RSS izvori

Poslednji komentari

Mirjana Pantoš · Lektor

Skribomanija – bolest ili strast?

19. November 2007. 13:43 | 12 komentara · Daj komentar »

“U to vreme je čak i boja ljubomore što baca senku na te srećne dane bila drugačija.”
Pasus kojega je ova rečenica Orhana Pamuka deo (“Zovem se Crveno”) pročitala sam pet puta, anesthetist ne da bih ga zapamtila već da bih uživala.
Naravno, medic ne može svako da piše kao Pamuk, ailment Andrić, Selimović, Jergović… Ali, eto, volimo i mi, manje talentovani ponešto da zapišemo…
Ipak, odlučila sam da prikočim. Iako mi u poslednje vreme svakojake teme padaju na pamet, shvatila sam da odasvud vreba veoma opasna zamka zvana – skribomanija.
SKRIBOMANIJA, po Vukajliji: neutaživa strast za pisanjem, velika spisateljska plodnost, a – ukoliko dopustite da iznesem sopstveno mišljenje – bila bi to, između ostalog, i bolesna potreba da se svaka svoja celomudrenost podeli sa ostatkom sveta.
PROBLEM: Ljudi više vole da pišu nego da čitaju zaboravljajući pri tom da se veština pisanja stiče – čitanjem.
Ipak, skribomanima je teško pripisati lenjost, što ne važi za ogroman broj naših novinara i “novinara”. Zanatlije uvek ostaju samo zanatlije, dok je majstora među njima, nažalost, sve manje. Gotovo da se na prste (dve) ruke mogu nabrojati oni kojima je stalo do toga da svojim čitaocima, osim informacije, pruže ZADOVOLJSTVO ČITANJA. A upravo je u tome suština!
Izvesno urušavanje novinarske profesije posledica je, čini mi se, onih strašnih devedesetih (ne ponovile se!) kada je mladima bilo teško da nađu posao i većina onih koji nisu umeli ništa da rade birali su – diktafon i olovku, istovremeno nespremni i da uče i da čitaju. Pa kako onda da nas sa stranica dnevne (više) i periodične (manje) štampe ne zapljusnu loši, prazni tekstovi netalentovanih “novinara”, puni frazetina i rogobatnih konstrukcija koje “zvuče”. I, simptomatično je to što upravo najmanje talentovani najviše pišu. Većini njih (a to su, sigurna sam, oni BAŠ LENJI, kojima je stalo samo do toga da odrade svoj posao bez unošenja jer – nije dovoljno samo preneti informaciju, ona treba da bude i jezički “upakovana”) najlakše je da kažu, na primer: “U ranim jutarnjim časovima na autoputu Beograd-Niš DOŠLO JE DO SUDARA u kojem su poginula tri lica”. I nije to nepravilno, takvu konstrukciju dopušta “Sintaksa savremenoga srpskog jezika” ali, ako tekst vrvi od sličnih konstrukcija (kao što se često dešava – “došlo je do susreta, došlo je do eksplozije, došlo je do svađe, došlo je do rušenja aviona, došlo je do…” pa tako čekam i da do mora dođe), ne bi bilo loše da se lenjivci trgnu pa da se prisete da je glagol “doći” u tom slučaju vrlo jednostavno zameniti drugim, odgovarajućim ili, jednostavno, promeniti konstrukciju. Tako, na primer, može da se kaže: “U sudaru na autoputu Beograd-Niš poginula su tri lica.” Ili: “Dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubila tri lica,” etc.
E, za nas se “lepi” baš sve što je “stranjsko”! U poslednjih nekoliko godina često se može čuti ovakva rečenica (i na radiju, i na TV, a bogami i u štampanim medijima, zapisana): “U četvrtini finala turnira u … naša Jelena Janković PORAŽENA JE OD STRANE…” – sledi ime njene protivnice. Pa tako neko bude POHVALJEN OD STRANE nekoga, PODRŽAN OD STRANE nekoga i slično. Hajde, zamislite se malo: šta vama znači to …PORAŽENA JE OD STRANE…? Zar vam ne zvuči rogobatno (uostalom, sasvim je nepravilno!)? Ako već želite da upotrebite trpni oblik glagola poraziti, to može i lepo, srpski da se kaže: “Jelena Janković je poražena u duelu sa teniserkom…”, a ništa ne fali našoj staroj, dobroj (i vrlo primerenoj) konstrukciji: “Jelenu Janković porazila je…”
Očito, nije važno pratiti ni jezička pravila ni semantiku, važno je da ono što je izgovoreno ili napisano – “zvuči”. Baš tužno.

12 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.