Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

29. februar 2016.

Ukusi i tradicija Orijenta: Održani Dani Turske u Stadion Šoping Centru

Stadion Šoping Centru svečano su zatvoreni Dani Turske. Tokom tri dana od 26. do 28. februara posetioci su uživali u izložbi fotografija najlepših turskih gradova, promociji turskih specijaliteta i poslastica, kulinarskom šou. Upoznali su se sa čarima turskog jezika i kulture, i oduševili se orijentalnim plesom i muzikom.

Manifestaciju je svečano otvorio Ambasador Turske u Beogradu NJ.E. Mehmet Kemal Bozay, a deca opštine Beočin, u okviru projekta "Srbija u ritmu Evrope", izvela su srpsku i tursku himnu. Selim Aslantaš ispred turskog kulturnog centra Yunus Emre obratio se posetiocima na otvaranju i zatvaranju manifestacije, i upoznao ih je sa radom centra i kreativnim jezičkim radionicama koje sprovode.

Ambasada-Turske-TC-Stadion-9

Ambasada-Turske-TC-Stadion-2

Ambasada-Turske-TC-Stadion-44

Ambasada-Turske-TC-Stadion-53

Dani-Turske-Dan-2-2-98

U okviru zabavnog dela programa posetioci su uživali u muzici benda Mister Akustik, orijentalnom plesu Bellyrina Dance Lab i tradicionalnim zvucima gitare i kavala.

Ambasada-Turske-TC-Stadion-34

Ambasada-Turske-TC-Stadion-118

Sva tri dana trajanja manifestacije sa posetiocima se družila Tanja Stanojev režiserka filma „ Devojke u visokim potpeticama” ( tur. Kizlar Topuklu Ayakkabilarla). Film su snimili student turskog jezika iz Novog Sada i premijerno je prikazan na Danima Turske. Predstavlja jednu veselu priču o poverenju, toleranciji i upornosti. Tri devojke se upoznaju u lokalnom kafiću . Iako su veoma različite, spaja ih prijateljstvo i snažna volja da ostvare svoje snove.

Ambasada-Turske-TC-Stadion-69

Dani-Turske-Dan-2-1-84

Halk banka, kao novi brend na srpskom tržištu, predstavila je svoje bankarske usluge i turističke kredite za putovanja u Tursku.

Na Danima Turske učestvovala je i Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Beogradu koja je predstavila Tursku kao popularnu kulturnu i turističku destinaciju.

Ambasada-Turske-TC-Stadion-101

Ambasada-Turske-TC-Stadion-81

Dani-Turske-Dan-2-1-41

Dani-Turske-Dan-2-1-53

TC Stadion Dan 3 (32)

TC Stadion Dan 3 (41)

TC Stadion Dan 3 (34)

Čajdžinica „Small Tree“ priredila je mini čajanku, dok je tradicionalni turski restoran Dukat omogućio degustaciju orijentalnih poslastica i turskih specijaliteta. Kuvar ovog restorana priredio je kulinarski nastup, tokom kojeg su posetioci mogli da saznaju kako se pravi tradicionalno tursko jelo Lahmacun , “ turska pica”, tanko testo premazano smesom od mlevenog junjećeg mesa, povrća i peršuna.

Dani-Turske-Dan-2-1-52

Dani-Turske-Dan-2-1-105

Kaligrafija kao umetnički pravac, tradicionalno se razvija na istoku, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa ovom drevnom umetničkom veštinom, i dobiju željena imena ispisana ovim orijentalnim stilom.

Dani-Turske-Dan-2-1-93

Dani-Turske-Dan-2-1-77

Dan Turske TC Stadion 3 (85)

U okviru dečijeg dela programa deca su uživali u oslikavanju lica i ukrašavanju medenjaka.

TC Stadion Dan 3 (3)

TC Stadion Dan 3 (5)

TC Stadion Dan 3 (9)

TC Stadion Dan 3 (12)

Profesorka Sema Tekče iz Edukativnog centra Bejza predstavila je slikanje na vodi -Ebru, tradicionalnu tursku umetnost ukrašavanja papira, a najkreativniji posetioci imali su mogućnost da se oprobaju u ovoj veštini, a svoje radove dobili su na poklon.

Dan Turske TC Stadion 3 (48)

Dan Turske TC Stadion 3 (45)

Dan Turske TC Stadion 3 (42)

Dan Turske TC Stadion 3 (53)

Turkish Airlines je tokom trajanja manifestacije Dani Turske organizovao promotivnu aktivnost “U koliko zemalja leti Turkish Airlines?”, u kojoj su učestvovali brojni posetioci. Na kraju večeri dvoje najsrećnijih osvojili su avio karte do željene destinacije, u oba slučaja je to bio Istanbul. Srećni dobitnici su Slobodan Milošević i Vesna Stihović.

Ambasada-Turske-TC-Stadion-90

Veliki broj posetilaca posetio je štandove popularnih turističkih agencija Kon Tiki Travel i Big Blue gde su dobili korisne informacije o najlepšim destinacijama za putovanje u Tursku. Big Blue je tokom trajanja manifestacije organizovao promotivnu aktivnost tokom koje su posetioci mogli da osvoje putovanje u Tursku 7 dana za dve osobe, a trećeg dana manifestacije izvučena je srećna dobitnica putovanja Ivana Erić.

Ambasada-Turske-TC-Stadion-68

Ambasada-Turske-TC-Stadion-75

Dan Turske TC Stadion 3 (106)

Dan Turske TC Stadion 3 (111)

Dan Turske TC Stadion 3 (7)

Dan Turske TC Stadion 3 (12)

Ambasada-Turske-TC-Stadion-96

Dani-Turske-Dan-2-2-125