Brazilski karneval - žurka pod maskama

5. februar 18h Trg slobode

Duh karnevala u Brazilu donosimo u centar Novog Sada. Uz koktele, pod maskama, uživaćemo u ritmovima karnevala, Ponesite masku i očekuje vas gratis koktel. 

 

Druženje i promocija knjige Jelene Baćić Alimpić
“Nigde nema te”


9. februar 18h kafe “Teatar

Izabela Mesini, pametna i saosećajna devojka iz malog sicilijanskog sela, prijavljuje se za bolničarku Crvenog krsta kako bi pobegla iz kuće svoje majke. U vihoru ratnih stradanja, mnogi ranjenici proći će kroz spretne Izabeline ruke u maloj poljskoj bolnici na Dolomitima. Jednog dana tu dovoze Marka, ratnog izveštača iz Srbije koji je teško ranjen, i Izabela dobija zadatak da se nakon operacije stara o njemu. Tokom dugih, teških dana Markovog oporavka Izabela sa njim razvija neobičan odnos: iako stranci, oni će se razumeti bez mnogo reči.
Roman “Nigde nema te” protkan je najdubljim emocijama i moralnim dilemama o dobru i zlu, o ljubavi i mržnji, o životu i smrti, poverenju i zahvalnosti u teškim životnim okolnostima. Jelena Bačić Alimpić, autorka danas najčitanijih romana na srpskom jeziku, napisala je britko i vešto, izuzetnu priču o nesvakidašnjoj ratnoj heroini.

 

Venecijanski karneval
žurka pod maskama


12. februar
18h Trg slobode

Pretposlednjeg dana karnevala u Veneciji, organizujemo žurku pod maskama na Trgu slobode uz italijanske hitove od ‘50-ih godina do danas. Ponesite masku i očekuje vas gratis pivo.

Promocija knjige Aleksandra Đuričića
“Čuvarkuće - Udovice pisaca”


13. februar 18h
Galerija likovne umetnosti poklon-zbirka Rajka Mamuzića

U knjizi Čuvarkuće - Udovice pisaca, Đuričić je obradio nepoznate delove biografija, zanimljive, dramatične, dirljive, poetične i javnosti malo poznate detalje iz života poznatih pisaca, i to kroz razgovore s njihovim udovicama. Tako su se u ovoj knjizi našle ispričane „iz prve ruke” priče životnih saputnica, koje nam osvetljavaju živote Borisava Pekića, Mome Kapora, Antonjia Isakovića, Libera Markonija, Milorada Pavića, Mirka Kovača, Mike Oklopa, Oskara Daviča, Đorđa Lebovića i Petrua Krdua. Čuvarkuće otkrivaju daleko više, a svakako ubedljivije od naših socioloških i kulturoloških studija. Ova sveska živosti i ezoterije privatnosti i te kako pogađa u sridu. Ovo je knjiga o intimi, o bekstvu od takozvanog kolektivnog zanosa, o samoći.


LOVE CINEMA

14. februar, Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Ovogodišnji Dan zaljubljenih provedite uz
najveće ljubavne filmske klasike. 

18.00h - Casablanca (1942)  

Humphrey Bogart glumi Richarda ‘Ricka’ Blanea, ciničnog, ali dobrodušnog Amerikanca čiji je mali kafić mesto okupljanja za sve od francuske policije, šefova crnog tržišta do nacista. Kada se njegova davno izgubljena ljubav Ilsa (Ingrid Bergman) pojavi u Casablanci sa svojim suprugom Victorom Lazslom (Paul Henreid), vođom Otpora, Rick se uvlači u ljubavni trougao, ali i mrežu političkih intriga. Ilsa i Victor moraju pobeći iz Casablance i Rick je možda jedini koji im može pomoći.

20.00h - Roman Holiday (1953)

Romantična komedija iz 1953. godine je priča o mladoj princezi koja pobegne tokom posete Rimu i sprijatelji se s ciničnim američkim novinarom koji samo želi ekskluzivnu priču, ali kasnije shvati da se zaljubljuje u nju.  U filmu je publici prvi put predstavljena Odri Hepbern, belgijska glumica, koja je za ulogu u tom filmu nagrađena i Oskarom za najbolju glumicu. Uz Odri, glavne uloge tumače Gregori Pek i Edi Albert.

22.00h - Breakfast at Tiffany's (1961)

Romantična komedija iz 1961. godine o mladoj i raspuštenoj Holi (sjajna Odri Hepbern, koja je za tu ulogu bila nominovana za Oskara).  Radnja se odvija u Njujorku Kad se mladi pisac Pol Varjak doseli u kuću i čuje dreku stanodavca na Holi koja ga je opet probudila zbog ključeva.  Zaljubljuju se na prvi pogled, ali Polu se ne sviđa što Holi zarađuje novac kao laka devojka. Ona pored toga i prenosi kodirane poruke zatvorenog mafijaškog bosa, a da toga zapravo nije svesna.Promocija knjige Nenada Novaka Stefanovića “Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda”

8. februar 18h
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Vodič o zatajnim vezama nobelovca Ive Andrića, naučnika Milutina Milankovića, kraljevskih parova iz dinastija Obrenovića i Karađorđevića, o dvorskoj romansi Josipa Broza i o desetinama značajnih ličnosti opisanih u ambijentu palata i kuća sa utisnutim pečatom vremena.
Sve adrese opisanih kuća i danas postoje, tako da je čitanje ove knjige istovremeno i poziv u šetnju kroz dva poslednja veka naše novije istorije, od kneza Miloša do današnjih dana, od Ite Rine do Jelene Dimitrijević, Branka Ćopića, Riste i Bete Vukanović, Vaska Pope...
Čitanje ove knjige je ulazak u avanturu u kojoj pratimo kako grad raste sa svojim zdanjima i ljubavnim pričama.

 

DOG SHOW

Trg slobode, Novi Sad
Subota 10. februar
16.00h

Već je postala tradicija da se na našim festivalima na Trgu slobode okupljaju i ljubitelji životinja. U saradnji sa SPANS-om i drugim organizacijama za zaštitu životinja, održali smo nekoliko manifestacija i pobednicima podelili vredne nagrade.

Ove godine, četvoronožni kućni ljubimci će prošetati sa svojim vlasnicima pred publikom i žirijem i dodelićemo nagrade u 3 kategorije:

1. Najlepši pas
2. Najoriginalniji kostim
3. Najsimpatičniji pas

Pravila za prijavu:
1. Pas mora da bude stariji od 4 meseca
2. Pas mora da bude vakcinisan
3. Ne prijavljivati agresivne pse
4. Ne prijavljivati bolesne pse
5. Svi psi moraju da budu na povodcu i pod kontrolom tokom celog takmičenja
6. Vlasnici pasa su odgovorni za čistoću iza svojih ljubimaca

Program:

Subota 10.02.

15.30 - Podela brojeva za pse koji su registrovani online i popunjavanje upitnika za pse koji se registruju na licu mesta
16.00 - Predstavljanje žirija i defile svih učesnika
16.15 - Pojedinačno predstavljanje svakog od učesnika
16.45 - Defile svih učesnika i proglašenje pobednika u svakoj od kategorija

U slučaju kiše, događaj se pomera na nedelju 11.02. u istom terminu

Formuar za prijavljivanje:

Na mail-adresu
daniela.stojanovic.cpg@gmail.com
pošaljite fotografiju svog psa sa sledećim podacima:
- Ime i prezime vlasnika
- Kontakt telefon
- Ime psa
- Rasa psa
- Starost psa
- Šta pas voli a šta ne voli - u nekoliko rečenica

Tura kroz ljubavnu istoriju
Novog Sada


11. februar 17h - početak ture Trg slobode

90 minuta, grupe do 20 ljudi

Tura uključuje šetnju sa vodičem kroz centar Novog Sada i obilazak mesta koja se vezuju za poznate i tajne ljubavi grada (Mileva Marić i Albert Ajnštajn, Svetozar Miletić i Anka Milutinović-Miletić, Milica Tomić i Jaša Tomić...)

Tura počinje na Trgu slobode kod spomenika Svetozaru Miletiću i završava se kafom, bermetom i kolačima u kafeu “Teatar” na Pozorišnom trgu

Cena po osobi: 500 dinara


Primer uplatnice

Kopiju uplatnice sa kontakt telefonom poslati na: jelena.jovicic.cpg@gmail.com

LjUBAV KAO INSPIRACIJA
Ljubavne priče na delima iz kolekcije
Galerije Matice srpske

14. februar 2018. godine u 12.00 i 18.00 sati
Iza mnogih umetničkih dela u kolekciji Galerije Matice srpske „kriju” se ljubavne priče. Neke od njih ćemo Vam „otkriti” u okviru Festivala ljubavi i to baš na Dan zaljubljenih odnosno Svetog Trifuna. U sredu, 14. februara 2018. godine u 12.00 i 18.00 sati kroz priču „Ljubav kao inspiracija“ vodiće Vas Snežana Mišić, viši kustos Galerije Matice srpske.
Koliko je velika bila ljubav cara Josifa II prema Izabeli od Parme, kako je Muni, omiljeni model Paje Jovanovića, postala njegova žena, kako je večitu inspiraciju i neprolaznu lepotu svoje supruge Olge prikazao slikar Ivan Radović, kako je platonska ljubav jednog pesnika stvorila jednu od najpoznatijih ljubavnih pesama, samo su neke od ljubavnih priča koje ćete imati priliku da čujete.