RSS izvori

Poslednji komentari

Goran Aničić · Web urednik

Tivatsko ljeto

3. July 2007. 23:07 | 1 komentar · Daj komentar »


Tivatska riva

Nakon već uobičajenih peripetija sa JAT-om vezanih za otkaz leta, salve promenu termina, arthritis zamenu najavljenih aviona i naravno kašenjenja, koje su poslednjih dana stigle i do medija, stigosmo ATR-om za nekih 50-tak minuta (umesto 20 sa 737) na suncem okupano crnogorsko primorje. Kako piše lokalna štampa, prema broju putnika koji su ove godine prošli aerodromsku zgradu (preko 205.000) , nikada nije bilo više putnika, a samo u subotu je sletelo 37 aviona, što nagoveštava veoma dobru turističku sezonu.

Poslovično, lošu sliku već na početku podupire neuređenost pojedinih delatnosti direktno naslonjenih naturisam, poput divljih taksista koji vas i bukvalno vuku za rukav ne bi li vas namamili u svoj skupi „vilajet“, pa ćete tako recimo vožnju „dugu“ samo 2,5 kilometra platiti čitavih 10 evra, za koji bi vas taksisti u Novom Sadu vozali čitavo prepodne.

Sva mesta na CG primorju trenutno beleže od 25 do preko 50 posto više turista nego u odnosu na prethodu godinu u isto vreme. Ono što je
takođe karakteristika ove godine je da nema mnogo gostiju iz Srbije, tačnije poslednjih godina ih je sve manje, a njihovo mesto zauzimaju pre svega rusi, česi i slovaci, ima i nešto bosanca i mađara, ali je njih u mnogo manjem broju.

U Tivtu, gde smo smešteni, iako ne slovi za popularnu destinaciju na ovom delu Adriatika, takođe je puno turista, naravno stranih koji su ovde došli posredstvom agencija koje su zakupile gotovo sve hotelske kapacitete. Pa tako, šetajući tivatskim ulicama često od konobara pre možete čuti „Dobri den“ ili „Ahoj“, nego „Dobar dan“ ili „Ćao“ ;)


Šezdesetmetarska mega-jahta „New Sunrise“

Inače, u Tivtu je ove sezone veoam živo. U Tivatsku marinu stigla je najveća luksuzna jahta koja je ikada ovde prostala. Radi se o megajahti „New Sunrise“ koja plovi pod zastavom Kajamnskih ostrva, a pripada britanskom brodovlasniku – vlasniku čuvene singapurske kompanije „Tanker Pacific“. Jahta je dugačka čitavih 60 metra, broji 16 članova posade i može da u sovm luksuzu ugosti do 12 putnika i nezavanično zauzima 90. mesto na listi najvećih plovila ove vrste na svetu.


Jedan od prestala tri trgovačka broda nad kojima se ovih dana završava remont, kao poslednji u nizu tokom 118 godina duge istorije remontnog zavoda

I to nije sve. U Tivtu je prisutan još jedan multimilioner, posredstvom predstavnika koji je ovde došao da zaključi veoma vredan posao. Naime, poznati kanadski multimilioner Piter Mank 3,26 miliona evra zakupio je na 90 godina najveći urbanizovani deo obale Tivta, prostor koji je do sada zauzimao poznati brodo-remontni zavod, od koga je praktično i živelo ovdašnje stanovništvo. Nakon 118 godina duge istorije tehničko-remontnog zavoda „Sava Kovačević“, od juče ova institucije više ne postoji. Zavod je zatvoren, za tehnički višak proglašeno svih 475 radnika, a već danas u krug remontnog zavoda ulaze projektanti Pitera Manka koji će ovaj prostor da pretvore u marinu za megajahte „Porto Montenegro“, jedinstvenu na prostoru Jadrana. Izgradnja ovog velelepnog objekta koji bi trebao da privuče bogatu belosvetsku klijentelu, sigurno će pozitivni uticati i na žitelje ove najmanje opštine u Boki, ali i njenu okolinu.


Buća letnjikovac i letnja pozornica

Ono po čemu je Tivat još poznat je i bogata kulturna ponuda tokom čitave turističke sezone. Već sutra počinje manifestacija „Tivatsko kulturno ljeto“ tokom koje će od 4. Jula do 25. Avgusta svakodnevno biti naletnjoj pozornici letnjikovca Buća održavane pozorišne predstave za kako za odrasle tako i za decu, izložbe, književne večeri, koncerti i tradicionalni izbori za najlepšu baštu i balkon. Sve u svemu, mnoštvo zanimljviih događanja. Toliko iz Tivta za sada.

1 Komentar

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.