Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

5. oktobar 2018

Održana strukovna konferencija o medijskim merenjima “PRAVA MERA MEDIJA”

FB Share |

Prva strukovna konferencija o medijskim merenjima “PRAVA MERA MEDIJA – Strukovna konferencija o medijskim merenjima održana je 4. oktobra u hotelu Falkensteiner u Beogradu, u organizaciji Asocijacije medija i Color Media Communications, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.

Konferencija je okupila preko 200 medijskih stručnjaka, govornika, učesnika, medija i gostiju iz regiona i inostranstva.

Na otvaranju su govorili Dalila Ljubičić, izvršna direktorka Asocijacije medija, Even Trejs, direktor USAID projekta jačanja okruženja za održivost medija i Srđan Bogosavljević, profesor Ekonomskog fakulteta koji je održao predavanje na temu “Kuda ide medijsko tržište Srbije”.Profesor je istakao da  “Budućnost, bilo kakvu, pa ni budućnost medijskog tržišta ne znamo, ali znamo šta će je odrediti: demografski razvoj, ekonomski razvoj, medijska ponuda + pravno-politički okviri.”

Potom je Jakob Gameltoft iz News Media Europe održao kratko predavanje na temu “Ekonomska održivot evropskog i news media ekosistema”.  U prvom panel na temu regulacije i samo regulacije u oblasti medijskih merenja, Miloš Stojković je zajedno sa svojim gostima: Borkom Rajšić iz MInistarstva kulture I informisanja, Srđanom MIljkovićem, medijskim analitičarem, Vandom Kučerom, IAA Srpski ogranak i Jakobom Gameltoftomraspravljao na najznačajnije teme iz ovih oblasti.

Veliko interesovanje publike privukao je panel “Šta smo do sada merili a šta ćemo ubuduće”.

 

Moderator panela je bio Predrag Kurčubić, generalni direktor Isposa u Srbiji. Učesnici u panelu: Sanja Pešić, generalni direktor Alma Quattro, Maxim Ryabinko, Nielsen Worldwide, Pushkar Kulkarni, Ipsos UK i Robert Čoban, predsednik Color Press grupe.

 

Maxim Ryabinko iz Nielsen International istakao je da je auditirijum vrlo fragmentisan, da su načini prenošenja poruka različiti i upravo je to cilj merenja. U budućnosti se predviđa rast advertable marketinga i same pretplate. Digitalne platforme su neophodne jer prate rast i jednostanvnošću i unakrsnim merenjem pokrivaju sve uređaje od tablete do televizije.

Pushkar Kulkarni iz IPSOS UK održao je predavanje o istraživanje publike u Srbiji. Istakao je da su mediji nekada indentifikovani isključivo sa određenom platformom za isporuku – kao što je video sa televizijom, novine sa štampom…itd, sada se sve menja, i postalo je znatno teže, potrebno je proceniti kako publika koristi različite platforme i konzumira sadržaj u svim njegovim oblicima. Iako je radio došao do značajnih inovacija, slušanost istog opada ali samo kada su u pitanju tradicionalni uređaji.

Robert Čoban je istakao „Odsustvo ABC odita u Srbiji umnogome otežava samo funkcionisanje sistema bez regulative. Pradex je jedini preostali „merač“ čitanosti u Srbiji. Oditi i merenje idu ruku pod ruku i predstavljaju samu srž poslovanja da bi se određena investicija ostvarila ili ne“.

U panelu “Svet baziran na impresijama” govornici su bili: Lukas Vinkler, Gemius Poland; Jan Jilak, DotMetrics; Miloš Aleksić, Direct Media; Veljko Popović, Pink International Company i Igor Žeželj predsednik Upravnog odbora IAB Srbia.

Igor Žeželj: “ Cilj IAB-a je regulativa i izgradnja tržišta”

Jan Jilak je istakao “ U budućnosti na očekuje širenje videa kao i bolji osvrt na merenje mobilnih telefona”

Lukas Vinkler ističe da je budućnost Gemiusa pokrivanje mobilnih aplikacija i mobilni uređaja, kao i dublja analiza društvenih mreža koje su sve češći vid oglašavanja. Kombinujemo različite platforme i nadamo se da ćemo uskoro u ljudima u Srbiji prezentovati isto rešenje. Napominje da uvek treba naginjati ka jednom sistemu merenja, a dobro je imati konkurenciju jer vas uvek gura napred.

Govornici panela “Medija planiranje sa i bez podataka” su bili: Marinela Ristić, Meda House, Tatjana Đurđević, menadžer medijskih i digitalnik komunikacija, Miroslav Paunović, generalni direktor RTV MAG, Gavrilo Tomić, direktor sektora analiza medijskog sadržaja u Ninamediji, Igor Kern, direktor ABC Hrvatska i Slobodan Krajnović, glavni i odgovorni urednik radija i portala 021.

Marinela Ristić je istakla da onaj koji upotrebljava podatke ukoliko ne zna kako da ih koristi teško da ima ikakvu upotrebnu vrednost od njih. Treba ulagati i u kadar, a iskustvo i zdrav razum su svakako neophodni.

Slobodan Krajnović : “ PR kao takav se više osvrće na efikasnost samih poruka, u kom obimu i da li su došle do ciljane grupe i zato su nam neophodni podaci”. Istakao je da je šer najbitniji faktor u širenju istraživanja. Sama metodika istraživanje je nešto o čemu tek treba da se priča i o potencijalnom jačanju radio industrije.

Završni govor održao je Tobor Kovač, predsednik Asocijacije izdavača Mađarske koji je istakao da bi medijski sistemi trebalo da podrže nezavisnost, kredibilitet i merljivost. Samoregulativa je od velike vaznosti, industrija mora sama da se reguliše. Kredibilnost sadržaja iziskuje odgovore koje će auditorijum s pravom očekivati