujem na sve žene koje žrtvuju sebe zbog porodice da radije izdvoje novac za pomoć u kući kako bi se odmorile, naspavale, otišle u bioskop, šetnju, kako bi određeno vreme posvetile samo sebi.”

Veroljub Zmijanac pričao je o tome koliko je sport bitan za mentalno zdravlje: “Danas je sport deo životnog stila. Naše telo ima potrebu za kretanjem, a ja volim da govorim o trčanju kao posebnoj vrsti kretanja. Trčanje je bazičan sport i automatska tehnika tela. Ono je naša imanentna potreba, neophodna za blagostanje.

Na žalost, ili na sreću, hrana i emocija su jako povezana. Na primer, roditelji često koriste hranu da uteše ili nagrade svoju decu. Dok odrastamo, razvijamo emotivnu vezu između onoga šta jedemo i kako se osećamo”, kaže Tanja Šešum i dodaje kako je za blagostanje veoma važno razlikovati emocionalnu I fizičku glad.

Siniša Ubović, glumac i jedan od vodećih predavača u oblasti ličnog rasta i razvoja, u trećem Case Studiyju objasnio je kako da zakoračimo “Putem promene”.

Svaka nezdravost ima svoj uzrok. A uzrok su misli! Nov način razmišljanja vodi ka rešenju problema. Mi smo često skloni da razvijamo nešto što se zove neljubav prema sebi. Prestanite da kritikujete sebe, pohvalite sami sebe za nešto lepo što ste uradili danas - ne čekajte da vas drugi pohvale. Kada promenimo misli, promenićemo i život”, poručio je Siniša Ubović.

Media Clipping

Audio/Video Clipping

Web Clipping

Izjave učesnika

ogledajte izjave svih učesnika konferencije: