Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
23. jul 2015.

Knjiga

UBITI PTICU RUGALICU

Li Harper
preporučuje

Mina Knežević

Neprevaziđeni klasik za koji smatram da mora da se nađe na spisku školske lektire. Ovaj roman najtoplije preporučujem svima onima koji uživaju u pravim pričama i poučnim dramama. U pitanju je knjiga o porodici, o velikim životnim pitanjima, o moralu, prijteljstvu i ljubavi, koja se čita u jednom dahu. Autorka predstavlja okrutnost ljudi i kako je to kad pojedinac, braneći svoje stavove i životna uverenja. stane pred većinu zaluđenu teškim stereotipima, predrasudama i rasizmom. Ovo je priča o advokatu i njegovoj borbi za pravdu, dirljiva priča o samohranom ocu, koji uči svoju decu moralnim principima i pravim životnim vrednostima. Dopalo mi se kako je na vešt način dočarano da ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda i kako uvek treba slušati sebe i ne dopustiti da vas masa ponese. Ukoliko većina misli drugačije od vas, ne znači da je to mišljenje ispravno. Li Harper je za ovo delo osvojila Pulicerovu nagradu 1960. godine i, nažalost, više nijedno delo nije obkavila.

Film-serija

Lavirint

Imperija
preporučuje

Sonja Dunđerski

Nekada davno imali smo više vremana, a manje izbora za gledanje filmova. Danas mnoštvo filmova, a vremena ni za lek. Ali nekada i film može da bude lek, pa čak i ako ste ga popili vrlo, vrlo davno. Moja preporuka neće izaći iz one fioke ewer green nego iz GOLD forewer. Film „Lavirint“, s mladom glumicom Dženifer Konoli i neprevaziđenim Dejvidom Bouvijem u naslovnim ulogama, dočaraće samo deo sveta u koji ćete zaroniti u narednih stotinak minuta. Glavna uloga pripada lutkama Frenka Oza i priči kroz koju se protežu pitanja i teme za svako životno doba. Za ljubitelje muzike takođe neće biti nikakvih razočarenja jer će lako prepoznati noseću melodiju filma. Nabavite dobar snimak i zaboravite na vreme, na kokice, mobilne i visoku temperaturu.

 

GRAD

Larisa

Grčka
preporučuje

Suzana Samadržić

Grčki grad Larisa nalazi se na reci Pinejos, pored glavnog auto-puta Solun–Atina, oko 300 km od Soluna. Na starogrčkom reč "larisa" znači uporište, tvrđava, a po legendi nimfa zvana Larisa bila je kćerka praoca grčkog plemena Pelazga, prvih poznatih stanovnika na tim prostorima. Najstariji tragovi govore u prilog tezi da je Larisu naseljavalo pleme Pezagi još u petom veku pre nove ere. Kroz istoriju su se smenjivali vladari da bi 1881. godine Larisa konačno pripala Grčkoj. U centru grada je istoimeno drevno pozorište. Poslednje informacije govore o tome da je ovo pozorište sagrađeno u drugom veku pre nove ere. Preživelo je razne osvajače, ratove i neprilike. Pronašli su ga sasvim slučajno u XX veku zazidanog, u temeljima ispod nekoliko privatnih zgrada u centru grada. Tek sedamdesetih godina počinje spasavanje drevnog pozorišta. Akcija je trajala dugo, srušene su zgrade, pomereni putevi, pažljivo očišćen teren, da bi na svetlost dana izašlo veličanstveno i velelepno zdanje, koje je odolevalo vekovima, ratovima i ljudskom nemaru. Po legendi je otac medicine Hipokrat jedno vreme živeo i radio u Larisi, gde je i umro. Larisa je grad koji neodljivo podseća na naš Novi Sad, nedostaju mu samo bulevari i malo šire ulice. Volim i idem u taj grad kad god mi se ukaže prilika.

 

CD

„True Colors“

Zedd
preporučuje

Marina Ćurčić
web urednica

Svojim novim albumom „True Colors“ Zedd nastavlja da osvaja muzičko nebo u svetu elektronske muzike dobro ukombinovane sa pop žanrom. Iako neki tvrde da je mladi di-džej već postao predvidljiv i kritikuju ga što se ovim albumom nije pomakao od svog prepoznatljivog zvuka – ipak mi se čini da preovlađuju oni koji smatraju da je Zedd pronašao „dobitnu muzičku kombinaciju“ kojom osvaja svetske top-liste. Činjenica je da je singl koji je snimio s teen pevačicom Selenom Gomez – „I Want You To Know“, jedna od najpopularnijih stvari koja se nalazi na njegovom novom albumu. Međutim, pesme „Beautifull Now“ i „Ilusion“ i te kako su vredne slušanja. Zedd možda nije toliko poznat kod nas, ali uverena sam da njegovo vreme tek dolazi.

YouTube preporuka za slušanje

„True Colors“

Zedd

Arhiva