RSS izvori

Poslednji komentari

Jovana Ivković · Pomoćnik urednika

Poseta rimskom gradu i vojnom logoru VIMINACIUM

11. July 2008. 14:31 | 6 komentara · Daj komentar »

Arheološko nalazište Viminacium nalazi se u blizini Starog Kostolca. Rimski vojni logor i grad nastao je u I i trajao do početka VII veka. Bio je jedan od najznačajnijih legijskih logora na Dunavu, health a izvesno vreme i glavni grad rimske provincije Gornje Mezije (Moesie Superior), generic koja je obuhvatala najveći deo Srbije, order severnu Makedoniju i deo severozapadne Bugarske.

Obimna arheološka istraživanja započeta su zbog izgradnje termoelektrane i površinskog kopa Drmno, 1977. godine. Od tada pa do danas pronađene su terme, koje su bile glavno sastajalište Rimljana, iskopan je Mauzolej, za koji se pretpostavlja da je grobnica cara Hostilijana, sina cara Trajana Decija, koje je boravio u Viminacijumu tokom 251. godine. Pronađeno je više grobnica sa izuzetnim freskama. Otkrivena je Severna kapija utvđenja, mnoštvo novčića. Viminacijum je pod zaštitom države od 1949. godine, a status izuzetnog kulturnog dobra ima od 1979.

Poseta arheološkom parku Viminacium (Viminacium, glavni grad provincije Gornje Mezije – Moesia Superior) obuhvata obilazak objekata na tri lokacije:

1

Prva lokacije je Carski mauzolej gde nas se dočekalo stručno osoblje koje nas je sprovelo kroz deo ograđenog rimskog groblja, i nakon toga do ulaza u tzv. Podzemni svet ( gde nas je čekao Haron-mitski vodič u svet mrtvih) u kome se nalaze tri oslikane grobnice. Konzervirane i zaštićene freske predstavljaju remekdela slikarstva u grobnicama tog perioda. Na žalost, fotografisanje unutar grobnica je zabranjeno.

2

Druga lokacija: Vojni logora (Porta Praetoria) gde je usledila kratka prezentacija o istoriji rimskog logora i grada i dosadašnjim arheološkim istraživanjima.

3

Nakon toga stiže se do treće lokacije : Termi (Termae), gradskog kupatila, odnosno središta društvenog života u rimsko vreme, koji spada u red luksuznih termi sa podovima ukrašenim mozaicima i oslikanim zidovima, gde smo bili upoznati sa svakodnevnim životom u rimskom periodu, a posebno sa značajem kupanja i održavanjem higijene.

U rimskom graditeljstvu terme širom Carstva imaju određeni, prepoznatljivi raspored prostorija i specijalan način njihovog zagrevanja (podno grejanje – hipokaust) koji je primenjen i u slučaju kupatila u Viminaciumu. Kupatilo je bilo parno: topao vazduh je cirkulisao između stubića i zagrevao opeku ispod podnica. Voda je stizala sa izvora, u slobodnom padu, akveduktom istraženim u dužini od deset kilometara.U središtu termi bile su prostorije za masažu. Pronađene su i svetiljke koje su služile za noćno kupanje.

6 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.