RSS izvori

Poslednji komentari

Robert Čoban · CPG Publisher

Šta je nama Forbs

5. April 2013. 23:55 | Nema komentara · Daj komentar »

Krajem marta Srbiju je posetio Kristofer Forbs, discount therapy potpredsednik izdavačke kuće „Forbes“ koja izdaje istoimeni magazin poznat poslovnim i finansijskim temama i svojim listama najbogatijih i najuspešnijih…

60-godišnjeg Amerikanca u Srbiji primili su: Predsednik Republike, patient predsednik Vlade, remedy prvi potpredsednik Vlade, ministar finansija i – Patrijarh!

Tri meseca ranije u kratkoj poseti Beogradu u organizaciji privatnog „Alfa univerziteta“ bila je Marina Abramović, verovatno u svetu najpoznatija umetnica sa ovih prostora. Tom prilikom, Marina je izjavila: Nijedan diplomata, s našim konzulom u Njujorku na čelu, niti predstavnik države Srbije nije posetio moj performans “The Artist Is Present” u Momi. Takav odnos Srbije nisam zaslužila, posebno ako se ima na umu da sam jedini živi umetnik čiju je izložbu u Momi videlo više od 850.000 ljudi. Konzul Srbije u Njujorku živi dva bloka od muzeja, a nije se pojavio za dva i po meseca, koliko je izložba trajala. O ministru kulture, ili ne daj bože drugim visokim državnim činovnicima koji često borave u Njujorku da ne govorim. Za razliku od njih, ministar kulture Crne Gore je došao!“

Marinu Abramović u Beogradu nije primio ni Predsednik Republike, ni predsednik Vlade, ni prvi potpredsednik Vlade, ni ministar finansija, ni Patrijarh… Ali ni ministar kulture, ni gradonačelnik Beograda u kojem je 1946. godine rođena… Ministarstvo kulture je izdalo saopštenje u kojem kažu da nisu bili obavešteni o dolasku Marine Abramović u Beograd.

Šta bi bilo da je u Beograd došao jedan drugi Abramovič – Roman? Da li bi dobrog Romana pored gore navedenih državnika i Patrijarha – primio i predsednik SANU, gradonačelnik Beograda… Ko je još ostao?

O čemu je reč? Zašto najveće srpsko (crnogorsko) ime u svetu umetnosti na planetarnom nivou – u Beogradu nije primio niko iz našeg državnog (i crkvenog!?) establišmenta a potpredsednika jedne izdavačke kuće koji je prvi put u Srbiji – kompletan državni i crkveni vrh!?!

Zašto je Patrijahu Irineju važniji Kristofer od Marine? Ako već znamo odgovor na to pitanje kada je reč o Dinkiću, Vučiću, Nikoliću i Dačiću… Da paradoks bude veći, upravo Kristofer Forbs je više zainteresovan za umetnost nego za biznis: po sopstvenom priznanju napustio je studije ekonomije i upisao Istoriju umetnosti… On je i u Srbiji više obilazio galerije, crkve i muzeje nego fabrike i korporacije. U „Fiat“ su ga bukvalno odvukli iz galerije fresaka na Oplencu, kojom je bio oduševljen.

 

Takav je Kristofer. A kakvi smo to mi? Opsednuti novcem, lakomi na svakog gosta za kojeg pomislimo da bi mogao da nam dovede „neke od milijardera sa vaše liste“? Da li je u bilo kojoj „banana državi“ Južne Amerike moguće da potpredsednika jedne izdavačke kuće primi kompletan državni i crkveni vrh. Možda u Panami 1955.

 

U Panami 2013 – nikako!

 

Sa druge strane Crnogorci (konzervativni, mafijaši, zar ne, tako mi u Srbiji mislimo!) su pre dve godine Marini Abramović dali zgradu bankrotirane fabrike„Obod“ u Cetinju da u istoj napravi Marina Abramovic Community Center – MACCOCetinje ( www.maccocetinje.me ) koji će, sasvim je sigurno, ovoj državi doneti više pozitivnog imidža pa i novca nego dobri čika Kristofer – Srbiji!

Nema komentara

Za sada nema komentara na ovaj blog zapis.

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.