RSS izvori

Poslednji komentari

Lidija Ćulibrk · Urednica magazina "Lepota & Zdravlje"

Pismo Vuku Bojoviću

29. April 2007. 14:55 | 15 komentara · Daj komentar »

Nemam tačno predstavu kako će ovo pismo doći do Vuka, capsule ali mogu da se nadam.
Moja ćerka (14) se pre neki dan vratila iz ZOO u BG neraspoložena i zabrinuta i kaže mi «piši Vuku». I ja šta ću, nego na blog.
Kaže mi:

  1. Kavezi za životinje su u nekim slučajevima malo veći od životinja i one ne mogu u njima da se okrenu
  2. Zaposlenih je malo ili slabo obilaze životinje koje su bez vode jer je popiju ili je prevrnu a oni dolaze samo dva puta dnevno
  3. U većini prostora nema trave ni prirodnih elemenata već su elementi za animaciju npr. automoblske gume
  4. Neke životinje dele isti prostor iako međusobno ne mogu da «komuniciraju»: kokoške, kornjače i kenguri (možda su ih ređali po abecedi)
  5. Kod mnogih kaveza nema tabli sa natpisima i opisima vrsta i porekla životinja (koje ona redovno čita)
  6. Kamila je bolesna i opada joj dlaka
  7. Ima još, ali…

Radi se o tome da naša deca danas životinje upoznaju na Discoveri i National G. kanalima kako slobodno žive u svoj svojoj snazi i veličini. Kada ih posmatraju istraživači i naučnici koriste mikročipove da ih prate i izučavaju kao i druge tehnički usavršene metode.
Posle kada dođu u ZOO, deca vide apatične i gotovo nepokretne životinje i padnu u bedak. Iako je Vuk ponosan na svoj ZOO – životinje često rađaju -što je dobar znak, ipak je zahtevano od BG ZOO vrta da se dislocra u veći prostor jer je ovaj nepodoban i nezadovoljava evropske standarde.

Moja ćerka će se verovatno uskoro priključiti organizaciji PETA, kada ja prestanem da joj kuvam, postaće možda vageterijanac i neće nositi krzno, ali ipak pitam se i sama da li su ZOO vrtovi stvar prošlosti ako su životinje aktivne kao voštane figure u muzeju Madam Tussoud, lišene svoje suštine, osobenosti i divlje prirode. A vi?

15 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.