RSS izvori

Poslednji komentari

Goran Aničić · Web urednik

BlogOpen | Jesen 2007 – Novi Sad

12. November 2007. 0:44 | Nema komentara · Daj komentar »

Juče je na novosadskom SPENS-u održan, impotent drugi po redu, viagra regionalni susret blogera pod nazivom BlogOpen Jesen 2007. Pošto sam prisustvovao i prvim susretima početkom godine u Pančevu, mogu da ih uporedim i da slobodno konstatujem kako je jučerašnja manifestacija daleko prevazišla onu prethodnu, kako sadržajno, tako kvalitativno i organizaciono (zahvaljujući pre svega blogerima koji su se potrudili da ova manifestacija bude ovakva kakva je, zato se zahvaljujem Tanji, Peđi, Aleksandru i mnogim drugima uključenim uorganizaciju ovog događaja).

Ovogodišnja sesija, iako svedena na jedan dan, obilovala je dešavanjima, diskusionim panelima i radionicama namenjenim pre svega blogerima, ali i ostalima zainteresovanim za fenomen blogovanja. Detaljan održan program dešavanja možete videti ovde.Na žalost zbog privatnih obaveza nisam bio u mogućnosti sa se pridružim prepodnevnom delu sesije, ali sam zato stigao na vreme na panel “Novinarstvo u doba blogova” u kojem sam uzeo aktivno učešće na poziv Miloja Sekulića, moderatora ovog panela.

Novinarstvo u doba blogova

Učesnici ovog panela, pored moje malenkosti bili su i bivši kolega Marko Herman (PC magazin) novinar, izvršni urednik časopisa PC press i autor bloga Samo malo, Dušan Belić stručnjak za SEO Web sajtova i jedan od pionira affiliate programa u Srbiji (autor bloga o Symbian tehnologiji koji je prodat jednoj kalifornijskoj kompaniji), zatim Nebojša Spaić medijski konsultant i novinar, direktor partner u agenciji za poslovni i medijski konsalting Farmer&Spaić i VIP bloger B92, te na kraju Zoran Zoza Stanojević, novinar RTS-a (magazin OKO) i autor rubrike Navigator u nedeljniku Vreme.

Panel je opušteno započeo predstavljanjem učesnika, da bi se zatim prešlo na teme vezane za motive započinjanja i vođenja blogova, diskutovalo se doduše delimično o vrstama blogova (među korporativnim naravno da sam pomenuo i [b]CPG blog[/b]), te o mogućoj komercijalizaciji ove delatnosti. Zatim se prešlo na temu kredibilnosti blogova i blogera, cenzuri i autocenzuri, te o blogovima kao izvoru informisanja.

Naposletku povela se diskusija o tome da li je blogovanje novinarstvo, u kojoj se Zoza Stanojević čvrsto držao stava da se, bar prema definiciji, blogovanje ne može uzeti kao novinarstvo. Moj stav je sa jedne strane sličan Stanojevćevom, ali sa druge strane ne tako isključiv, ne u potpunosti. Naime, naravno da ne možemo staviti znak jednakosti između blogovanja i klasičnog novinarstva, ali pojedinie blog zapise, pa i cele blogove možemo definisati kao klasično novinarstvo, jer zadovoljavaju kako sve principe novinarstva, tako i ona zanatska pravila i uzanse. Ono što smo možda propustili pre ove rasprave je da definišemo blog, te odedimo njegove osnovne karakteristike, kako bi bolje mogli da pojasnimo ovaj fenomen i odedimo ga prema onome što nazivamo klasičnim medijima.

Pomenuću ovde samo par obeležja koja pomažu u determinisanju bloga, a to su pre svega lični pristup, odnosno viđenje stvari iz prespektive pojedinca, te nedostatak “više” (kontrolno-uredničke) instance. E sad, ovo je sa jedne strane prednost, jer blogeri se bave slobodnim temama (nema zadatih tema) te slobodno pišu o svemu bez ikakve cenzure, potpuno nezavisno (nezavisnost je jako bitna, jer po pravilu blogeri nemaju interesa da pišu u nečije ime i za nečiji račun). Sa druge strane nalazi se ono što je pomenuto tokom panela, a to je površnost, koja proizilazi iz te neobaveze, odnosno bespotrebnosti zadovoljavanja i davanja odgovora na ona osnovna novinarska pitanja koja treba da zadovolji svaka plasirana vest ili informacija.

Takođe, postavilo se i pitanje pitaju da li novinari (iz klasičnih medija) danas mogu da ignorišu blogove ili su oni mesto za istraživački novinarski rad i izvor kvalitetnih informacija. Odgovor se delimično nalazi u činjenici da današnji novinari bilo kakav akt istraživanja započinju od Interneta, ili ga korsite kao pomoćno sredstvo za dolaženje do nekih informacija, a samim tim ne mogu da zaobiđu i blogove. Nekada su napisi na blogovima samoinicijalna kapisla za neki klasični novinarski prilog (ovo je uglavnom kod nas), a nekada predstavljaju vest za sebe (kao recimo u Hrvatskoj, gde blogosfera mnogo razvijenija).

Blog aktivizam

U nastavku BlogOpena sledilo je after-panel “Blog aktivizam” gde su učešće uzeli blogeri iz Bora okupljeni oko projekta BITNO ispred kojih je istupio Zoran Stanković (čovek koji je iz opozicije preduhitrio opštinsku administraciju u registraciji opštinskog domena ;) pa je zbog toga ima izvesnih problema) i gost-bloger Željko Peratović iz Hrvatske, novinara autora bloga 45 Lines, koji je zbog svojih napisa pre neke tri nedelje pritvoren zbog odavanja navodne “državne tajne”, po nalogu lokalnih sudskih vlasti, pri čemu mu je oduzeta sva informatička oprema najprogonjeniji bloger u regionu. Kako je sam Peratović naveo kao delikt uzeto mu je to, između ostalog, što je na blogu preneo reprint Nacionala star oko 2 godine, na čijoj se stranici našla slika sa dokumentom koji je imao oznaku “Državna tajna”, te ga tužilaštvo tereti po ovom osnovu kza odavanje tajne (?!)

U svakom slučaju veoma zanimljiv sagovornik koji je tokom svoje novinarske karijere, u drugim medijima, ali i na svom blogu razotkrio mnogobrojne afere aktuelne vlasti u Hrvatskoj, kao i moćnih tajkuna.

Nekako sam uspeo da sa HTC-om snimim izlaganje tokom ovog dela sesije, pa vam ga ove reprodukujem putem Google video zapisa. Predlažem da stavite slušalice tokom gledanja video zbog nešto lošijeg audio snimka – p.s. podseća malo na Špegeljev video ;) :

Drugi BlogOpen protekao je u sjajnoj atmosferi, odličnim temam, predavačima i diskutantima, a jedina zamerka sa moje strane bila bi upućena lošoj podcast propraćenosti događaja. Smatram da bi ceo događaj morao biti snimljem kamerom ili bar mikrofonom, te zatim stavljen na raspolaganje svima koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju manifestaciji.

Za one koji nisu bili, evo Flickr fotki koje sam ja snimio i BlogOpen Flick grupe gde se agregiraju fotke više autora snimljenih tokom ove manifestacije.

Izveštaj medija

Nema komentara

Za sada nema komentara na ovaj blog zapis.

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.