RSS izvori

Poslednji komentari

Lidija Ćulibrk · Urednica magazina "Lepota & Zdravlje"

Vreme borbe i vreme predaje

23. May 2011. 13:11 | Nema komentara · Daj komentar »

Prateći različite medije, apoplectic neminovno postajemo prebukirani informacijama o tome šta rade važni ljudi. Kako je proteklo kraljevsko venčanje, šta je rekao Tadić, ko su nova lica sa modnih pista, pozorišnih dasaka, parketa sportskih dvorana ili muzičkih bina.

Ko je zablistao prvi put, ko neočekivano, ko ponovo, u našem gradu ili pak u inostranstvu i sl. Ponekad nas sve te informacije zabavljaju, a ponekad se osećamo kao da živimo drugorazredne živote i to nam nije baš prijatno. Nije prijatno biti zasut informacijama o tome koliko zarađuje poznata folk diva, gde će se ovog leta okupati koja holivudska zvezda, koji su sve poznati brendovi haljina bili zastupljeni na nekom crvenom tepihu, kako je namešten stan poznatog političara… Pa, zatim, ko ima novu ljubav, novi brak, novu bebu, novi projekat.
Uf!

S druge strane je, naravno, druga strana medalje važnih ljudi – onih koji zaista sjajno rade svoj posao. Možda to nisu baš svi oni o kojima čitamo u nedeljnicima, ali ponekad mi se desi da budem fascinirana i zaslepljena onima koji zaista fenomenalno rade svoj posao. Kao što je Stefan Milenković rekao u prošlom, jubilarnom broju L&Z – ništa nije privlačno kao savršenstvo sjajno savladane veštine. To sam pomislila nedavno na Šakirinom koncertu, zatim prateći letimično Đokovićev put ka ostvarenju njegovih ciljeva, u Ateljeu 212 gledajući neke zbilja sjajne glumce u ulogama svog života.
A mi obični? Šta s nama? Kako da ignorišemo uznemirujuće i prigrlimo korisne aspekte tih naših važnih ljudi?

Popularna psihološka self-help literatura često nam imputira stav “sve, baš sve, možete”. Međutim, istina je da stremljenja koja nisu u skladu s našim sposobnostima, vremenom u kome živimo i situacijom u kojoj se nalazimo mogu da nas odvedu u frustraciju i otuđenost. Dakle, osim što treba da znamo svoje ciljeve, moramo da znamo i svoje granice, kao što to objašnjava Desimir D. Ivanović (tema na str. 130).

On predlaže da naučimo da se “predamo”, da ponekad i odustanemo, bar privremeno, od težnji i stremljenja koja nam iscrpljuju energiju i ne donose dobit, i da prepoznamo vreme za borbu i vreme za predaju.

Nema komentara

Za sada nema komentara na ovaj blog zapis.

Ostavite svoj komentar

XHTML: Možete za formatiranje komentara koristiti sledeće tagove: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

RSS izvor samo za komentare vezane za ovaj zapis.