RSS izvori

Poslednji komentari

Robert Čoban · CPG Publisher

Dve sahrane i nijedno venčanje

22. November 2008. 11:07 | 5 komentara · Daj komentar »


POSLEDNJA PREDSTAVA: Plakati za novog Bonda i saopštenje „Zvezda filma“ u izlogu „Arene“

Kada sam u junu mesecu na ovom mestu napisao „Rekvijem za bioskop Jadran“ znao sam da će se to desiti pre ili kasnije. I desilo se: u sredu sam požurio iz Beograda gde sam ceo dan bio po sastancima, discount stigao u grad u 21, drug 45h, kupio veliku „amerikano kafu“ u „Costi“ da dođem sebi i našao se sa Sandrom ispred blagajne „Arene“ kao i stotinama puta svih ovih godina… Samo što je ovog puta povod bio poseban – poslednja bioskopska predstava u Novom Sadu. Posle više od 100 godina, Novi Sad je ostao bez ijednog bioskopa. Film za oproštaj: „Quantum of Solace“, zrno milosti, poslednji Bond, ima simbolike.

Tog jutra u „Dnevniku“ sam pročitao poziv Novosađanima da dođu na tu poslednju bioskopsku predstavu pošto u četvrtak bioskop (ni ovaj a ni „Jadran“) više neće raditi jer je „Zvezda filmu“ Toplana zbog dugova isekla grejanje a uskoro sledi i seča struje i vode kao i potpuna blokada računa, takođe zbog milionskih dugova. Mislio sam da ću prisustvovati sentimentalnom oprostaju stotine Novosađana od nekada kultnog mesta, bioskopa u kome su se prvi put poljubili sa devojkom, u koji su izvodili svoje ljubavi, jeli kokice i gledali mnoge Bondove pre ovog.

Bilo nas je, međutim, svega nekoliko desetina, tačnije 57 kako sam sutra pročitao u novinama. Dakle, bioskop se Novosađanima toliko ogadio da mu ni na sahranu nisu došli!?

Piratski DVD-i? Skupe ulaznice? Neatraktivan prateći program? Loši filmovi? Neudobna sedišta? Razloge zbog kojih su ugašena poslednja dva novosadska bioskopa mogli bi nabrajati do sutra. Ovih se dana organizuju tribine, oglašavaju se sadašnji i bivši direktori, iznose se podaci o rekordnih 1.800.000 bioskopskih gledalaca u Novom Sadu pre tačno 25 godina (te 1983. godine davali su se „Gandi“, „ET“, „Oficir i džentlmen“, „Tutsi“, „Sofijin izbor“) u odnosu na 250.000 prošle godine… Grad pere ruke, kao pokušao je da spase bioskope od privatizacije, ali eto, sudski spor još traje, drugi opet kažu kako je to sve zbog budućeg „Delta Sitija“ u kome će biti bioskop…

Činjenica da na sahranu nije došlo više od 57 ljudi govori o tome da Novom Sadu bioskopi jednostavno ne trebaju. Ekonomska kriza koja kuca na vrata još će više smanjiti potrošnju i vezati ljude za TV, piratske diskove i internet tako da pokušaji novosadskih „Sinepleksa“ , „Roda“ ili „Takvuda“ uopšte nisu izvesni.

Grad bez bioskopa teško se može nazvati gradom. Kako se Novom Sadu desilo da izgubi i ovaj atribut urbane zajednice ostaje pitanje na kojim će verovatno narednih dana i nedelja bistriti novinari na blogovima i stručnjaci po tribinama a Balaševićev film ćemo verovatno premijerno gladati u Beogradu.

5 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.