PREVOZ
Za sve učesnike koji to žele,
organizovan je po ceni od 40 eura (primer uplatnice) autobuski prevoz
na relaciji BG-Kopaonik-BG 24/27.03.
Polazak iz Beograda: Četvrtak 24.03. - 08.00
Polazak sa Kopaonika: Nedelja 27.03. - 15.00
Info: jelena.jahura@color.rs

 

Winterfest Ski & Wine Festival održava se poslednjeg vikenda marta već treću godinu na Kopaoniku. Ovaj jedinstveni festival spaja sve zaljubljenike u skijanje, vino i hranu na jednom mestu i omogućava jedinstveno iskustvo svim svojim učesnicima. Ove godine kao i prethodnih, program će biti raznovrstan i svako će naći nešto za sebe. Od degustacija vina i hrane do afterpartya i skijanja.

 

WinterFest će okupiti najbolje vinare, kuvare i vlasnike najpoznatijih restorana u regionu, gastro-blogere, F&B menadžere najboljih hotela, kuvare stranih ambasada u Beogradu, novinare, umetnike i poznate ličnosti sa kojima ćemo razgovarati, degustirati i družiti se uz ukusne zalogaje i najbolja vina.

 

Cilj WinterFesta je edukacija učesnika koja će biti organizovana kroz predavanja, panel diskusije i upoznavanja sa vinskom i gastro ponudom regiona uz degustacije na Salonu vina u hotelu Grand. Imajući u vidu da se Winterfest održava u najpoznatijem ski centru u Srbiji i jednom od najlepših u Evropi, deo programa je rezervisan za degustacije vina i hrane na snegu, u kolibama na samim skijaškim stazama.

 

VINSKI PASOŠ

 

Besplatno uz smeštaj u organizovanom hotelskom smeštaju iz ponude WinterFesta. Za za 35 eura (primer uplatnice)vinski pasoš mogu kupiti svi koji imaju organizovan smeštaj u svojoj režiji. Vinski pasoš vam omogućava prisustvo na svim dešavanjima u okviru WinterFesta, i glasi na ime.

 

Vinski pasoš je ulaznica za:
- Degustaciju više od 150 najlepših vina i gastro specijaliteta na Salonu vina i gastronomije (2 večeri)
- 4 interesantne panel diskusije
- Predavanje za početnike Savladajte vinski bonton
- Degustaciju penušavih vina Bubbles on TOP of KOP, Radgonske Gorice & Celjske mesnine
- Koncert
- Pasuljijada: druženje + ručak + tamburaši
- Vinski specijaliteti iz srca Srbije – ’’ Kasne berbe i Likerska vina ’’, Rubin
-  Koncert benda The FRAJLE

 

Nakon što rezervišete smeštaj pošaljite svoje lične podatke (ime, prezime, hotel u kojem ste smešteni i broj mobilnog telefona) na jelena.jahura@color.rs


PROGRAM

Praćenje i učešće u navedenim programima moguće je uz Vinski pasoš.

ČETVRTAK, 24. mart

Dolazak učesnika i panelista, smeštaj po sobama

 

17.00 – 19.00

Kratka Škola vina "Savladajte vinski bonton" (hotel Grand,  sala Kopaonik)
Predavač sa certifikatom Londonske škole vina Ljubica Radan. Na ovom interesantnom predavanju naučićete kako se vino pravilno služi i degustira, na šta treba obratiti pažnju prilikom degustacije ili prilikom kupovine, o pravilnom izboru čaša, temperaturi služenja različitih vina, o pravilnom izboru vina u zavisnosti od vrste hrane, o vinima za specijalne prilike.

 

20.00 - 23.00

Salon vina i gastronomije

Degustacija više od 150 najlepših vina i gastro specijaliteta (sala Pančić hotel Grand)

 

23.00

23.00 - Koncert benda "The Frajle"
(Restoran Garden, Hotel Grand)

 

 

Intervjui sa učesnicima:

- Tomislav Ivanović: Vino mnogo govori i o osobi koja ga pije i trenutku u kom uživa

- Željko Gasparević: Stara pravila kombinovanja hrane i vina više ne važe, pronađite svoj idealan spoj

- Igor Luković: Do vidljivosti vina se stiže izgradnjom imidža, u našem slučaju bi to bila autentičnost

- Filip Ćirić: Za spajanje vina i hrane potrebno je iskustvo i stručno usavršavanje

- Zoran Stevanović: U Srbiji ima sve više zaljubljenika u vino, tome doprinose sajmovi i asocijacije koje edukuju

- Tamara Ognjević: Pitali su me u Francuskoj zašto se srpska vina ne uvoze mnogo više
- Mišo Jeverica, kuvar ambasade Švajcarske: Od srpskih vina cenimo domaće sorte tamjanika, sila, prokupac...

- Janoš Mesaroš: Slikarstvo i kuvanje povezuje publika i povratno zadovoljstvo zbog kojeg se ponovo latite kista ili varjače

- Ljubica Radan: Priča o vinu nije kratkoročnog daha, ona bi trebalo da postane deo naše kulture
- Nevena Zelunka Cvijetić, Hleb & Lale: Gastro blogeri bi bili odlični promoteri vina!
- Goran Kovačević: Srpska vinska scena danas je jako ozbiljna i izuzetno je napredovala u poslednjih 10 godina

- Stefan Ristović: Sve veći broj vinarija pokazuje da smo na dobrom putu

 

PETAK, 25.mart

10.00 - 10.30

Kofer pun kajmaka - šta zapravo ne znamo o gastronomskom turizmu (hotel Grand,  sala Kopaonik)
Tamara Ognjević, Artis centar, Beograd

 

10.30 - 11.30

Novi ukusi Balkana
(hotel Grand,  sala Kopaonik)

Goran Kovačević [Square Nine, Beograd], Filip Ćirić [Homa, Beograd], Tamara Ognjević [gastroheritolog, Beograd], Srećko Galović [Pinkik, Novi Sad, Kopaonik], Aleksandar Samardžija [Salaš 137, Čenej]; Stefan Ristović [restoran "Klub književnika"]

 

11.30 – 12.00

Coffee Break

 

12.00 - 12.30

Food & Wine Romance 
(hotel Grand,  sala Kopaonik)
Paul Balke [WineFoodMeeting.com, Utrecht, Netherlands]

 

12.30 – 13.30

BOCA, KARTON, PALETA, ŠLEPER - KO UMIJE NJEMU DVIJE
(hotel Grand,  sala Kopaonik)

ETIKA NA POLICI: prodaja vina

Kanali prodaje vina, odnos prema potrošaču, konkurencija lojalna/nelojalna, uslovi prodaje, restoranska prodaja

SPOLJA GLADAC, A UNUTRA VINO

Uticaj dizajna boce i etikete na prodaju, prvi susret potrošača sa vinom, kulturološke posebnosti tržišta, praktični primeri

REKLAMA – POTREBA ILI LUKSUZ?

Načini reklamiranja, izbor reklame, zakonska ograničenja, šta vinar očekuje od reklame? Časopisi, blogovi –ko to uopšte čita?

BUDUĆNOST PRODAJE VINA

Pogled na srpsko i regionalno tržište u budućnosti, da li su naše vinarije spremne, vizuelni identitet srpskih vina

Tomislav Ivanović (Vinopedija), Milan Spasić (Vinarija Spasić), Stevan Kostreš (Vinarija Kovačević), Dejan Maslovara (vlasnik vinoteke "Wine&Plasure"), Goran Čangalović, Vinoteka "Vino I Tako To.."

 

14:00 – 16.00

Bubbles on Top of Kop panoramska vožnja na vrh Karamana do restorana “Vučja staza”gde će učesnici uživati u penušavim vinima i pogledu na Pančićev vrh gde će učesnici uživati u penušavim vinima vinarije Radgonske Gorice i pršuti Celjskih mesnina iz Slovenije.

 

17:00 – 18.00

PREDAVNJE NA TEMU
’’ Kasne berbe i Likerska vina ’’

(sala Karaman, Hotel Grand)

Predavač : dr Marko Malićanin, enolog vinarije "Rubin"

 

18.00 - 20.00

Slobodno vreme

 

20:00 – 23.00

Salon vina i gastronomije

(hotel Grand, sala Pančić)

Degustacija više od 150 najlepših vina i gastro specijaliteta

 

23.00 - Afterparty - restoran "Camelot"

SUBOTA, 26.mart

10.00 - 12.00   

Case Study "Perfect Match" Uparivanje hrane i vina u praksi
(hotel Grand,  sala Kopaonik)

Učesnici : Zoran Stevanović, glavni kuvar restorana Madera i Željko Gasparević, somelijer restorana Kalemegdanska terasa

* U sklopu predavanja učesnici će biti u prilici da degustiraju specijalitete iz kuhinje restorana Madera

 

12.00 - 13.30   

MARKETING VINA
(hotel Grand,  sala Kopaonik)

Moderator: Igor Luković, urednik magazina Vino&Fino

Panelisti: Saša Špiranec, Festival Dalmacija WineExpo; Perica Radović, autor vinskog bloga "Zapisi jednog Merloa"; Robert Čoban, predsednik Color Press Group; Dragana Janjić, suvlasnica Vinarije Aleksić; Igor Ilijevski,  Vinarija Tikveš

 

 

14.00 - 15.00 

Food Around the World 
Gastro panel u restoranu "Vučja staza" na stazi Karaman Greben - kuvari stranih ambasada u Beogradu i gastro-blogeri
Janoš Mesaroš, slikar; Mišo Jeverica, kuvar ambasade Švajcarske; Nevena Zelunka-Cvijetić, autorka bloga "Hleb i lale"; Jelena Ignjatić, Ukusi Beograda


 

15.00 - 17.00

Restoran "Vučja staza": Ručak uz muziku i druženje sa svim učesnicima WF
Takmičarsko kuvanje pasulja u organizaciji "Bean Festa" iz Novog Sada – ekipe su sastavljene od poznatih ličnosti iz sveta gastronomije, umetnosti, šou biznisa...

 

17.00 - 18.00

Edukativna radionica : "Da zasladimo dan!" [Karaman sala, hotel Grand]
Radionica uparivanja vina i čokolade odnosno rakije i čokolade. Hedonistička avantura uparivanja proizvoda vinarije i destilerije Dibonis iz Subotice sa čokoladama proizvođača Eugen iz Novog Sada. Radionicu vodi Pavle Radanović, somelije vinarije Dibonis

 

18.00 - 19.00

Slobodno vreme za odmor

 

19.00

After Party u organizaciji restorana "Vučja staza" uz vino i tamburaše

Polazak sa početka staze Karaman kod restorana "Camelot" i vožnja ratracima. Organizovan povratak ratracima i motornim sankama.

 

NEDELJA, 27.mart

Doručak u hotelu, pakovanje i zajednička kafa za srećan put u restoranu Piknik.

 

 

UČESNICI


Paul Balke
WineFoodMeeting.com, Utrecht, Netherlands

Goran Kovačević
Square Nine, Beograd

Tamara Ognjević
gastroheritolog, Beograd

Dragana Janjić
suvlasnica Vinarije ALEKSIĆ

Aleksandar
Samardžija

Salaš 137 , Čenej

Stefan
Ristović

restoran "Klub književnika"

Filip Ćirić
Homa, Beograd

Srećko Galović
Pinkik, Novi Sad, Kopaonik

Stevan Kostreš
Vinarija Kovačević

Milan Spasić
Vinarija Spasić

Tomislav Ivanović
Vinopedija

Marko Malićanin
predavač na Srpskoj Vinskoj Akademiji

Željko Gasparević
somelijer restorana Kalemegdanska terasa

Zoran Stevanović
glavni kuvar restorana Madera

Perica Radović
autor vinskog bloga Zapisi jednog Merloa

Mišo Jeverica
kuvar ambasade Švajcarske

Nevena Zelunka-Cvijetić
autora bloga "Hleb i lale"

Jelena Ignjatić
Ukusi Beograda

Dragan Vukotić
udruženje građana „Ekocentar Vodomar 05“

Galerija

1. dan

 

 

 

 

2. dan

3. dan

 

Media Clipping

press