Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

29. septembar 2018

#BookTalk2018 – razgovori o knjigama iz ugla velikih jubileja

FB Share |

Četvrta regionalna književna konferencija “Book Talk 2018” okupila je 28. septembra u Novom Sadu najznačanije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Konferenciju je otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, koji je napomenuo koliki je značaj ovakvih kulturnih događaja za Novi Sad:

Ovogodišnji koncept je izuzetno širok i dozvoljava da se ključni društveni fenomeni, globalnog i nacionalnog karaktera, sagledaju iz brojnih aspekata, što u mnogome doprinosi književnosti. Posebno mi je drago što se naša platforma “Kaleidoskop kulture” za kratko vreme pokazala plodonosnom, i što je i “Book Talk” našao svoju poziciju u okviru iste. Cilj te platforme je ujedinjavanje raznolikosti u cilju stvaranja novih unapređenih vrednosti, i podsticanja publike, odnosno građana da se maksimalno angažuju u kulturi na različite načine. Dovoljan je samo jedan pogled na teme i imena učesnika konferencije da budete uvereni da će ona ostaviti dubog trag u kulturi, ne samo Novog Sada, a to je i cilj ove gradske administracije da kulturnim sadržajima proizvedemo jasne povoljne efekte na ukupno društvo”.

Publiku i učesnike pozdravile su i Tijana Palkovljević, upravnica Galerija Matice srpske, Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Ana Rakić, viši kustos Galerije likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, čiji prelepi ambijenti su bili ovogodišnji domaćini razgovorima o knjigama. Program se ove godine po prvi put odvijao na tri lokacije istovremeno.

Tema ovogodišnje konferencije su “godine raspleta” – jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote – samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo.

Razgovaralo se o temama kao što su: Vojvodina 100 godina posle prisjedinjenja i 30 godina posle “Jogurt revolucije”, 50 godina od studentskih protesta 1968, 70 godina od Rezolucije Informbiroa, 10 godina od globalne ekonomske krize 2008. i mnogim drugim.

Učesnici ovogodišnje konferencije bili su: Branko Rosić, Denis Kuljiš, Svetlana Slapšak, Dragoslav Dedović, Zoran Kolundžija, Mirjana Đurđević, Vladimir Gvozden, Minja Bogavac, dr Miroslav Ilić, Dejan Papić, Sava Damjanov, Jasna Jovanov, Ljiljana Habjanović Đurović, Aleksandar Đuričić, Eržika Pap Reljin, Goran Samardžić, Jovana Gligorijević, Aleksandar Gatalica, Dragoljub Igrošanac, Aleksandar Kišjuhas, Janko Baljak, Đuro Radosavljević i mnogi drugi.

U susret konferenciji održan je propratni program – “Nedelja knjige” u autobusima GSP-a i turistička tura o znamenitim piscima Novog Sada.

Konferenciju su podržali: Gradska uprava za kulturu i javno informisanje, Grada Novog Sada, Sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine, Službeni glasnik, AMS.