Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

18. decembar 2015.

The Economist: Svetu2016 - Srbija mora da se prilagodi svetskim tokovima!

Najznačanija imena diplomatskog kora, ministri, predsednik, potpredsednici Vlade Republike Srbije okupili su se na konferenciji The Economist "Svet u 2016" i diskutovali o temama koje su obeležile 2015. godinu i očekivanjima za narednu godinu. Bilo je reči o ekonomiji države, EU integracijama, migrantskoj krizi, energetici i problemu Kosova.

Konferenciju "Svet u 2016." održanu u hotelu Metropol Palace otvorio je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao koliko je važno da se održavaju konferencije i obrađuju teme poput onih kojima se bavi The Economist. Nakon njega prisutnima se obratio ministar spoljnih poslova i prvi potpredsenik Vlade zadužen za bezbednost i spoljnu politiku Ivica Dačić. Potpredsenica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović takođe je iznela svoje prognoze na temu ekonomije i politike za 2016. godinu, a gradonačenik Beograda Siniša Mali govorio je nakon nje ispred grada Beograda.

Prisutnima se obratila i Irena Vojackova Sollorano, stalni koordinator UN u Srbiji nakon čega je usledila prva panel diskusija čiji je uvodničar bio Hans Friedrich Schodder, predstavnik UNHCR-a u Srbiji. Panelisti koji su diskutovali na temu migrantske krize su Michael Saint-Lot, direktor Kancelarije UNICEF-a u Beogradu, Gordan Markotić, ambasador Republike Hrvatske u Beogradu, Vera Jovanovska-Tipko, ambasadorka Republike Makedonije u Beogradu i Jannicke Bain, savetnica-zamenica šefa misije, Ambasada Kraljevine Norveške.

Na temu Ekonomije Balkana u 2016. izlagao je gost iz Londona Laza Kekić, The Economist Intelligence Unit, a o budućnosti Srbije u Evropskoj Uniji prisutni su mogli da čuju stavove i Freek Janmaata, Delegacija EU u Beogradu, Petera Burkharda, ambasadora  Misije OSCE-a u Beogradu, Axela Dittmanna, ambasadora Nemačke u Beogradu, Christine Moro, ambasadorke Francuske u Beogradu, Hendrika G.C. Van den Dool, ambasadora Kraljevine Holandije u Beogradu i Nataše Vučković, članice Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

U toku druge studije slučaja publika u Srbiji je premijerno imala priliku da čuje izlaganje Anthony le Roux, generalnog menadžera kompanije Uber za istočnu Evropu. Nakon njega govorio je Nebojša Katić, ekonomski analitičar iz Londona o zemljama u razvoju, rizicima i izazovima u 2016. godini. Kompaniju Flycom LTD iz Slovenije predstavio je Vid Jakopin.

O energetskoj budućnosti regiona govorili su Dragan Vučur, ispred Srbijagasa, Dragan Rajačić, ispred EPS-a, Blaž Košorok, direktor Holdinga Slovenske elektrane, Jasminko Umićević, Oil and Gas Consulting d.o.o, Hrvatska, a u diskusiji im se pridružio i moderator Dejan Ljuština, specijalni gost iz Hrvatske.

Panel na kojem se diskutovalo na temu Kosova, odnosno pregovora između Srba i Albanaca, izazvao je veliku pažnju publike, a zaključak je da je ta tema veoma bitna za obe strane i da će kao takva biti obrađena na posebnoj konferenciji u budućnosti.

O položaju transrodnih osoba u Srbiji publici se predstavila Helena Vuković, penzionisana majorka Vojske Srbije, a konferenciju je zatvorio panel o mladim profesionalcima koji su odlučili da odu iz Srbije kao i o snalaženju mladih koji su odlučili da svoju karijeru nastave u Srbiji.

Konferencija The Economist "Svet u 2016" održana je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a partneri konferencije su bili Microsoft, EPS, Srbijagas, Millenium Team, Carlsberg Srbija, Luka Novi Sad, Coca Cola, Rosa voda, Next sokovi, Jaguar, Land Rover, Fly Com i Black'n'Easy Grand kafa.

 


Media Clipping

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Promo spot