Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
26. januar 2009.

Knjiga

preporučuje

Jasmina Marić
koordinator regionalnih izdanja časopisa
"Lepota i Zdravlje"

Graditelj violina

Džon Markeze

Izrada violine rukama jednog čoveka, od početka do kraja, slična je čudu. "Graditelj violina" čitaocu otvara vrata fascinantnog carstva muzike, muzičara i zanatskog umeća koje ponire u suštinu umetničke kreacije i sveta umetnosti. Vekovna i do kraja nerazjašnjena priča o graditeljstvu violina traje još uvek u radionici u Bruklinu nastavljajući misiju kristalnog zvuka preko dvorana Karnegi hola sve do Kremone, rodnog Stradivarijevog mesta. Ovaj roman predstavlja čaroban i dubok pogled na trajnu težnju za postizanjem visokog kvaliteta u savremenom "instant" društvu.

Film

preporučuje

Daško Milinović
urednik magazina "CKM"

Wrestler

Darren Aronofsky / 2008.

Mickey Rourke je odigrao ulogu svog života. Kako i ne bi kada mu je u ovom filmu posao bio samo da odigra svoj stvarni život uz male razlike u detaljima i u odnosu vreme-prostor. Randy The Ram je propali američki rvač ("kečer") čiji su dani slave prošli sa osamdesetim godinama prošlog veka. Danas on živi u prikolici za koju često nema dovoljno love, radi ponižavajuće fizičke poslove i čeka da mu uleti nekakav nižerazredni revijalni meč. Uspeo je da zadrži status u svetu rvanja pa iz tih mečeva uvek izlazi kao (namešteni) pobednik. Problem je to što i pobednik mora da iskrvari i podnese teške povrede. Kada ga jedna takva pošalje na bajpas-operaciju, on pokušava da ostavi rvanje i da sklopi svoj razlupani život. Ovo nije samo još jedna prdonjska kritika "Američkog sna", ovo je objašnjenje zbog čega mnogi žele da se i dalje ne bude iz tog sna. Na sve dodajem i music score u izvedbi Brucea Springsteena i obilje 80's hair-rocka - ovo je film u kojem je svako bio rođen za ulogu koju je tu dobio da odigra.

Pozorišna predstava

preporučuje

Marica Puškaš
zamenik direktora produkcije

Nahod Simeon

TOMI JANEŽIČ

Scenski spektakl "Nahod Simeon", u režiji Tomija Janežiča, moderno je čitanje motiva "izgubljenog sina", opšteg mesta narodne književnosti, koje je prethodno propušteno kroz romantičarski filter Jovana Sterije Popovića. Može se reći da je ovo naša verzija epa o Edipu, koju je modernim pristupom ponovo ispričala Milena Marić, a rezultat je izuzetna postmodernistička drama sa čijim likovima može da se identifikuje svako od nas. Odličan tekst, provokativna režija, briljantni nastup celog ansambla, te jedinstvena scenografija glavni su razlozi zašto obavezno treba pogledati ovu predstavu. Na 52. Sterijinom pozorju ova predstava dobila je čak devet nagrada.

CD

preporučuje

Milana Stanić
advertajzing menadžer

Aleksandra Kovač

Med i mleko

Još iz vremena grupe "K2", vokalne sposobnosti Aleksandre Kovač ostavile su na mene veoma jak utisak, pa je logično to što sam i njen prvi solistički CD kupila čim se pojavio! "Med i mleko" preporučujem svima onima koji umeju da prepoznaju prave emocije. Neke pesme su se, po mom mišljenju, posebno izdvojile naročito po "nesvakidašnjem" ritmu za ove prostore, a u stilu Arete Frenklin i ostalih bardova crnačke muzičke scene. U pitanju su pesme "Nije nam vreme" i "Nemoj ovako", mada posebnu pažnju posvećujem tekstu pesme "Ovde ti je dom", posvećenu Aleksandrinoj preminuloj majci. Kvalitet i "muzički geni" koji prate ovu pevačicu u smislu kompozitora, tekstopisca i aranžera potvrđeni su i činjenicom da je upravo ona dobila prestižnu MTV muzičku nagradu.

Grad

preporučuje

Dejan Ešpek
novinar magazina "Svijet"

Rim

Italija

Za mene Rim je prvi grad na listi italijanskih gradova koje morate obići. Ne zbog toga što je glavni grad moderne Italije već zato što nudi veliku raznolikost. Mnoštvo značajnih atrakcija i znamenitosti krasi ovaj jedinstveni grad. Ako se odlučite da posjetite Rim, najbolje vrijeme da to učinite je kraj seprembra kada su temparature ugodne za obilazak svih značajnih spomenika, istorijskih renesansnih građevina i muzeja. Svakako bi trebalo da posjetite palatu Svetog Petra kao i čuveni Colosseum a ne treba preskočiti ni fontanu "Di Trevi". Kud god da krenete, nećete ostati razočarani jer ima toliko toga što je vrijedno vidjeti a na svakom ćošku ćete dolaziti u dodir sa istorijom starom preko 2.000 godina.

YouTube preporuka za slušanje

MAdonna

American Pie

Arhiva