RSS izvori

Poslednji komentari

Lidija Ćulibrk · Urednica magazina "Lepota & Zdravlje"

Tri kadra ili Eto, bila ja u Turskoj, kupila koznu jaknu, krpice i ratluk…

2. June 2008. 22:30 | 1 komentar · Daj komentar »

Upravo sam se vratila sa studijskog putovanja po turskoj obali, adiposity tj. njenom delu koji Srbi do sada nisu obilazili cesto, viagra 40mg a koji se proteze od Antalije prema Alanji i koga zapljuskuje Sredozmno more. U ovom pojasu turske obale je smesteno na stotine hotela od kojih je velik broj veoma luksuzan, buy impozantan i namenjen vrhunskoj klijenteli.
PROSTOR Ono sto me je prvenstveno fasciniralo je velicina turske obale koja omogucava jedinstvenu vrstu raskosi koja se ogleda u raspolaganju prostorom. Posedovanje velikog prostora je zaista stvar koja nije precenjena. Velik sto za kojim jedes, velika plaza na kojoj se kupas, velik peskir u koji se umotas, velika krstarica kojom plovis, velik baldahin pod kojim lezis… stvaraju facinantan utisak za nas, ljude pobegle iz skucenih stanova, kancelarija, automobila… Ljude koji su donedavno letovali, na nasoj crnogorskoj skucenoj obali. Planeta definitivno nije svugde jednako prenaseljena!
PERSPEKTIVA Sledeca stvar koja mi se nametnula je jasno definisana perspektivnost za generacije koje dolaze. Ime svakog diplomca trazenih fakuteta (jezici,turizam, ugotiteljstvo) u Turskoj se nadje na displeju velikih poslodavaca: hotela, agencija, i dr. i doticni ima dve nedelje da odluci ciji poziv ce prihvatiti. Kada ce nasi diplomci imati tako sirom otvorena vrata, a da to nisu vrata na granici preko koje odlaze iz rodne zemlje u inostranstvo koje nudi bolji zivot?
ALL INCLUSIVE: DE LUX ili ULTRA? Eh, mislim da mi je potrebna jos jedna info tura jer nisam dobro shvatila kakva je razlika izmedju de lux all inclusive aranzmana i ultra all inclusive aranzmana. Perverzije (u slengu). A sta je stvarno vrhunac perverzije? Prica iz filma “Hostel” i “8 mm”? Mozda bas nije uobicajeno da uzivanje u ekstremnom luksuzu vodi na pomisao o vrhunskim perverzijama ali meni se ipak cini – neizbeznim. Mozda gledam mnogo filmova (uf, i sinoc sam gledala Casandras Dream). Dakle, raskos, bahacenje, dekadencija, gubitak kriterijuma, uzimanje bozijih prava u svoje ruke… Od uzimanja gomile hrane sa pretrpanog svedskog stola do uzimanja ljuskih zivota… Poroci. Neumerenost u jelu, picu, provodu, slobodi, pravima… To je valjda ta zajednicka nit koja vodi od jednog poroka ka drugom, od manjeg ka vecem… Ovo je, naravno, bila stilska figura nalik hiperboli. Secate se – preuvelicavanje! Ali zaista, potrebno je da budete i duhovni i dusevni, da vas all inclusive zivot s godinama, kontinuirano, ne bi osiromasio. Naravno, necete postati pasionirani ubica ali ipak, ako letujete u nekom turskom all inclusive aranzmanu, procitajte na odmoru bar jednu knjigu Orhana Pamuka, obidjite neku istorisku znamenitost, udjite u crkvu ili dzamiju i saznajte nesto o ljudima iz zemlje u koju ste otisli da uzivate :).
Jer ovo nije ona Turska nakon koje se govorilo: Eto, bila ja u Turskoj, kupila koznu jaknu, krpice i ratluk…

1 Komentar

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.