RSS izvori

Poslednji komentari

Robert Čoban · CPG Publisher

Rekvijem za bioskop “Jadran”

16. June 2008. 0:10 | 4 komentara · Daj komentar »

U prvoj nedelji mog studiranja i života u Novom Sadu, bronchi početkom oktobra 1988. godine u bioskopu “Jadran” prikazivao se film “Poslednji car” Bernarda Bertolučija. Gledao sam film 6. oktobra, te večeri kada je ispred Banovine završavana “jogurt revolucija”. Izašli smo nakon trosatne sage o poslednjem kineskom caru iz “Jadrana” i zatekli sablasno prazan grad sa tonama smeća i ambalaže za jogurt na ulicama. To je bilo prvi put da sam video smeće na ulicama Novog Sada.

Bezmalo dvadeset godina posle, 15. juna 2008. Sandra i ja u “Jadranu” gledamo film “Seks i grad”. Zbog zauzetosti “Arene” koja je jedna od lokacija na kojima se prikazuju filmovi u okviru festivala “Cinema City”, verovatno najgledaniji holivudski blokbaster prikazuje se u skučenom “Jadranu”.

U ovom bioskopu generacije rođenih Novosađana i nas koji smo u međuvremenu došli u grad, gledale su kultne filmove, prvi put se poljubile, plakale, smejale se. “Jadran” je uvek bio nekako romantičniji od “Arene”. Možda otud i ima neke kosmičke pravde u tome što se “Seks i grad”, simbol “fin de siecle” romantike našeg doba, prikazuje upravo ovde.

Mesta na kojima se prikazuju filmovi “Cinema City”-a (Katolička porta, SNP, Dunavski park, Arena, Dom kulture…) ovih dana su poluprazna. Ni svo vrhunsko ozvučenje, aktuelna trendi selekcija filmova i savremeni dizajn nisu uspeli da “Novosađane vrate bioskopima” što je, kako je rečeno, trebalo da bude jedna od misija ovog festivala. Sa druge strane u memljivom ali voljenom “Jadranu”, u kome ispod radijatora stoje papirni tanjirići sa otrovom za miševe, pred blagajnom se čeka u dugačkim redovima a iz njega se u još dužim redovima izlazi. Osećaj koji je gotovo neverovatan. Retki filmovi koje je u Novom Sadu preko sto ljudi gledalo u bioskopu, proteklih godina su uglavnom premijerno igrani u “Areni” a “Jadran” je služio da “B ligu” filmova, poslednju nedelju prikazivanja “A filmova” i slične “drugorazredne opcije”.

Više puta odlagana privatizacija “Zvezda filma” u čijem se sastavu između ostalog nalaze i bioskopi “Arena” i “Jadran”, zakazana je za 18. jul. Nakon toga, novi vlasnik će najverovatnije ukinuti dosadanju niskoprofitabilnu delatnost ovih prostora i na njihovim eksluzivnim lokacijama u centru grada nići će neki novi tržni centar ili fensi klub.

Verovatno poslednji put, “Jadran” je večeras bio pun.

4 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.