RSS izvori

Poslednji komentari

Lidija Ćulibrk · Urednica magazina "Lepota & Zdravlje"

Postenom nalazacu…

19. September 2007. 18:09 | 3 komentara · Daj komentar »

Sinoc sam iskoristila priliku da pogledam poslednje vece izlozbe Pikasovih grafika.
Prijatan ambijent Galerije Matice Srpske, arthritis rec kustosa o delima i umetniku, symptoms dokumentarac iz pedeset i neke koji prikazuje nastajanje genijevog dela uzivo (slikao je na staklu a simatelj je snimao sa druge strane tako da je “uhvatio” njegove poteze, radjanje i menjanje tek rodjne ideje, prerastanje jedne zamisli u drugu… – sto je za Pikasa karakteristicno), zatim, slajd show koji prikazuje stotine njegovih najpoznatijih dela, pa, pametna i radoznala lica studenata, mladih parova, ljubitelja umetnosti starije generacije i decak koji crta (papir i olovke nadohvat ruke za klince) dok ceka majku da pogleda izlozbu.
E, necu smarati o Pikasu!
Osim njegovih dela moj “utisak veceri” bila je pomisao da nam se neke stvari u zivotu dese prerano.
Kada sam u srednjoj kulturoloskoj skoli ucila o Pikasu, nije da me to nije zanimalo ali jednostavno bilo je – prerano! Pikaso i ja smo tada bili na razlicitim talasnim duzinama. Sada je vec drugacije. Mnogo drugacije.
Nedavno je razredni staresina moje cerke profesor Tornjanski na roditeljskom sastanku rekao, da mora da brani Anu Karenjinu jer je deca na casu napadaju da je nemoralna zena. “To je roman za nas, koji smo 15 god u braku, sta deca mogu da zaju o tome, sta oni znaju sta je jad…”, rekao je.
Sa 15 sam smatrala da treba da procitam, i usred letnjeg raspusta citala sam Carobni breg Tomasa Mana. Dostojevskog, takodje pre vremena, i mnoge druge…
Za razliku od Pikasa na koga mozes da “naletis” i kasnije u zivotu (na izlozbama nalik ovoj), na mnoge stvari vise ne mozes.
Surov zivotni tempo, trka za novcem, borba za opstanak, mnostvo narastajucih informacija koje nas preplavljuju – onemogucuju nam da se ponovo sretnemo sa Tomasom Manom, Dostojevskim, Tolstojem…
Tako je malo vremena.
Za sve sto treba da se uradi, procita, cuje, vidi, dozivi…
Moj dan vise nema 24 sata!. Ako neko primeti moje izgubljene sate neka bude ljubazan da mi ih vrati. Postenom nalazacu sledi nagrada :).

3 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.