Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
9. novembar 2011.

Knjiga

preporučuje

Ivana Stanišić
urednica "Svet" portala

Kratka istorija bezmalo svačega

Bil Brajson

Sjajna knjiga, koja na jednom mestu donosi hrpu informacija i daje odgovore na pitanja koja su nas oduvek zanimala. Šta je u središtu Zemlje, otkud znamo dokle se proteže vasiona i šta su to crne rupe, kako je ustanovljeno gde su bili kontinenti pre 600 miliona godina...

Da bi pronašao odgovore na ova i slična pitanja, Brajson je pomoć potražio u životu i delu kako najčuvenijih tako i zaboravljenih, često ekscentričnih naučnika: geologa, hemičara, paleontologa, astronoma, fizičara, meteorologa, genetičara. Njega ne zanima samo ono što znamo o svetu oko nas, već i kako smo do tih saznanja došli. Tako je nastala ova neodoljiva intelektualna odiseja kroz prostor i vreme u kojoj je autor približio znanje svima onima kojima je nauka bila dosadna i strašna. U pokušaju da shvati sve što se dogodilo od Velikog praska pa do uspona civilizacije – kako smo iz ništavila dospeli ovamo i postali ono što jesmo – Brajson nam otkriva svet na način na koji ga većina nas nikada ranije nije sagledala. Ovo je putopis o nauci, s duhovitim, zanimljivim i dobro potkovanim vodičem koji voli svoj posao i jedva čeka da s nama podeli sva zadovoljstva koja u njemu pronalazi.

Film

preporučuje

Jasmina Upiparip
pom. urednice magazina L&Z

Melanholija

Režija: Lars von Trier

Nemojte da vas zavara naziv filma ili izgled plakata! Nije u pitanju još jedna lagana romantična dramica, već film s psihološko-apokaliptičnom tematikom, koji je režirao maestralni Lars fon Trir. U poplavi nižerazrednih ostvarenja “Melanholija” je jedno od onih (retkih) koje podseća na to da je filmska umetnost višeslojna i višeznačna, a o ovom filmu i temama koje je načeo možete razmišljati danima nakon što ste ga pogledali.

Ovaj film posebno privlačim čini to što ćete istovremeno uživati u prelepim slikama i muzici (Rihard Vagner) i strepeti nad sudbinama glavnih junaka, ali i nad sopstvenom. Jer, iako počinje “pričom u priči”, o venčanju prelepe, uspešne žene koja ima sve uslove za sreću, ali pati od duboke depresije, “Melanholija” je daleko od romantične priče. Ona je, s jedne strane, psihološka studija, a s druge film o kraju sveta. Dok se u raskošnim enterijerima i eksterijerima aristokratskog dvorca odvija bizarni svadbeni prijem koji završava potpunim slomom glavne ličnosti, Zemlji se polako približava planeta Melahnolija preteći apokalipsom (“Sve što znam jeste da je život na Zemlji zao. Sigurna sam da smo sami u svemiru”, kaže glavna junakinja.) U ovim našim vremenima kada su klimatske promene, prirodne katastrofe i sve veće zagađenje svakodnevne teme, nemoguće je ne zapitati se kako biste se vi ponašali kada biste znali da planeti otkucavaju poslednji sati…

Pozorišna predstava

preporučuje

Angelina Čakširan
redaktor

Mileva

Aleksandra Vrebalov

Svojevremeno, pokušavajući da skrenem pažnju javnosti na činjenicu da kuća u Novom Sadu, u kojoj je živela porodica Mileve Marić Ajnštajn, polako ali sigurno propada, napisala sam seriju tekstova o nesrećnoj sudbini te znamenite žene. Zato sam s velikom znatiželjom iščekivala premijeru „Mileve“, opere Aleksandre Vrebalov, čiji je libreto, inspirisan motivima iz života supruge, saradnice i muze najčuvenijeg naučnika XX veka, napisala Vida Ognjenović. Bilo je fenomenalno! Sjajna interpretacija Darije Olajoš Čizmić i Violete Srećković (pevale su role mlade i stare Mileve), ali i ostalih članova operskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta, ostavila je bez daha publiku koja je kraj ovog muzičko-scenskog spektakla ispratila ovacijama. Sada kada su mi se slegli utisci, mislim da bi bio greh ne čuti to ponovo...

CD

preporučuje

Daško Milinović
glavni urednik CKM magazina

Will Not Be Televised

THE SOLUTION

U vreme kada je soul muzika bila vitalna, provokativna i smislena, izvođači su bili autentične, kreativne i "duševne" face. Danas se pod terminom soul podrazumeva (tužno paradoksalno) bezdušno smeće koje kao slina kaplje iz zvučnika (uglavnom) TV prijemnika a sve u izvedbi nekakvih kenjkavih šmizli. Najbolja potvrda da 1. soul nije umro i 2. da najbolja muzika nastaje mešanjem različitih uticaja, kultura i rasa dolazi od švedsko-američkog superprojekta Solution. Imaju dva albuma i nijedan promašaj. Scott Morgan, stari garažni panker, i hard rockeri iz fenomenalnih švedskih Hellacopters udružili su se i napravili soul albume za pamćenje. Tu su svi standardi žanra ali bez klišea i lažiranja. Soul je ljubav ali soul je i bez i prljavština. Ovako to treba da zvuči. Deep, down and dirty! Da se sluša glasno, u kolima, sa spuštenim staklima... Fuck yeah!

Grad

preporučuje

Aida Bajazet
glavna urednica magazina "Moja beba"

Zaovinsko jezero: Plavi dijamant planine Tare 

Srbija

Kada smo prošlog leta, na putu do raftinga na reci Tari, pogrešno skrenuli prema Mitrovcu umesto prema Kremnama, ni slutili nismo da ćemo nabasati na najlepše jezero na svetu. Vozili smo se uskim drumom u nadi da ćemo nabasati na benzinsku stanicu kada se pred nama ukazala plava površina velikog, nestvarno lepog jezera. Izašla sam iz automobila da se među meštanima raspitam za stanicu i usput saznala da se pomenuto jezero zove Zaovinsko, da tim putem nećemo nikuda stići (jer ide oko jezera) kao i da u krugu od tridesetak kilometara nećemo natočiti benzin. Nije nam bilo druge nego da se vratimo u Bajinu Baštu a zatim ponovo preko Tare putem ka Višegradu...
Godinu dana kasnije odlučila sam da iznenadim supruga, pa sam na internetu pregledala sve sajtove o planini Tari, Zaovinskom jezeru i tom kraju. Iznajmila sam vikendicu na obali jezera, s pogledom koji oduzima dah i odagnava sve negativne misli iz glave. Pomislila sam: “Neka je uživo sve upola ovako lepo, pa će biti dobro.” Prevarila sam se. Uživo je sve mnooogo lepše.
Ako želite zaista da se odmorite i opustite, idite tamo. Da se razumemo, nema luksuznih hotela niti fensi smeštaja; gostima su na raspolaganju  komforne vikendice i jedno apartmansko naselje (koje se zove “Jezero”, ali nema pogled na njega).

Kako stići do jezera?
Iz Novog Sada idite preko Šapca i Loznice do Bajine Bašte, a zatim kod hidrocentrale skrenite gore, na planinu. Kada stignete do Mitrovca, skrenite prema Lazića brani. Od brane put vodi levo i desno, u stvari, oko jezera.

O jezeru
Nastalo je pre tridesetak godina potapanjem ogromne doline i dovođenjem vode iz Drine. Zaovinsko je samo jedno od nekoliko jezera koja tamo postoje, ali je najveće i turistima najinteresantnije. Voda je bistra, gotovo pitka, a površina jezera plave boje mada je okružena bujnim zelenilom (inače, Tara je naša najzelenija planina pošto na njoj raste najviše četinara). Jezero je nepravilnog oblika – iz vazduha izgleda poput šestokrake zvezde sa zaobljenim krakovima. Zbog takvog oblika, jezero je prepuno prelepih, tihih uvala do kojih se dolazi isključivo čamcem. Dubina jezera na pojedinim mestima iznosi čak 160 m. Ako volite da pecate (kao mi), ponesite mamce jer tamo nemate gde da ih kupite (ne nosite gliste, već samo crviće). Tamnošnji pecaroši pecaju na – skakavce.
Priroda je nestvarno lepa, vazduh čist i pun kiseonika, pa ne čudi to što većina posetilaca koji dolaze iz gradskih sredina poput nas, tamo spavaju kao bebe i to čim padne mrak.

Obala jezera je čista i na mnogim mestima pristupačna. Na tim mestima nastale su male plaže, ali ni na jednoj nema gužve, buke, smeća ni ostalih “smor detalja” na koje biste naišli na morskoj obali. A plivanje u onoj bistroj, prijatno toploj, besprekorno čistoj vodi pravo je uživanje.

Čega tamo ima i nema
Nema preglasne muzike. Nema buke koju stvaraju automobili. Nema komaraca. Ima skakavaca. Nema glisera ni skutera, ali ima čamaca, uglavnom ribarskih. Nema prodavnica (najbliža je u Mitrovcu udaljenom 5 km), ali ima ribnjaka u kojima u svako doba dana možete kupiti svežu pastrmku za samo 350 dinara po kilogramu (ukus joj je mnogo intenzivniji i bolji od onih koje kupujemo na pijacama).  Nema kafića, restorana, mesta za provod, ali zato ima toliko lepote da vam bolji provod od gledanja u mirnu vodenu površinu ne treba (garantovano otklanja stres). Bar u mom i suprugovom slučaju. Šta da vam još kažem – otiđite i uverite se sami.

YouTube preporuka za slušanje

You gotta Come Down

The Solution

Arhiva