Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
5. januar 2009.

Knjiga

preporučuje

Angelina Čakširan
redaktor

Žive rane

Entoni Kidis i Leri Slomen

Nisam veliki ljubitelj (auto)biografija ali nedavno mi je koleginica, koja zna da sam veliki fan benda Red Hot Chilli Peppers, poklonila knjižicu "Žive rane", inače literarni prvenac Entonija Kidisa, frontmena ovog benda. Elem, primih se odmah jer mi je taj momak oduvek delovao kao neko "sasvim svoj". Naravno, ne može se zanemariti činjenica da je Tonijevo književno sočinjenije neka podvrsta Da Kvinsijeve "Ispovesti jednog uživaoca opijuma", ali kada sam zaklopila stranice "Rana", skontala sam da me je prilično pogodila sudbina ove tanane i iskrene pesničke duše. Opisujući svoj život i trnoviti put do slave, kojim je plutao omamljen svakovrsnim stimulativima, Toni nije štedeo ni sebe ni druge. S ljubavlju pominje oca koji mu je kao četvorogodišnjaku otkrio čari trave. U dvanaestoj je sa tatom redovno delio džointe, a potom se otelo kontroli...

Film

preporučuje

Sveta Stojanović
urednik Svet plus

Joulutarina

Juha Wuolijoki / 2007.

Vaš klinac još uvek veruje u Deda Mraza? OK, prebrinuli ste tu brigu, ali šta ćete učiniti ako vas zapita kako je postao Deda Mraz? Umesto da počnete da muljate svom ljubopitljivom nasledniku/naslednici, ubacite ovaj DVD u plejer i problem je rešen jer - ako neko zna odgovor na ovo pitanje, onda su to Finci. Ne očekujte američke blokbastere već finski sladunjavi filmčić o dečaku Nikolasu koji posle porodične tragedije posvećuje život svoj deci sveta. Pravi film u pravo vreme, još ako vaše dete govori mađarski, prepoznaće neke reči. Ja ništa nisam razumeo, ali sam poverovao! Srećni praznici! Hou-hou-hou! Više o filmu na www.joulutarina.fi

Pozorišna predstava

preporučuje

Dijana Šormaz
lektor magazina Svijet

"KAKO UBITI SUPRUGU I ZAŠTO"

ANTONIO AMMURI

Jesenas, tačnije u oktobru, pogledala sam predstavu interesantnog naslova "Kako ubiti suprugu i zašto", koju je režirao Željko Stjepanović, a izveli glumci Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke. Mladi, ali već afirmisani, glumci Marina Vodeničar ("Vratiće se rode", "Mješoviti brak", "Ljubav, navika, panika") i Mario Lukajić ("Zabranjena ljubav", "To toplo ljeto") prikazali su niz životnih situacija u kojima se svi koji su ukotvljeni u bračne luke mogu prepoznati. Urađena po romanu italijanskog pisca Antonija Amurrija, kroz niz uglavnom konfliktnih situacija ova predstava prikazuje večiti muško-ženski antagonizam. Ali, iako naslov asocira na nešto surovo, priča je krajnje simpatična. Gledajući predstavu, lako je shvatiti da su koreni mnogih bračnih problema u sitnicama bez kojih bi, s druge strane, život bio dosadan. Dodajem i to da je pomenuti pisac nakon brojnih optužbi i kritika nežnijeg pola napisao i knjigu "Kako ubiti supruga bez suvišnih zašto". Ako budete u prilici, pročitajte jedan ili oba priručnika ili, još bolje, pogledajte ovu predstavu uz koju ćete se nasmejati i relaksirati, a ako nešto i naučite, neće biti višak.

CD

preporučuje

Nataša Dragišić
Grafički dizajner

Cousteau

Cousteau

Ovaj britanski bend na vrlo neobičan način peva o ljubavi i emocijama. Metaforični tekstovi i sjajni muzički aranžmani podsetiće vas na to kako da opet postanete sanjari a ukoliko ste aktivni učesnik emotivnog života, osetićete da su ove pesme stvorene za vas. Njihova muzika odiše toplinom, pa je sjajan izbor za ove hladne dane. Ušuškajte se, skuvajte čaj i prepustite se muzici "Cousteau".

Grad

preporučuje

Petar Janošević
izvršni urednik magazina L Officiel

Njujork

SAD

Njujork - velika jabuka, prestonica sveta, grad koji, čini se, nikada ne
spava - važi za jedno od najuzudljivijih mesta na planeti. U njemu se možete
dobro provesti u svako doba dana i noći, i, siguran sam, naći sve vidove
zabave. Toliko je veliki izbor da ni najveći fanovi "partijanja" (čak ni
Paris Hilton) ne mogu za 24 časa da obiđu sva "in" mesta. Novi klubovi i
kafići se otvaraju svakodnevno, čak i u delovima grada u koje ranije nije
bilo preporučljivo zalaziti. Koliko god svetska kriza potresala ovu prestonicu
zabave, nje nikada ne manjka i svi kao da traže "ventil" od svakodnevnih finansijskih
problema baš u klubovima koji su hot spot ove zime. Evo svojevrsnog vodiča kroz njujorški
noćni život kroz 5 hot spots. Follow me...

1. “MoMa”, The Modern
U okviru muzeja MoMa nalazi se jedan od najpopularnijih njujorških restorana - The Modern. (11 West 53rd Street, NY 10019, tel. (212) 333 1220).
2. “Vino Vino”
Bar-enoteka sa više od 300 vrsta ovog pića, a svake nedelje se organizuju degustacije. (211 West Broadwaz, NZ 10013, tel. (212) 925 8510).
3. “Taj Lounge”
Elegantan restoran i koktel-bar, poznat po fancy facama koje su redovni gosti, kao i ljudima i sveta modelinga. (48 West 21st Street, tel. (212) 620 3033.
4. “Hudson Bar”
U enterijeru koji je dizajnirao Filip Stark možete uživati u piću sa ljudima od stila. (356 West 58th Street, tel. (212)554 6000).
5. “Bungalov 8”
Jedan od najekskluziuvnijih klubova u Njujorku, kako bi mnogi rekli moderna verzija Studija 54. Ovde možete sresti Džordža Klunija, Lindzi Loan, Britni Spirs, Marka Džejkobsa, Paris Hilton, Fergi, Nikol Riči... Zanimljivost: gosti dobijaju telefon kako bi bili u direktnoj vezi sa barom, a na svakom stolu postavljen je mini bar!!! Vauuuu... (515 West 27th Street, NY 10001 5505, tel. (212) 629 3333).

YouTube preporuka za slušanje

Don McLean

Vincent (Starry Starry Night)

Arhiva