Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

25. decembar 2018

Promocija specijalnog izdanja magazina “The Economist – Svet u 2019.”

FB Share |

Promocija specijalnog izdanja magazina “The Economist – Svet u 2019.” na srpskom jeziku u saradnji sa izdavačkom kućom Color Press Group održana je osmi put zaredom na Fakultetu političkih nauka.

Na predstavljanju su učestvovali dekan Fakulteta prof. dr Dragan R. Simić, predsednik Color Press Group-e Robert Čoban, glavni urednik srpskog izdanja magazina “The Economist” Žikica Milošević, spoljnopolitički komentator dnevnog lista “Politika” Boško Jakšić i spoljnopolitički kolumnista nedeljnika “Novi magazin” Momčilo Pantelić.

Žikica Milošević

Prisutnima se prvi obratio Žikica Milošević.

– Vreme u kome živimo je zanimljivo na neki pervezan način. Reč godine je toksično – izjavio je Milošević.

On je dodao da je ovo vreme u kome ljudi slušaju jedino sebe, a ne druge i da je upravo zbog toga identitet najveći problem savremenog društva.

Reč je zatim dobio Robert Čoban.

– Na primeru Šau Ladena, Jevreja rođenog u Beogradu, vidimo da tehnologija koja nas otuđuje može biti izuzetno korisna, naročito za novinarstvo – ukazao je Čoban i osvrnuo se na grafikon evropskog BDP-a prikazanog u časopisu, u kome uspeh Irske, zemlje jake katoličke tradicije, ruši predrasude o tome da je ekonomsko blagostanje jedino moguće u protestantskim sredinama.

Boško Jakšić

– Mi nikako nećemo izbeći trendove sa kojima je Evropa danas suočena – od krize javnog duga, preko migrantske krize do tzv. krize politike, koja se vodi između liberalnih i iliberalnih režima – naglasio je Boško Jakšić i još dodao da iliberalni lideri poentiraju na odbrani hrišćanskih vrednosti, a onda zloupotrebljavaju vlast kako bi osporili demokratiju, liberalizam i sekularnu državu.

Momčilo Pantelić

Priliku da iznese svoje poglede imao je i Momčilo Pantelić.

– Danas odlučuje ne samo pet velikih sila, već svaka država za sebe. Danas samo krize nisu krize – objasnio je Pantelić. On je istakao da situacija u Evropskoj uniji danas podseća na onu pred raspad SFRJ, ukazavši na to da EU nedostaju odluke o zajedništvu.

Prof dr. Dragan Simić

Dekan Fakulteta prof. dr Dragan R. Simić predstavio je sliku situacije iz akademskog ugla.

– Najteži mogući posao u strateškim studijama jeste predikcija budućnosti – ocenio je dekan Simić. Profesor je podvukao da magazin “The Economist” uspeva da u tekstovima koji se nalaze na svega jednoj stranici kaže mnogo važnih stvari, među kojima je jedna od glavnih za 2019. godinu – da današnja Amerika odnosno njen predsednik pokazuje svetu ono što mu nikako ne treba – nepredvidivost.

Foto: Promo