RSS izvori

Poslednji komentari

Jovana Ivković · Pomoćnik urednika

Tiski cvet

14. June 2007. 15:13 | 8 komentara · Daj komentar »


Tisin cvet

Sredinom jula svake godine samo ako je reka čista Tisa procveta. Naime neupućeni misle da je reč o cvetu ili vodenoj biljci, anabolics ali se u stvari se radi o insektu, zvanom “Tisin cvet”.

Tiski cvet (Tiski cvet) ili Palngenia longicauda je prirodni fenomen, koji osim na Tisi u Severnom Banatu i Potisju, postoji još u Velikoj žutoj reci u Kini. Prva dva dana ciklusa je povremena pojava, da bi od trećeg do petog dana dosegla svoj vrhunac. U roku od nekoliko minuta, niotkuda, pojavljuju se ružne larve, od kojih, za samo minut postaju divni leptiri. Tada započinje svadbeni let.


Polaganje jajašca

Ovi insekti se pripremaju da urade samo jednu stvar- da produže svoju vrstu. Posle parenja ženke padaju na vodu, tu se zadržavaju još neko vreme kako bi polegle jajašca, a zatim zajedno sa mužjacima umiru.

Rođena sam u gradu kroz koji protiče reka Tisa i bila sam u prilici da taj fenomen vidim nekoliko puta. Prošlog petka sam sa prijateljima, krenula put Kanjiže, kako bi prisustvovali jedinstvenom fenomenu nazvanom “Tisin cvet”.


Ispred restorana Majkin salaš

Posle Kanjiže uputili smo se za Suboticu. Naravno nismo zaobišli ni čuveni tradicionalni Vojvođanski restoran “Majkin salaš”, koji se nalazi na Paliću odmah pored Cvetnog salaša. Bogat izbor menija nije nas ostavio ravnodušnim.


Nikad dosta odmora

Posle dobre večere krenuli smo na Palić. Da sve ne može da bude idealno, uverili smo se i sami. Dosta kasno smo stigli na Palić, i na žalost svih nas baterije fotoaparata su se istrošile, radnje su bile zatvorene, pa smo bili uskraćeni da napravimo još par prelepih snimaka. Kad malo bolje razmislim, možda je i bolje što nam se to dogodilo! Ovako imamo povoda da u skorije vreme ponovo odemo na ista mesta!!!


Jezero na Majkinom salašu

Enterijer restorana

8 Komentara

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.