Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

30. decembar 2014.

Promocija magazina "The Economist: Svet u 2015" na Fakultetu političkih nauka u Beogradu!

Treću godinu zaredom na beogradskom Fakultetu političkih nauka održana je promocija godišnjeg izdanja magazina "The Economist". Pored Roberta Čobana, predsednika Color Press Grupe, na promociji su govorili i prof. dr Predrag Simić, prof dr. Dušan Pavlović i prof dr. Dragan Simić.

Robert Čoban je održao prezentaciju pod nazivom "Priča iz njujorškog paba" o problemu ubrzanog odlaska mladih iz Srbije u proteklih nekoliko godina: "Nakon što mi je Milan Mumin u Njujorku rekao da je u proteklih 10 godina upoznao 5 momaka iz Novog Sada, 7 iz Beograda i čak 50 iz Bora i Majdanpeka, proverio sam podatke na sajtu Zavoda za statistiku. Majdanpek je za samo 9 godina - između dva popisa - 2002. i 2011. - izgubio gotovo četvrtinu stanovništva, čak 24%. Kada se pogleda mapa Srbije, videćemo da rast stanovništva imamo samo u nekoliko centralnih regiona - Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Jagodina...dok se granična područja ubrzano prazne! Ako država ne povede računa o ovom problemu, rapidnoj depopulizaciji provincije i odlasku mladih iz zemlje, kompletna infrastrktura koja se gradi - "Beograd na vodi", "kineski most" i sve ostalo... sve će biti bez smisla!"

Profesor Predrag Simić osvrnuo se na geopolitička kretanja koja očekuju planetu u 2015: "Pokazalo se da Rusija iako je ponovo postala velika vojna sila - nije uspela da razvije svoju ekonomiju, ona je i dalje na nivou "Trećeg sveta", 70% ruskog izvoza su sirovine što je tipično za nerazvijene zemlje. Zato je bilo i moguće da se dogodi ovoliki pad rublje izazvan padom cene nafte!"

Profesor Dragan Simić je studentima predstavio magazin "The Economist" i posebno se osvrnuo na delove magazina koji se bave ekološkim temama.

"Problem je što se ekonomske politike u Srbiji ne menjaju već godinama unazad i ja ne vidim da i ova vlada čini neke bitne korake da to promeni!", zaključio je profesor Dušan Pavlović.