RSS izvori

Poslednji komentari

Jelena Karakaš · Novinar

Sunčani Hvar

5. September 2007. 17:13 | 3 komentara · Daj komentar »

Piskavi zvuk naglo je prekinuo moj san… Teškom mukom podižem kapke. Dočekalo me je tamno sivo nebo, jesenje, teško jutro beogradsko… Septembar je četvrti, stepeni 13.
Čvrsto zatvaram oči u nadi da će sve neodložne obaveze prosto… Nestati!
I već zamišljam… Nema ih, lagano blede, nestaju… Blaženo se smešim, kad novi prodorni zvuk budilnika strogo obljavljuje da je mome ugodnom lenškarenju došao kraj.
Jedna, druga cipela, kišni mantil, rastvaram kišobran i hop! Užurbanim koracima jurim na nove zadatke…
A pre samo tridesetak dana uživala sam na najsunčanijem otoku. So u kosi, zamagljen pogled, miris lavande u vazduhu… Ispijala sam ledene mojite, tamanila kozice, proučavala isključivo žutu štampu i prelistavala inostrane glossy magazine.
Već treću godinu za redom svoje dve nedelje odmora potrošila sam na Hvaru, najvećem gradu istoimenog dalmatinskog ostrva. Hvar je ostrvo gde ćete se i izmoriti i odmoriti, a zavolećete ga toliko da će vam fizički nedostajati. Od strane Američkog turističkog žurnala „Journal Traveler“, uvršten je medu 10 najlepših ostrva na svetu (pored Anguille, Balija, Bora-Bora, Caprija).
d_sedic_hvar_1.jpg
Tamo ćete se susresti sa pripadnicima svih nacija, kultura i rasa. Tu su baš svi: neustrašljivi bekpekeri, prebogati vlasnici najvećih jahti na planeti, pozeri, džetset šmekeri, slavni i poznati, ležerni i sređeni, bitni i nebitni…
Ukoliko ste posvećeni lovac na autograme i slavne glave samo pratite paparace koje ćete lako prepoznati po ogromnim teleobjektivima. Do sada Hvar su pohodili, između ostalih, Paul Alan, Tara Reid, Nicky Hilton, John Malkovich… A ove godine pored mnoštva srpskih turista u gužbu na hvarskoj rivi umešali su se i Željko Mitrović, Boba Živojinović, Vesa Jevrosimović…
Carpe diem
Na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu Hvaru, na samoj kraju šetališta, nalazi se najpoznatiji after-beach lounge bar “Carpe Diem”, koji je nezaobilazna destinacija. Jedan od skupljih lokala na Jadranu, drugačiji je od ostalih morskih kafića, a pohodi ga svetska trendy klijentela. Ulaz u „Carpe Diem“ se ne naplaćuje, ali da biste ušli u lokal čekaćete određeno vreme pred vratima, iako nema gužve. Reči jednog od onih koji Vas zaustave na ulazu su da nema posebnog razloga za to, osim marketinga, za koji je zadužena jedna nemačka agencija.
I ne verujte onima koji tvrde da je provod u Carpe-u loš, i da su najbolji klubovi „Kiva“ i „Nautica“, to jednostavno znači da nisu uspeli da uđu u najpopularniji hvarski klub. Nažalost ove godine, odlukom gradskih vlasti, zabranjene su čuvene after beach zabave.
Nekada je to izgledalo ovako:
http://www.youtube.com/watch?v=Ya6RgRNmDbI

p81840901.jpg
Posle dva ujutru svi se sele u „Venerandu“, diskoteku na otvorenom, koja se nalazi u bivšem franjevačkom samostanu, sa bazenom, šankovima i pretežno mlađim gostima.
Pakleni otoci
Šarm Hvara nije samo u veselom noćnom životu, tamo se odlazi i zbog kristalno čistog mora sa stenovitim i malim šljunčanim plažama. Preko dana na ostrvu vlada mir, dalmatinska fjaka u svom najboljem izdanju, tišinu narušavaju samo lagane note cafe del mara ili nežne melodije Džibonija i Olivera. Najlepše hvarske plaže su na Paklenim otocima koji se nalaze ispred Hvara i s gradom su povezani čestim brodskim linijama. Sunčanje i kupanje na Paklenim otocima predstavljaju svojevrsan odmor za dušu i telo, ali nemojte se začuditi ako tu i tamo ugledate ponekog „golaća“ skoro sve plaže na paklenim otocima nose oznaku fkk.
img_0779.JPG
Trg Sv. Stjepana
Jutarnju „kavicu“ (Franckovu!) obavezno ispijte u nekom od lokala na centralnom trgu. Najopuštenije ćete se osećati u „Gromitu“, dok ćete svoju dnevnu dozu kofeina najskuplje platiti u „Rivi“. Posle kafice prošetajte uskim, kamenim uličicama u kojima se kriju butici hrvatskih dizajnera i mnoštvo kafića i restorana. Nemojte zaobći najnovije mesto u trendu – restoran „Yaksa“.
apjrmcity2zp5bb_37odzlv0fdtgtf1t8o1qr00wu.jpg
Hotel “Adriana”
Ovog leta Hvar je postao bogatiji za još jedan hotel, koji predstavlja pravu poslasticu za one dubljega džepa. To je jedini hotel u Hrvatskoj koji pripada prestižnoj organizaciji „Small hotels of the world“, a britanski „Sunday Times“ uvrstio ga je među najbolje nove hotele u Evropi. Na krovu hotela nalazi se bazen sa morskom vodom i The Top Sky garden bar.
adriana5_topbar23.jpg
Na rivi se mladi u dizajnerskoj odeći guraju sa svetskim bekpekerima i bajkerima. I upravo je to Hvar – mesto u kojem će stariji uživati u mirnom odmoru, prožetom kulturnim događanjima, a mladi u koktelima, “after beach” i noćnim partyjima. Ne znam za vas, ali ja sam već rezervisala smeštaj za naredno leto, još otprike 315 dana. Ah, brzo će to…

3 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.