RSS izvori

Poslednji komentari

Robert Čoban · CPG Publisher

Majami: Kako je diskriminacija Jevreja stvorila Art Deco District

27. February 2013. 23:45 | 7 komentara · Daj komentar »

Art Deco District u Majami Biču, for sale kvart sa najvećom koncentracijom očuvanih art deco građevina na svetu – nastao je kao posledica diskriminacije Jevreja u ovom gradu koja je, medstore neverovatno ali istinito – potrajala i nakon Holokausta u Evropi, ampoule 2. Svetskog rata i američke pobede nad nacistima.

Jevrejima naime prve tri decenije 20. veka nije bilo dozvoljeno naseljavanje severnije od 5. ulice na Majami Biču. To je uslovilo da veliki broj kreativnih jevrejskih arhitekata (Henry Hohauser i Morris Lapidus su najpozatiji) i preduzimača – krene sa izgradnjom malih ali stilski doteranih hotela na Saut Biču. Tako je nastao danas čuveni Art Deco District koji privlači milione turista iz celog sveta. Vremenom, Jevreji su počeli “da se šire” i severnije pa danas sjajne art deco građevine nailazimo i do 17. ulice…

U isto vreme, Jevrejima je bio zabranjen ulazak u “WASP hotele” sve do 1949 godine, nije im bilo dopušteno ni zapošljavanje na državnim klinikama pa je tako nastala danas čuvena “Mt. Sinai Hospital”.
Takođe, sve do sredine šezdesetih – čuvenim crnačkim džez pevačima koji su nastupali po hotelima i klubovima u Majamiju (Duke Ellington, Louis Armstrong, Cab Calloway, Count Basie, Ella Fitzgerald…) nije bilo dopušteno da posle nastupa u tim klubovima i odsedaju.

I sve to u Americi koja je pobedila Hitlera i nacizam.

Do 1965. broj Jevreja na Majami Biču popeo se na čak 65.000 (u odnosu na 7.500 1945.) ili gotovo 70% stanovništva. Danas nakon brojnih migracija i doseljavanja Kubanaca i drugih “latinosa” – Jevreji čine 20% populacije Majami Biča ali su i dalje politički i ekonomski najuticajnija etnička grupa u gradu.

7 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.