RSS izvori

Poslednji komentari

Mirjana Pantoš · Lektor

Ako nemaju hleba, zašto ne jedu kolače?

24. August 2007. 14:32 | 6 komentara · Daj komentar »

AKO NEMAJU HLEBA, nurse asthma ZAŠTO NE JEDU KOLAČE?
(Marija Antoaneta)

Baš nas je krenulo! Uprkos sporadičnim porazima, asthma | naši sportisti (teniseri, košarkaši, vaterpolisti, kajakaši… – sa izuzetkom fudbalera, naravno) ruše sve pred sobom! Nama, ovako jadnima, oni su jedina “svetlost na kraju tunela” jer, zbog dešavanja u vezi sa Kosovom, zahuktalih poskupljenja (hrana, struja, komunalije, prevoz), ograničavanja potrošačkih kredita a, bogami, i zbog klimatskih promena, malo je kome dobro. Naravno, uvek ostavljam rezervu za onaj društveni sloj kojem je u svakom sistemu i u svim okolnostima – sasvim fino. Ali, njima ne želim da se bavim jer su sigurno dovoljni sami sebi i “boleće ih baš”, kako kaže naša drugarica Beba. Imaju oni drugih problema, na primer, kako da za 5.000 evra upišu decu u privatne osnovne škole.

Pa, kada smo već kod sportista koji baš umeju da unesu radost u naše male, tmurne živote, primetim ja tako da različite televizijske kuće različito reaguju na “prateće pojave” u vezi sa nastupima naših sportskih predstavnika po svetu. Naime, kada je pre izvesnog vremena mlada košarkaška reprezentacija Srbije pobedila na Evropskom prvenstvu u Gorici, desio se uvredljivi incident kakav nijedna država koja drži do sebe (?!) ne bi propustila da “udari na sva zvona” – organizatori nisu pripremili himnu zemljice Srbije verovatno zato što nisu očekivali našu pobedu, pa su, gle čuda, naši momci na pobedničkom postolju pola sata čekali da čuju prve taktove “Bože pravde”. E, na taj “detalj” primereno je reagovala RTS (kojoj, priznajem, sa žaljenjem plaćam pretplatu), B92 osvrnuo se na tu činjenicu, a moj “omiljeni” “Fox” elegantno je izbegao da je spomene. Isto se ponovilo u slučaju trijumfa Novaka Đokovića na Masters turniru u Montrealu – to što ga je oficijelni spiker predstavio kao takmičara iz Hrvatske, slično kao u prethodnom “slučaju” sa košarkašima, “zabolelo” je pobrojane TV kuće sa “nacionalnom pokrivenošću”.

Zaista nisam ksenofobična (tu pre svega mislim u odnosu na Amerikance koji su vlasnici TV “Foks”) ali mera dobrog ukusa morala bi da važi za sve koji se bave javnim informisanjem. Ne bi smelo da bude “poželjnih” i “nepoželjnih”, treba baratati samo INFORMACIJAMA, a “prekobarske demokrate i lideri u svim oblicima informisanja pa i u elektronskom”, umesto da nas nečemu pouče, pokazali su kako se istina zaobilazi. (Ili to, možda, beogradski uređivački kolegijum tako radi na svoju ruku da ne naljuti poslodavce?)

Mi, naravno, nismo nikakva ni politička ni ekonomska velesila, ali sportska, dopalo se to nekome ili ne – jesmo! Dakle, BRAVO! za sportiste. (Nadam se da mi naša bivša koleginica neće zameriti to što sam upotrebila njen večni poklič sa ekrana TV “Pink” sredom uveče).

6 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.