Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
30. decembar 2009.

Knjiga

preporučuje

Tanja Poldrugo
prelamač

OsluŠkivanje srca

Jan-Filip Zendker

Prelepa priča o ljubavi, porodici, čudnom spletu životnih puteva...

Neobičnim jezikom prenet je dah Burme i stila života u njoj...

Opisan je najdublji ljudski osećaj, razmišljanje, življenje i opstajanje srcem...

Film

preporučuje

Marica Puškaš
pomoćnik direktora CPG

"Låt den rätte komma in"
Pusti pravog unutra

režija: Anne Fontaine

Ljubitelji horora, koji se zgražavaju na aktuelne vampirske tinejdž romanse, mogu da uživaju uz fantastičan švedski film "L?t den rätte komma in" (Pusti pravog unutra). U filmu reditelja Tomasa Alfredsona sve je neočekivano - i akteri, i ambijent, i priča. Neobično prijateljstvo između dvoje dvanaestogodišnjaka (od kojih je jedno vampir), smešteno je u radničko predgrađe snegom zavejanog Stokholma. Dakle, zaboravite tipičan dekor "hororaca", glogove koce, slepe miševe i glodanje vratova jedrih udavača, jer vas čeka topla vampirska priča koja u mnogim aspektima pomera granice horora.

Pozorišna predstava

preporučuje

Sreten Radović
direktor Svet Media

„Sviraj to ponovo, Sem“

režija Marko Manojlović

Od kraja novembra, kada je premijerno izveden komad Vudija Alena "Sviraj to ponovo, Sem" u režiji Marka Manojlovića i dramatizaciji Ive Mitrović, mnogo je zainteresovanih za za novu predstavu na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta. Drama je napisana pre gotovo četrdeset godina, u vreme seksualne revolucije, a glavni junak je sveže razvedeni tridesetogodišnjak veoma konzervativnih shvatanja koji mašta o tome da bude uspešan u odnosu sa ženama kao Hemfri Bogart... Uloga nesrećnog ljubavnika poverena je Marku Živiću, a on je bio sjajan u svim trenucima moralnih dilema, samozaljubljenosti, trapavosti, straha, prijateljskog licemerja, a sve je to obogatio notom humora koji je izazvao dobre reakcije publike... Nije bilo teško zapamtiti nekoliko neuobičajenih fraza koje bi, recimo, Kovačević mogao da upotrebi u nekoj novoj verziji "Maratonaca", od kojih je svakako najupečatljivija: "Pa, kako bih mogao da zaboravim tvoj rođendan, to je isti onaj dan kada su mojoj majci odstranili matericu", ili dok Linda, čiji je lik maestralno dočarala Ljubinka Klarić, preti pištoljem, Živić upozorava: "Ne pucaj, Linda, imam hemofiliju". U slučaju da vam je ovo suviše grubo, neće nezapaženo proći sofisticiranija varijanta humora: u momentu dok dobija brojne komplimente, Linda kaže: "Samo nastavi! Spasavaš mi život, imam užasan kompleks niže vrednosti..." Pored pomenutih Živića i Klarićeve, čiju glumu treba pohvaliti, svakako treba spomenuti i ostatak glumačke ekipe koju čine: Ivana Nikolić, Dragan Petrović, Sena Đorović i Ivan Tomić. Ako ste ljubitelj statističkih informacija, napomenuću da je komad odigran čak 453 puta i nominovan za tri nagrade "Toni", a 1972. godine snimljen je i istoimeni film, dok je naziv ove predstave zapravo najpoznatija izgovorena replika svih vremena koja se pripisuje Bogartu u čuvenom filmskom hitu "Kazablanka": "Sviraj to ponovo, Sem".

CD

preporučuje

Jasmina Ubiparip
izvršna urednica magazina Lepota i Zdravlje

Album "3"

Nouvelle Vague

Raspoloženi za ples? Pretresanje uspomena? Poverljivu priču sa drugaricom? Eksperimentisanje u kuhinji? Ovaj album je s.a.v.r.š.e.n. za svaku od nabrojanih radnji/raspoloženja. U pitanju je najnoviji album (izašao letos) mnogočlanog francuskog benda, čiji naziv u prevodu znači "novi talas" (u pitanju je igra reči). Dva najprepoznatljivija "distinktivna obeležja" grupe Nouvelle Vague su: 1. sviraju majstorski upakovane obrade poznatih pesama; 2. predivni, meki ženski vokali pevaju na engleskom sa očaravajućim francuskim akcentom. Tres jolie!

Grad

preporučuje

Jovana Manojlović
poslovni sekretar

Kirenija  

Kipar

Kireniju, luku na severnom delu Kipra, Turci nazivaju Girne, a ona je pravo otkrovenje! Kada uplovite u ovu luku, stičete utisak da ste ušli u srednji vek. Stara tvrđava dočekaće vas na ulazu u ušuškanu luku u kojoj će vam miris mora pomešan sa aromamama lokalnih restorana poželeti pravu dobrodošlicu. Tradicionalana hrana je neverovatna, sve drevnecivilizacije "ostavile" su ponešto svoje, a to je, u kombinaciji sa grčkim i turskim jelima, dalo čarobne specijalitete i ukuse. Obavezno posetite tvrđavu u kojoj je najstariji muzej trgovačkih brodova izvađenih sa dna mora, a potonuli su oko 300. godine pre nove ere. Uz obale sevrnog Kipra prostire se planina Five Fingers koja izgleda kao skupljena šaka. Tamo je i zamak St. Hilarion, koji je Voltu Dizniju poslužio kao inspiracija za crtani film "Uspavana lepotica". Inače, zamak je izgradio engleski kralj Ričard Lavlje Srce budući da je ovo ostrvo dugo bilo engleska kolonija. Danas ostrvljani pričaju legendu o tome da je u zamku još uvek neotkrivena soba sa blagom kralja Ričarda pa, ukoliko je vaš duh istraživački, možda ćete ga pronaći. Ako ste avanturističi nastrojeni, sa ovog mesta možete na paraglajding. Lokalci su upravo ovde pronašli idealno mesto za bavljenje ovim ekstremnim sportom. Iako je mali grad, Kirenija se može pohvaliti burnim noćnim životom. Najmodernije diskoteke i poznati didžejevi brinu se za vaše raspoloženje, a ukoliko više uživate u mirnijim izlascima, mnoštvo lokalnih restorančića na obali mora oboriće vas s nogu. Na Kipru tokom cele godine sija sunce pa u bilo koje doba godine možete da otputujete i da uživate na plažama. Kao domaćini, Kiprani su izuzetno srdačni i gostoljubivi, prihvatiće vas kao svoje najblliže. Masline, kvalitetna vina, ukusni sirevi, sunce, more, istorija i Kiprani - učiniće vaš boravak nezaboravnim. Dakle, ako želite na Mediteran, Kirenija je pravi izbor za vas.

YouTube preporuka za slušanje

Dance With Me

Nouvelle Vague

Arhiva