Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
22. decembar 2008.

Knjiga

preporučuje

Mirjana Pantoš
redaktor
Zovem se crveno

Zovem se Crveno

orhan pamuk / geopoetika

Znam da neću otkriti "toplu vodu" ali, za slučaj da niste čitali "Zovem se Crveno" Orhana Pamuka, bilo bi dobro da to učinite. Ukoliko ste poklonik lepe rečenice, istorije i dobrog zapleta, uživaćete svim čulima. Osim toga, iako smo "pet stotina godina bili pod Turcima", šta zaista znamo o njima i njihovoj kulturi? Iznenadićete se, verujte mi na reč.
Nit koja sve povezuje zapravo je strasna ljubavna priča ali i tajna slikara minijaturista, koju Pamuk maestralno vodi. Doduše, na trenutke me je ta maestralnost neodoljivo podsećala na "Ime ruže" Umberta Eka, ali to je bilo zaista samo na tren. Neobično je to što pisac uvodi najneverovatnije "likove" naratore pa ćete tako doživeti atmosferu srednjovekovne Anadolije kroz priču psa lutalice, konja... I sve vreme držaće vas prikovanima uz te božanstvene stranice. Svakom pasioniranom "čitaču" (namerno ne kažem čitaocu) najvažnije je da uživa u dobroj rečenici. A ovde ćete se nauživati. Iliustracije radi, navešću jednu koja mi se zauvek urezala u pamćenje: "U to vreme je čak i boja ljubomore što baca senku na te srećne dane bila drugačija."
I, nije manje važno: sigurna sam da ćete posle ovog iskustva drugačije doživljavati Otomansku imperiju.

Film

preporučuje

Tanja Narančić
šef produkcije
Admiral

Admiral

andrei kravchuk / 2008.

Dragi moji, ruski film "Admiral" ostavio me je bez daha i od srca vam ga preporučujem! U pitanju je novi film iz 2008. godine, snimljen u čast stogodišnjice ruskog filma, najpoznatiji ruski glumci igraju u njemu, a efekti su fenomenalni. To je istorijski sepktakl o čuvenom admiralu carske Rusije Aleksandru Vasiljeviću Kalčaku, a radnja je smeštena u period od 1916. do 1918. godine (borba sa Nemcima i Oktobarska revolucija). Uza sve to, kroz film se provlači i neverovatna ljubavna priča... Čik nemojte da ga pogledate.

Pozorišna predstava

preporučuje

Ivana Stanišić
urednica magazina "TV Novele"

Pijani proces

Ivica Buljan

Nedavno sam posetila Zagreb, između ostalog i zato da bih pogledala predstavu "Pijani proces", koja me je potpuno oduševila. Sjajni glumci odlično su izneli ovu, potpuno drugačiju, verziju "Zločina i kazne". Ova drama predstavlja remek-delo Dostojevskog kroz prizmu delirijuma Raskoljnikova i u alkoholnim halucinacijama Marmeladova, čiji tragični i groteskni kraj pokreće očaj glavnog junaka. Svakako vredi skoknuti u Zagreb i pogledati ovu sjajnu dramu.

CD

preporučuje

Jovana Manojlović
PR asistent

Christmas album

frank sinatra

Pretprazničnu atmosferu upotpunite božićnim pesmama Franka Sinatre. Sasvim sigurno probudiće u vama dete koje čeka Deda Mraza, poklone i sneg. Sinatra će vas na momenat odvesti u Njujork, ispred Rokfeler centra i najveće jelke na svetu, prošetaćete Central parkom i doživeti real christmas. Čekajte sneg i slušajte Sinatru!

Grad

preporučuje

Nadina Zejnić
organizatorka magazina "Lj&Z" BiH
Sarajevo

Sarajevo

bosna i hercegovina

Svima preporučujem da posete Sarajevo. To je specifičan grad koji osvaja srce i dušu jer zrači posebnom toplinom i gostoljubivošću. Oni koji dođu u Sarajevo nikako ne bi smeli da zaobiđu klub Cinemas (Sloga). Tamo se svakog ponedeljka od 21 h održava tematska latino zabava kada profesionalni plesači i instruktori uče posetioce da plešu cha-cha-cha, sambu, rumbu i razne druge plesove. Zabava je zaista odlična, uz opuštenu atmosferu i nezaboravan provod.

Arhiva