Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

25. mart 2016.

Prvi dan stručnog seminara "Bezbednost dece u saobraćaju": Cilj je da od stvarne slike o sabraćaju dobijemo poželjnu

Seminar je namenjen podizanju nivoa znanja nastavnika iz oblasti bezbednosti u saobraćaju kako bismo obezbedili savremenije pristupe u edukaciji dece za bezbedno učestvovanje u saobraćaju”, objasnila je u uvodnoj reči gospođa Viktorija Paunović iz Gradske uprave za saobraćaj i puteve grada Novog Sada otvorivši dvodnevni stručni seminar o bezbednosti dece u saobraćaju.

U saradnji s kompanijom Color Media Communications, čelnici Gradske uprave za saobraćaj i puteve Novog Sada organizovali su seminar na temu “Podizanje nivoa znanja nastavnika o značaju bezbednosti dece u saobraćaju u zonama osnovnih i srednjih škola”.

44

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Novog Sada i Gradske uprave za saobraćaj i puteve najviše svojih aktivnosti iz oblasti bezbednosti u saobraćaju usmerava na decu svih uzrasta kroz obuke i seminare namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta kao i ljudima koji neposredno rade s decom”, kazala je gospođa Paunović, a na pitanje kakve rezultate možemo da očekujemo, objasnila je sledeće:

Moram napomenuti da rezultate ne bi trebalo očekivati odmah jer je bezbednost saobraćaja oblast u kojoj se mora kontinuirano raditi, a ovo je jedan od značajnih koraka zajedničkog rada na unapređavanju bezbednosti dece u saobraćaju. Cilj je da od stvarne slike dobijemo poželjnu. Osim preventivnih aktivnosti, u toku je i akcija deljenja obrazovno-vaspitnog materijala iz ove oblasti u školama i vrtićima na teritoriji grada Novog Sada. Isto tako, u narednom periodu, uz pomoć gradskih preduzeća koje se bave saobraćajem radićemo i promotivne aktivnosti: Parking servis i GSP deliće flajere sa bitnim informacijama o bezbednosti u saobraćaju namenjene našim sugrađanima. Namera nam je da, kroz zajedničku akciju, ukažemo na značaj poštovanja saobraćajnih propisa za bezbednost svih nas”, rekla nam je gospođa Viktorija Paunović.

54

69

U amfiteataru novosadskog SPENS-a nastavnici, pedagozi, predstavnici saveta roditelja, učenici kao i direktori osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu prvog dana seminara slušali su predavanja o tome koji su to "Savremeni pristupi u edukaciji dece za bezbedno učestvovanje u saobraćaju" koji je prezentovala Nina Dragutinović Jovanović, Agencija za bezbednost saobraćaja, zatim i o "Rizicima stradanja dece u školskom uzrastu" koji je predstavio Boško Matović, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad.

99

Tokom panel diskusije "Bezbednost dece u saobraćaju: Ko je najviše odgovoran - uloga prosvete", razgovaralo se i o ulozi osnovnog i srednjeg obrazvanja u edukaciji dece u vezi sa bezbednošću saobraćaja. Na panelu su učestvovali: Nina Dragutinović Jovanović, Agencija za bezbednost saobraćaja; Slaven Manović, Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Novog Sada; Zoran Despotović, profesor Saobraćajne škole Novi Sad; Marijana Jovanović, predsednica Centra za promociju bezbednosti saobraćaja; Nenad Stanković, komandir saobraćajne policije, Novi Sad; Boško Matović, Fakultet tehničkih nauka. Moderator: Stanislava Zec

10


Studiju slučaja o "Vršnjačkoj edukaciji" prezentovao je Zoran Despotović, Centar za promociju bezbednosti saobraćaja.

Na programu drugog dana seminara planiranog za petak, 25. mart čućemo nešto više o tome kako se ponašati u slučaju saobraćajne nezgode, kako deca stradaju u saobraćaju i razgovarati o semaforizaciji i bezbednosti biciklista.

49

40

64

106

5

4

3

2

9