Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
8. oktobar 2012.

Knjiga

preporučuje

Jovana Alagić
računovođa

ŽENE UTORKA

MONIKA PEC

Već 15 godina one su najbolje prijateljice – uspešna, elokventna advokatica Karolina; Judit, preosetljiva kraljica drame; Eva, predana majka četvoro dece i žena propalih poslovnih ambicija; večito zaljubljena i uvek dobro raspoložena Kiki, koja želi uspešnu dizajnersku karijeru i savršenog partnera, i Estel, glamurozna supruga bogatog apotekara, vlasnica prepunog ormara i oštrog jezika. Svakog prvog utorka u mesecu one se sreću u omiljenom francuskom restoranu, a jednom godišnje druže se na zajedničkom putovanju. Ove godine je, međutim, sve drugačije: Judit, koja je upravo postala udovica, želi da ode na hodočašće u Lurd, tragom dnevnika svog preminulog muža. Zabrinute za ožalošćenu prijateljicu, "žene utorka" odlučuju da je prate na putu Svetog Jakova. Na tom hodočašću, korak po korak, ulaze u trag jednoj tajni koja će im uzburkati živote i njihovo prijateljstvo staviti na ozbiljnu probu. Naime, ništa nije onakvo kakvim se čini.

Film

preporučuje

Danijel Marinković
grafički urednik

Dredd 3D

Režija: PETE TRAVIS

“Dredd 3D” je definitivno najprijatnije iznenađenje ove godine. Ovaj popularni strip već se jednom pojavio na velikom platnu 1995. godine, ali nije ostavio baš najbolji utisak na fanove i kritičare. Iako “Judge Dredd” sa Silvesterom Staloneom sada ima kultni status, nikako nije uspeo da opravda ogroman novac koje je uložen u njega, i svakako je zamrljao dobru reputaciju ovog popularnog strip junaka. Sedamnaest godina posle nedovoljno komercijalno uspešne adaptacije stripa, slabo poznata britanska filmska kompanije odlučila je da pokuša još jednom da prenese nemilosrdnog ali pravičnog sudiju iz budućnosti na veliko platno. Iako nije ulivao preteranu nadu, “Dredd 3D” je uspeo da pruži publici dinamičnu, sirovu i surovu “cyber punk” avanturu koja je u pravom svetlu prikazala strip junaka, i kao rezultat toga ostavila njegove fanove veoma zadovoljnim. Radnja filma smeštena je u budućnosti, na tlu koje je nekada bilo Amerika. Na ruinama ove države sagrađen je ogromni grad od 800 miliona stanovnika pod nazivom “Mega grad 1“, za koji je najblaža reč da je “leglo ološa”. U ovoj alternativnoj budućnosti totalnu anarhiju i haos sprečavaju samo sudije, specijalno trenirani policajci koji imaju pravo da presude počiniocu zločina na licu mesta.

CD

preporučuje

Olivera Krajnović
urednica magazina "Moja kosa"

DEVOTION

Jessie Ware

jen suptilan, produhovljeni glas mnogi porede s mnogo poznatijim britanskim pevačicama Adel, Florens Velč i Džesi Džej. A da se rodila nekoliko decenija ranije, sofisticirana Londonka Džesi Ver bila bi savršen britanski odgovor američkoj R&B sceni osamdesetih, jer se njena muzika svrstava u mešavinu savremenih pravaca: pop-soula, quiet storma, R&B-ja i sophisti-popa. Na Džesinom debi albumu „Devotion“ našlo se jedanaest pesama, a zavodljivom melodičnošću izdvojila su se i četiri singla – „Running“, „110%“, "Wildest Moments" i "Night Light". Ovo savršeno predstavljanje upotpunjeno je i elegantnim video-spotovima za svaki od navedenih singlova. Krajem septembra gledaoci regionalnog MTV kanala među prvima su pogledali „Night Light“, najnoviji spot Džesi Ver. Crno-beli, sveden, senzualan i-jednostavno-prelep, u potpunom je skladu s ambijentalnim „soulful“ zvukom koji mlada pevačica neguje u svojim pesmama. Uživajte!

Grad

preporučuje

Marica Puškaš
urednica "Top zdravlja"

Alba Julija

RUMUNIJA

Neki ljudi veruju da su stara jezgra Beograda i mnogih vojvođanskih gradova jedinstvena i da ih treba prodati turistima iz belog sveta. Čudno je kako malo znamo i o sebi i o drugima, a posebno s koliko gordosti sasvim neosnovano cenimo nešto samo zato što je naše... Neću pričati o Beču ili Pragu, jer će oni za nas uvek biti nedostižan san u kulturi čuvanja tradicije i arhitekture. Neću pričati ni o Budimpešti ili Temišvaru – idealnim destinacijama vikend-turista koji tamo do mile volje mogu „pariti oči“ na „starim zgradama“. Evo reč-dve o Alba Juliji, simpatičnom malom gradu čije je staro jezgro zapravo – čitav grad. Rumunska Alba Julija nikla je na ruševinama rimskog grada koji su Tatari sravnili sa zemljom. Nekada je bila poznata i pod imenom Erdeljski Beograd. Ukratko, glavni grad Transilvanije bio je jedan od važnih trgovačkih centara centralne Evrope, u kojima su, među ostalima, bogatstvo sticali i Srbi iz Južne Ugarske, a potom šakom i kapom finansirali bune u porobljenoj Srbiji. Na njegovim ulicama mogli su se čuti svi jezici carevine koja je utrnuta pre gotovo jednog veka, a to bogatstvo i šarenilo naroda ostavilo je traga sve do danas. Iako nikada nije izrasla u veliki grad (i danas ima tek oko 70.000 stanovnika), Alba Julija je imala interesantnu istoriju. U 16. veku postala je glavni grad kneževine Transilvanije, a potom i ujedinjenih istorijskih pokrajina Vlaške, Transilvanije i Moldavije. Bilo je sasvim logično da 1918. godine to bude mesto ujedinjenja Transilvanije s kraljevinom Rumunijom. Četiri godine kasnije u župnoj crkvi krunisan je kralj Ferdinand i tako je stvorena moderna rumunska država. Ovaj simpatični gradić preturiće preko glave Drugi svetski rat, sovjetsku okupaciju i Čaušeskuovu diktaturu, revolucije i kontrarevolucije... Čini se kao da je tokom tih burnih događaja i razaranja Alba Julija bila izmeštena na neko drugo, mirno mesto... Nad gradom se nadvija istorijski kompleks tvrđave sa 12 kilometara dugim bedemom. Sastoji se od sedam bastiona a, naravno, tu je i velelepna Palata ujedinjenja. Sve ovo je pešačka zona, popločana kaldrmom. Od behatona – ni traga! Petrovaradinska tvrđava i Kalemegrad, načete neumitnim zubom vremena, u poređenju s ovom izgledaju kao pogranične karaule. Kada izađete iz ovog istorijskog kompleksa, naći ćete se u stambeno-poslovnom delu koji bi svi naši urbanisti listom proglasili starim jezgrom. Najviše podseća na beogradski Zemun ili novosadsku Podbaru: simpatične stare kuće s istorijom i tek pokoja višespratnica. Nemojte da vas ovo poređenje zavara! Za razliku od naših ofucanih „starina“, čak i ovaj „neistorijski“ deo Alba Julije izgleda kao poručen za neki turistički bedeker. Sve je „dobilo patinu“, ali je ulickano, pa čak i kafane imaju duboki reljef na vratima. Trgovi su na svakom koraku, a tu su i male i velike crkve, porte i parkići... Ornamenti su bogati i očuvani, i primetni su doslovce na svakoj zgradi.

YouTube preporuka za slušanje

Devotion

Jessie Ware

Arhiva