RSS izvori

Poslednji komentari

Lidija Ćulibrk · Urednica magazina "Lepota & Zdravlje"

Piškiti ili ne?

24. April 2007. 19:15 | 11 komentara · Daj komentar »

Znate i sami, there story sve što čujete u gradu nikada nije u potpunosti tačno i provereno ali gde ima dima ima i vatre. Zato, ću vam ipak ispričati. U jednoj domaćoj redakciji, boss je pozvao sve zaposlene na sastanak “tačno u podne”. Svi su se pojavili. Pod pretnjom otkaza, trazio je od njih da urade test analize urina na narkotike. Na licu mesta. Zaposleni su oklevali, oklevali, a onda jedan po jedan otišli u toalet i piškili na tračicu koju su posle, valjda, predali svom bossu! Jedna koleginica iz naše redakcije je rekla “Odvratno, krše osnovna ljudska prava”, druga koleginica, koja se nedavno doselila iz Australije i svaka druga reč joj je još uvek na engleskom, je rekla “Da, to se praktikuje, ali potrebno je imati contract. Boss kada se zaposlite traži od vas da potpišete contract da ćete pristati na analize tog tipa.” Neko je rekao “Ako se gazdi učini da u firmi ima problema koji ukazuju na drogu, ima pravo da traži testiranje zaposlenih.”

Imam dete u “osetljivim godinama”, pa čak i kada bih saznala da se u školi iz veoma opravdanih motiva (registrovanje narkomana u razredu, špricevi u toaletu i sl) planira takva akcija, osećala bih se pomalo nelagodno. Smatram da, kao roditelj, treba prva da preduzmem nešto na tom planu ili da donesem odluku u ime svog deteta, umesto da moje dete učestvuje u masovnim testiranju jer postoji nekakva sumnja da neko od stotine i stotine đaka koristi narkotike.

Ne dopada mi se sve to… Nemogućnost izbora, nemogućnost donošenja odluke…
Da se vratimo pomenutoj redakciji, verovatno je dotični imao razloga da sumnja, verovatno neko od zaposlenih u redakciji ima problem sa narkoticima, ali ucena još nije priznata u oblasti lečenja i prevencije bolesti zavisnosti. Testiranje i lečenje se, izuzev u slučaju neuračunljivih osoba (mentalno zaostalih i teških psihijatrijskih bolesnika), sprovodi isključivo uz odluku i volju individue. Razumem sve probleme u vezi narkomanije – više od 10 godina sam kao psiholog radila u Zavodu za bolesti zavisnosti. Ipak, ne bih se pridružila zaposlenima koji su svi odreda svom šefu dali tračicu- crvenu ili plavu (nadam se da je bio diskretan)?! A vi?

11 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.