RSS izvori

Poslednji komentari

Daško Milinović · Urednik magazina "CKM"

KNJIGA ŽALBI

28. August 2012. 15:13 | Nema komentara · Daj komentar »

U slavu osnivanja omladine PUPS-a…

Vest da je osnovana Omladinska organizacija Partije ujedinjenih penzionera Srbije lepo nas je razveselila. Zaista, pill videli smo fotografiju na kojoj mladi ljudi ponosno drže zastavu na kojoj je amblem partije. Kad pogledaš, check uzeti životno doba za ideologiju  fenomenalan je potez, s političkog aspekta. Možda ćeš biti liberal, komunista, nacionalista… Možda nećeš biti ništa od toga, ali ćeš mator skoro sasvim izvesno biti. Ako ne stigneš da budeš mator, jebiga… Ionako nam tvoj glas ne treba. Možda zatreba, ako nešto ne pođe kako treba pa mrtvi opet moraju na birališta, ali to je valjda prošlo zauvek.

Ono što je mene zaprepastilo na fotografiji mladih penzionera jeste to kako oni uopšte ne deluju penzionerski! OK, imaju oko 20 leta pa je to i normalno ali… Ja sam u njihovim godinama već imao sto puta bolje kvalifikacije da zauzmem poziciju tamo! Još od pretpubertetskih dana obožavam da negodujem i žalim se. Sve me nervira a s godinama spisak se proširuje i sad već obuhvata celu matičnu knjigu rođenih i 84% svega što postoji na svetu. Rođen sam mator! To bi trebalo da im bude moto, da se ja pitam.

Obožavam da se žalim, mato to radim nekako iskreno, nekomercijalno, vaninstitucionalno. Pobednik sam evropskog takmičenja u mrmljanju sebi u bradu a na globalnom nivou još me samo deka Simpson pretiče. Mrzim one što se formalno žale. One što zaista upućuju žalbe. Istina je da to dodaje poene u domenu penzionerluka, ali nije sve u tome. Ima nešto u iskrenom uživanju u nerviranju. To se može jedino onda kad se problem ne rešava nego se dubinski uživa u samom činu kritikovanja i mržnje. Svet je prepun falinki i mi, rođeni penzioneri, tu smo da to sve otkrijemo i kažemo svima koji (ne) žele da slušaju. Najteže mi je kad vidim nešto na šta bih se požalio a nemam kome jer niko nije nadležan (ovo je samo lepši način da kažem “niko neće da me sluša”!).

Starost je protraćena na stare! Jasno je da oni nemaju dovoljno snage da se žale na sve što je za žalbu. Što ranije omatoriš, duže ćeš biti mator. Treba na vreme početi. Neću da me mladost-ludost pita gde mi je starost-iritantnost.

Tekst je objavljen u magazinu “CKM” br. 108 avgust/septembar 2012.

Nema komentara

Za sada nema komentara na ovaj blog zapis.

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.