RSS izvori

Poslednji komentari

Robert Čoban · CPG Publisher

Kad budem mlađi

24. October 2007. 8:56 | 4 komentara · Daj komentar »

Nisam neki pasionirani ljubitelj poezije, doctor još manje bi mi se mogla pripisati sklonost liku i delu Matije Bećkovića i onome što ovaj pesnik u javnosti personifikuje. Međutim, symptoms | prošle nedelje su mi u “Politici” pruvukli pažnju odlomci poeme “Kad budem mlađi” autora Matije Bećkovića koja će se ovih dana pojaviti u izdanju “Matice srpske”.

Kad budem mlađi / Svaki zalogaj žvakaću / Najmanje trideset šest puta“: Matija Bećković
Poema je izuzetno duhovita i, iz moje vizure, u ogromnom procentu “tačna”, ako to poezija uopšte može biti. Kroz poemu izbijaju “politički nekorektni” pasaži po kojima je Matija poznat i koji mi se manje dopadaju ali to ne umanjuje ukupni utisak. Preporučujem poemu ili bar njene odlomke iz politike (“Kad budem mlađi“, “Politika”, 13.10.2007.).

Ova poema me je naterala na razmišljanje o tome kako smo sve ređe sposobni da se divimo remek delima autora sa čijim se ličnim i političkim stavovima ne slažemo. Recimo, teško ćete naći “patriotu” iz redova DSS-a ili SRS-a koji će reći da su sjajne drame Biljane Srbljanović – zaista sjajne. Isto važi i za pripadnike “Druge Srbije” koji nikada ne bi preko usta prevalili priznanje da je pesma Matije Bećkovića lepa ili da im se dopada neki tekst Mome Kapora.

Sjajne slike, pesme, tekstove, drame, predstave i filmove produkuje i “prva” i “druga” Srbija ali jedna drugoj to ne priznaju. Nije reč o vapaju za nacionalnim ujedinjenjem već o malom civilizacijskom koraku koji je potreban i jednoj i drugoj strani da bi ono što je najbolje u ovoj državi postalo opštepriznato i podržano. Tada bi famozni “Savet za brendiranje Srbije” imao mnogo manje posla.

4 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.