RSS izvori

Poslednji komentari

Goran Aničić · Web urednik

Informisanje sada i u budućnosti

17. May 2009. 23:53 | Nema komentara · Daj komentar »

Magazin Baekdal donosi nam veoma interesantan prilog o istorijatu (mas)medija u proteklih 200 godina, capsule ali i daje predviđnje budućnosti informisanja sve do 2025. godine.

Zanimljivo je videti kako se kretao koncept našeg informisanja, od lokalne pijace u 19.-om veku, preko jednosmernih štampe, radija i televizije u 20.-om veku, pa sve od sadašnjeg digitalnog Mashup-a.

Kada pogledate graf, može se uočiti sve gušća i frekventnija smena informativnih kanala ka današnjici, ali i činjenica da se svi kanali i dan-danas koriste – nije bilo onog TV killed the radio star. Svi mediji su i dalje tu, ali imamo sve veći broj kanala i jako brzo se menjaju njihovi prioriteti.

Stigli smo do stanja “Everything is Social” i koncepta Social News, kada bar prema ovoj studiji, dominiraju socijalni mediji, te kada je zbog kompleksnosti i razuđenosti apsolutno nemoguće kontrolisati izvore informisanja.

Istovremeno, od jednog usmerenog izvora, došli smo do tačke kada je svaki pojedinac emiter i ima prividnu moć kontrole informacija. Koncept se totalno menja, i nema više posrednikaakteri vesti direktno je isporučuju krajnjim konzumentima, a ovi opet imaju čitav splet mogućnosti za reakciju, i sve to u gotovo realnom vremenu.

Novi koncept predstavlja tzv. forma ciljanih  informacija (targeted information). Koncept je već viđen kroz radijski RDS (Radio Data System) a u suštini se radi o inteligentnooj emisiji relevantnih informacija pojedincu.

Nema komentara

Za sada nema komentara na ovaj blog zapis.

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.