Biografije učesnika

Erik Kosuta  (Erich Cossutta) je predsednik Konfindustrije u Srbiji. Rođen je u Trstu 13.05.1975. i vlasnik je grupacije koja posluje u sektoru brodskog transporta, logistike i lučkih terminala. Kosuta ima aktivnu ulogu u Upravnom odboru Konfindustrije Est Europa čiji je prvi potpredsednik sa zaduženjem za razvoj i unapređenje mreže članstva. U maju mesecu 2016. izabran je za v.d. predsednika Udruženja italijanskih privrednika u Crnoj Gori – ASSIMONT. Bio je potpredsednik sektora za transport Konfindustrije Friuli Venecija Đulija, a prethodno je bio na položaju potpredsednika Grupe mladih industrijalaca Trsta i nacionalni koordinator Grupe mladih industrijalaca zadužen za internacionalizaciju i konkurentnost. Kosuta je bio i odgovorno lice na nacionalnom nivou pri Konfederaciji mladih preduzetnika (YES) u Briselu.

Dragan Močević je preduzetnik i osnivač prve domaće PR agencije u BiH s kancelarijama u Banjaluci i Sarajevu. Pre 10 godina pokrenuo je projekat PROACTIVE, regionalnu edukativnu konferenciju o odnosima s javnošću, a kasnije i druge edukativne projekte PR Akademija, Sarajevo PR Open, PR Club i takmičenje PR Challenge. U poslednjih dvanaest godina vodio je mnoge projekte u oblasti odnosa s javnošću. Trenutno je savetnik u agenciji Prime Communications. Autor je projekta “Porodične firme – stub razvoja ekonomije” koji provodi Centar za edukaciju Pro educa.

Irena Lalić je osnivač i organizator  NetWorking Day - Poslovni susreti,  događaja  namenjenog podršci malim privrednicima i preduzetnicima u cilju proširenja znanja, razmene ideja, iskustava, povezivanja i motivacije. Ona je neko ko veruje u promovisanje i jačanje preduzetničkog duha i proaktivnog pristupa u pokretanju i razvoju poslovanja. Njen stav je da naš uspeh od nas i zavisi. Vlasnica je agencije za poslovno savetovanje i konsultant u Mercuri International Srbija.

Vladimir Hrle sarađuje sa IFC-om, kao konsultant za korporativno upravljanje, gde radi sa raznim vrstama kompanija, na uspostavljanju efikasnijih sistema upravljanja. On je advokat sa deset godina iskustva u radu sa međunarodnim klijentima u rešavanju korporativnih sporova, usklađenosti sa zakonskim okvirima i međunarodnom pravu. Vladimir je aktivan u Balkanskoj regionalnoj mreži za vladavinu prava Američke advokatske komore (jedan od osnivača) i Fair Trials International. On je takođe regionalni koordinator Roxin Alliance (partnera Globalnog foruma Svetske banke o zakonima, pravosuđu i razvoju) i sertifikovani trener HELP programa Saveta Evrope za edukaciju pravnih eksperata. Vladimir je diplomirao pravo na Beogradskom univerzitetu i završio postdiplomske studije na univerzitetu u Amsterdamu (Holandija).

Bojana Vranješ ima petogodišnje iskustvo na poslovima iz oblasti privrednog prava i savjetovanja iz domena korporativnog upravljanja. Završila je više treninga organizovanih od strane International Finance Corporation (IFC). Bojana je diplomirala na pravnom fakultetu univerziteta u Banjoj Luci i ima položen pravosudni ispit, a trenutno je zaposlena u brokerkom društvu Advantis Broker.

Marija Radojčić, višestruka preduzetnica, po obrazovanju ekonomistkinja, danas vlasnica licence Business Cafe za Srbiju, ali i tržišni strateg porodičnog brenda Friški jazački sir. Čvrsto veruje da je budućnost privrede ove zemlje u malim porodičnim firmama. Spremna je da bude primer i podrška svima koji znaju da je i nemoguće moguće kod posvećenih i istrajnih.

Milica Cilić, rođena u Jagodini, 02.12.1988. u porodici vinara, u porodici koja živi od čokota, i oko čokota. Htela-­‐ne htela, svakodnevno je slušala bar po jednu vinarsku ili vinogradarsku priču… Iako su je misli, a i želje, vukle ka “brojkama” i ljudskim resursima, vrmenom je, mozda i nesvesno, sa obe noge zakoračila u “svet vina”. Sa ocem i bratom, enolozima međunarodnog iskustva, danas vodi poslovanje porodične vinarije “Gazdinstvo Cilić”. Od prve komercijalne berbe Gazdinstva Cilić, od 2008. , Milica je bila zadužena za promocije i sajamske manifestacije, na kojima se učestvovalo / izlagalo. Kako su vinogrdi sazrevali, a proizvodnja rasla, širilo se i polje Miličinih aktivnosti. Tačnije, rasli su obaveze i odgovornost, što ni malo nije lako kada radite sa svojima. Danas, ekonomista po struci, na poziciji je direktora prodaje, ali je odgovorna i za sve promotivne aktivnosti, kako u zemlji, tako i na tržištima na koje Gazdinstvo Cilić plasira vina.

Vladimir Pavlović, CFA Partner i Direktor ima bogato 15 godišnje iskustvo na srpskom finansijskom tržištu, radeći kako na kreiranju zakonskog i institucionalnog okvira (Narodna Banka Srbije, Centralni registar HoV), tako i kao aktivan učesnik na finansijskom tržištu (Direktor BDD FIMA International, portfolio menadžer fonda FIMA ProActive). Od osnivanja kompanije WM Equity Partners, obavlja funkciju Direktora Društva. Učesnik je u restrukturiranju više kompanija, bilo kroz proces izrade Plana reorganizacije, bilo kroz druge oblike restrukturiranja. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu Političkih Nauka (oblast finansiranja lokalne samouprave). Od 2006. godine ima CFA zvanje. Od 2013. godine aktivno participira na projektima unapređenja korporativnog upravljanja kompanija u Srbiji.

Velimir Gavrilović od 2013. godine radi na projektima iz oblasti energetike, a od januara 2015. radi kao savetnik za finansijske i komercijalne poslove u EDS International d.o.o. Beograd, odnosno ENERGIA Gas and Power d.o.o. Beograd; od januara 2017. godine direktor je privrednog društva ENERGIA Gas and Power d.o.o. Beograd – drugog snabdevača električnom energijom u Srbiji, po količini energije koju isporučuje krajnjim kupcima. Od 2009. godine radio je na poziciji direktora za tržište Srbije u CD Invest Consult GmbH, austrijskoj investicionoj i konsalting kompaniji specijalizovanoj za oblast spajanja i pripajanja preduzeća. CD Invest je jedan od osnivača Global M&A, vodeće svetske asocijacije nezavisnih firmi za finansijsko savetovanje, merdžere i akvizicije. Od 2002. godine radio je u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom - Sektoru za unapređenje ekonomskih odnosa sa inostranstvom, na pitanjima strategije i politike stranih ulaganja; od 2004. godine koordinira rad Sektora za strana ulaganja. Za pomoćnika ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom - Sektor za strana ulaganja postavljen je 23. marta 2006. godine. Takođe je bio savetnik predsednika Vlade Srbije za ekonomska pitanja (2004-2007). Od 15. maja 2007. godine do 17. novembra 2008. radio je kao pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja – Sektor za strana ulaganja i koncesije. Jedan je od autora Strategije podsticanja i razvoja stranih ulaganja, koju je Vlada Srbije usvojila 9. marta 2006. godine. Završio je međunarodne master studije - smer poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Fakultetu visokih poslovnih studija iz Pariza (HEC grupa). Završio je niz specijalističkix programa iz oblasti poslovnog upravljanja, tranzicije, javnih finansija i javnog izbora, osnova političkih nauka, međunarodnih ekonomskih odnosa i politika stranih ulaganja.

Katarina Đulić je vanredni profesor ekonomije na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju. Ona je i viši konsultant u KPMG, Beograd od januara 2012. godine, kao i član upravnog odbora Centra za visoke ekonomske studije u Beogradu. G-đa Đulić je diplomirala prava na Pravnom fakultetu u Beogradu. Magistrirala je prava (Northwestern University, School of Law) i državnu upravu (Harvard University, JFK School of Government) u Americi. Ima doktorat iz ekonomije sa Ekonomskog Fakulteta u Beogradu. Pre nego što je se pridružila KPMG, g-đa Đulić je pet godina bila rukovodilac projekta unapređenja korporativnog upravljanja u Srbiji i Crnoj Gori u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC), delu Svetske banke koji pomaže održivi razvoj privatnog sektora. Kao rukovodilac tog projekta g-đa Đulić je jedan od tvoraca Kodeksa korporativnog upravljanja Beogradske berze, Scorecard-a korporativnog upravljanja za a.d. Beogradske berze, Scorecard-a korporativnog upravljanja za d.o.o. Privredne komore Srbije, Kodeksa korporativnog upravljanja Montenegroberze i Scorecard-a korporativnog upravljanja za a.d. Montenegroberze. G-đa Đulić je takođe jedan od tvoraca novog Kodeksa korporativnog upravljanja Privredne komore Srbije (2012). Kao konsultant IFC, g-đa Đulić je 2013. sprovela istraživanje o ženama članicama odbora diektora u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji. Pre IFC-a, ona je radila kao pravni savetnik u firmama u Beogradu i Njujorku. Radila je u Ministarstvu Finansija Republike Srbije, prvo kao savetnik ministra a potom kao pomoćnik ministra za finansijski sistem. Radila je i u pravnom odeljenju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu. G-đa Đulić je bila član upravnog odbora DDOR, Novi Sad, član nadzornog odbora Jubanke, Beograd i predsednik nadzornog odbora Centralnog registra za hartije od vrednosti Republike Srbije.

 

Branko Kecman, direktor Advantis broker a.d. Banjaluka se konsultantskim poslovima u domenu korporativnog upravljanja bavi već deset godina. Pod njegovim vodstvom, Advantis Broker je već šestu godinu partner Međunarodne finansijske korporacije (IFC) na projektu razvoja korporativnog upravljanja u BIH. Glavno interesovanje i fokus konsultantskih aktivnosti Branka je usmeren na rad sa porodičnim kompanijama sa ciljem da im pomogne da odgovore izazovima u prelasku sa prve na drugu generaciju, te uspostavljanjem prihvatljivog nivoa interne kontrole i upravljanja rizicima, kao i definisanje odnosa između porodice i porodične kompanije. Branko posjeduje bogato praktično iskustvo u radu sa malim i srednjim porodičnim kompanijama iz različitih sektora u BIH.

Tatjana Vučićević i suprug Rade Vučićević su osnivači i vlasnici preduzeća ART-IVAL d.o.o.iz Beograda. Tatjana radi na poziciji direktorka prodaje. Proizvode preko 200 vrsta čokoladnih proizvoda ''Premier'' i imaju specijalizovanu čokolateriju ''Galerija čokolade-Premier''. Dobili su nekoliko značajnih nagrada, a svoje proizvode su izlagali i na svetskim sajmovima hrane i konditorskih proizvoda. Tatjana je rođena u SFRJ 1965. godine. U Beogradu je završila osnovnu (OŠ. Radoje Domanović) i srednju (X Beogradsku gimnaziju) školu, a na beogradskom Univerzitetu stekla zvanje inženjera tehnologije. Živi i radi u Beogradu, udata je i majka dvoje dece, sina Alekse (1988) i ćerke Ivane (1990), a od ove godine sa ponosom nosi titulu bake jedne preslatke devojčice Iskre. Sin i ćerka su po završetku studija, i eksternih obuka, u stalnom radnom odnosu u našem porodičnom preduzeću.

Aleksandra Bogunović je rođena 16.07.1977. diplomirani je mašinski inženjer odsek Hidroenergetika. Master iz poslovne ekonomije na ekonomskom fakultetu u Beogradu u saradnji sa poslovnom školom HEC iz Pariza. U porodičnoj firmi stasala uz oca takođe mašinskog inženjera koji je 1990 osnovao firmu BEXING. Firma se bavi proizvodnjom vatrogasnih i komunalnih vozila i pratece opreme, ekskluzivni je zastupnik vodeće austrijske firme Rosenbauer za Srbiju, Makedoniju i Republiku Srpsku. Majka troje dece. U slobodno vreme voli da kuva i da trči polumaratone.

Marija Zečević, rođena 1984. godine u Beogradu. Diplomirani ekonomista, smer međunarodnij ekonomski odnosi. Karijeru započela u porodičnoj firmi ERC Commerce Computers (eksluzivni zastupnik za Samsung IT opremu), da bi karijeru nastavila u zdravstvenom sektoru. U privatnom Kliničko bolničkom centru :,, KBC Beogradski'', radila je na poziciji direktor marketinga i pomocnik direktora za ekonomske poslove. Nakon rada u kliničko- bolničkom centru osniva sopstvenu firmu. Firma Medigen je eksluzivni zastupnik banke matičnih ćelija Future Health i prenatalnih testova Livia. Voli da dovodi inovacije iz medicine u Srbiju, te je učestvovala u implementaciji 2 inovativne procedure u privatnom zdrastvenom sektoru. Majka dve ćerke.U slobodno vreme bavi se sportom i plesom.

Minja Bolesnikov je rođen u Novom Sadu, 1977. Godine. Magistar tehničkih nauka sa temom „Društveno odgovorno investiranje u Srbiji“, Odseka za industrijski menadžment i inženjerstvo i doktoran na FTN-u Univerziteta u Novom Sadu, objavio više naučnih radova na temu zelene energije, društvene odgovornosti i autor prve naučne publikacije „Prodaja u Srbiji“ koja je u pripremi, a definisanje prodaju kao naučnu oblast. Karijeru započeo kao asistent na Fakultetu za menadžment nakon koje odlazi u automobilsku industriju 2000. godine. Prva pozicija Rukovodioca prodaje kod lokalnog dilera „Toyota-e“ u Novom Sadu da bi 2003. prešao na mesto direktora dilera „Ford-a“ u Novom Sadu, kompanije Autopolis. Uz pauzu iskorišćenu za sticanje međunarodnog iskustva (i rada u Budimpešti za jednu renomiranu kompaniju iz Šanije), nastavlja sa karijerom u Fordu u kompaniji „Grand Motors“ na mestu direktora dilerstva u Novom Sadu sa koje odlazi na mesto regionalog rukovodioca za teritoriju Vojvodine. 2012. preuzima mesto direktora marke Ford u Srbiji u okviru Grand Motors-a. Specijalnosti: razvoj prodajnih platformi, lobiranje i advocacy, profitabilnost, flotna prodaja, novi kanali prodaje, razvoj servisa za klijente kao i restruktuiranje ka profitabilnosti kroz headcount, downsizing, itd. Ambasador programa „Youth Business International“ u Srbiji, dugogodišnji član uprave FK „Vojvodina“, suprug i otac troje.