Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

10. april 2017

Robert Čoban u panelu "The Rise of Populism" na Pro PR konferenciji!

Na jubilarnoj 15. Pro PR konferenciji koja je proteklog vikenda održana u Tuheljskim toplicama u Hrvatskoj, predsednik Color Press Grupe Robert Čoban je učestvovao u panelu "The Rise of Populism" ("Uspon populizma").

O ovoj temi su stavove ukrstili i Toni Muzi Falkoni (Methodos), Ričard Lining (bivši direktor IPRA-e), Marjan Novak (Marketing Magazine, Ljubljana), Darko Buković ("Privredni vjesnik", Zagreb) i Elmir Hurenović (FENA, Sarajevo).

"Ova tema je u zapadnoj javnosti aktuelna u porteklih nekoliko godina, naročito nakon Bregzita i pobede Trampa u SAD dok mi u regionu najmanje 70 godina unazad uz kraće prekide živimo u atmosferi populizma!", rekao je u panelu Robert Čoban - "Titov kult ličnosti trajao je od kraja 2. Svetskog rata do njegove smrti pa i deceniju nakon nje. Poslednji Dan mladosti održan je 1988. godine, iste godine kada je u Srbiji Milošević počeo sa svojom "antibirokratskom revolucijom" i nametanjem sopstvenog kulta ličnosti čija je najmasovnija manifestacija bila 28. juna 1989. na Gazimestanu! Posle pada Miloševića 2000. godine imamo takozvanu "Petooktobarsku republiku", koja je kao i Vajmarska - trajala 12 godina, da bi nakon 2012. počeo da se stvara kult ličnosti Aleksandra Vučića čiji su mehanizmi vladanja takođe u dobroj meri populistički! Kada je reč o medijima, danas od 9 dnevnih novina u Srbiji - 7 su u većoj ili manjoj meri tabloidi! Televizije sa nacionalnom frekvencijom takođe objavljuju uglavnom sadržaje koji bi se mogli tako okarakterisati!"
Kao primer "pozitivnog populizma" Robert Čoban je naveo čuveni Čerčilov govor "We shall fight on the beaches" iz maja 1940. koji je po svojoj formi bio klasično populistički, sa rečenicama gotovo u formi tvita od 140 karakterta - ali je pomogao mobilizacijama masa širom sveta protiv nacizma!