RSS izvori

Poslednji komentari

Lidija Ćulibrk · Urednica magazina "Lepota & Zdravlje"

Šta ćemo s decom?

22. August 2011. 14:48 | 1 komentar · Daj komentar »

Mnogo je priča o deci bilo ovog leta! Imali smo razmatranja “za” i “protiv” Zakona o zabrani fizičkog kažnjavanja dece koja se nalaze na dva kraja jednog kontinuuma. Kontinuuma razuma. Nepomirljiva. Zatim, order priče o deci i ćutanja o deci, pills povodom razvoda poznatih ličnosti, gde se deca pominju ukoliko to može da koristi slavi zvezde ili zaboravljaju ukoliko je zvezda trenutno u žaru borbe sa svojim već gotovo bivšim partnerom. Potom sam slušala priče o deci i roditeljima na seminaru o Svesnom roditeljstvu, priče predavača, ali i pohađača, iskustva odraslih ljudi iz njihovih davnih dečjih i sadašnjih roditeljskih uloga – bolna i poučna.

Sve u L&Z redakciji rastužio je zajednički utisak da deca više ne liče na svoje mame koje su se podvrgle drastičnim zahvatima plastične hirurgije. U stvari ona liče, ali na njihove slike iz detinjstva. Tekst na ovu temu možete pročitati na strani ???.
Zamislili smo se i nad činjenicom da pitanje: “Čekate li sina ili ćerku?”, koje se nekada smatralo važnim a odgovor iščekivao sa radošću i nestrpljenjem, više i nije tako smisleno, jer postoji mogućnost da sin ili ćerka postanu nešto što smo, za sada, nazvali “treći pol” (str. ???). Ma, neka su živi i zdravi!

I kad sam već pomislila da ću nekako, ipak, međusobno pomiriti u sebi sve ove varijetete – u pokušaju da budem pravedna i prema deci i prema roditeljima – i jedno i drugo sam – stvarno me je iznervirao tekst u jednim dnevnim novinama. Onako neobavezan i letnji. Anketa napravljena među turistima kaže da ih tokom godišnjeg odmora najviše nerviraju deca i njihova dreka! Pa to je stvarno preterano, zar ne mislite?! Vidimo li uopšte one čarobne kule u pesku na koje svaki čas nalećemo kada se šetamo obalom, mokre lokne na malim plavim glavicama, razbacane kantice, lopatice i “mišiće” i usnule rumene bebe prekrivene pelenom na plaži. Da li ih zaista vidimo?

Tekst je objavljen kao uvodnik u magazinu “Lepota&Zdravlje” br. 127 septembar 2010.

1 Komentar

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.