Partneri

Učesnici konferencije

Stevo Karapandža

Rođen sam 1947 u Gornjoj Trebinji kod Karlovca, odrastao u seoskoj gostioničarskoj obitelji,djed je bio pekar, a otac je vodio gostionu pa je sve presudno da postanem kuhar bilo već u genima, dakle sudbina me usmjerila. Nakon početaka u Hotelu Korana u Karlovcu, slijedi od 1966-75 Hotel Esplanada u Zagrebu. Tada odlazim u Hotel Inter-Continental u Pariz gdje uspješno radim kao Chef saucier. Sa otvaranjem Inter-Continentala u Zagrebu postajem chef kuhinje istog i tu ostajem do 1980. Potom odlazim u Savoy u London i tu radim godinu dana. Od 1981. do 1987. radim kao Food & Beverage Manager u hotelu Esplanade Zagreb, a potom sam 2 godine bio General Manager hotela Holiday u Zagrebu. Na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji diplomirao sam hotelijerstvo. Od 1971-91, dakle 20 godina sudjelujem u Podravkinoj emisiji „Male tajne velikih majstora“ koja je doprinjela mojoj popularnosti ali i većem interesu za kuharsko zanimanje. Autor sam knjige normativa i nekoliko knjiga o kuhanju, u tiražu većem od 300.000 primjeraka. Poćasni sam ćlan udruženja kuhara Hrvatske i Srbije, te talijanske federacije kuhara profesionalaca. Od 1991 živim i radim (ponovno kao kuhar) u Švicarskoj, a posljednjih 14 godina zajedno sa suprugom vodim restoran „Sonne“, koji je već više godina uveden u Michelinov vodič.

 

Đorđe Balašević

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec, iz Koprivnice. Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića, u kojoj i danas živi sa suprugom Oliverom (rođ. Savić, u Zrenjaninu 1959) i troje dece (najstarija Jovana - Lola, srednja Jelena - Beba i najmlađi Aleksa). Pesme je počeo da piše u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler. Gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije voleo matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspeo da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije geografije. Nikada nije diplomirao na univerzitetu, ali se 1977. pridružio grupi Žetva. 1977. godine pristupa akustičarskoj grupi „Žetva“ sa kojom, iste godine snima hit pesmu „U razdeljak te ljubim“ i ostvaruje svoj prvi uspeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspeh za jugoslovenske standarde. Naredne godine napušta bend u kome se afirmisao i sa Vericom Todorović osniva grupu „Rani mraz“ sa kojom nastupa na festivalu u Opatiji, sa pesmom „Prva ljubav“. Tokom te godine snima nekoliko hit pesama i sa njima ostvaruje velike tiraže i doživljava potpunu afirmaciju. Pred samo snimanje pesme „Računajte na nas“, pridružuju im se bivši članovi grupe Suncokret, Biljana Krstić i Bora Đorđević. Pesma je postala vrlo popularna među vlastima i među narodom, i predstavljala je svojevrsnu himnu generacije. Nakon samo dva meseca saradnje, grupu je napustio Đorđević, pošto je uočio razlike u autorskom senzibilitetu između sebe i Balaševića, i formirao grupu Riblja čorba. Grupu je napustila i Verica Todorović, pa su Biljana i Đorđe snimili prvi album Ranog mraza „Mojoj mami mesto maturske slike“. Đorđe je još kao tinejdžer bio veliki poštovalac Korni grupe, tako da kompletnu produkciju i aranžmane albuma „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu“ poverava bivšim članovima Korni grupe. Na festivalu u Splitu 1979. godine, Balašević je osvajio prvu nagradu sa pesmom „Panonski mornar“, svoju popularnost potvrđuje osam rasprodatih koncerta u beogradskoj dvorani Doma sindikata. Tokom 1980. godine, služio je JNA u Zagrebu i Požarevcu, gde je snimio TV seriju Vojnici. Krajem godine izašao je album „Odlazi cirkus“, poslednji album grupe Rani mraz. Album je potvrdio Balaševićev status i doneo hitove kao što su „Priča o Vasi Ladačkom“ i „Život je more“. Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru u vidu albuma Pub sa kojim beleži zapažen uspeh. U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumači zapaženu ulogu berberina Šace. U zimu sledeće godine prvi put puni beogradski Sava centar. Zatim sledi ploča pod nazivom „Celovečernji the Kid“ snimljena 1983. godine. Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku, je inspirisana folklorom Meksika. Aprila 1985. godine, snima izuzetno zapažen album 003 na kome se jako istakla pesma Slovenska. Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček. Naredne, 1984. godine u saradnji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom „Celovečernji Kid“. Sa sledećim albumom Bezdan, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora. Za produkciju ploče je zadužen Đorđe Petrović, aranžmani su povereni klavijaturisti Aleksandru Dujinu. Đorđe Balašević naglašava da najplodniji period njegovog stvaralaštva otpočinje ovim albumom. Sledeći album „Panta rei“ prati izuzetno loše kritike, koje se podudaraju sa teškim periodom kroz koji je novosadski kantautor u privatnom životu prošao. Ipak na ovom albumu se izdvaja jedna od Balaševićevih najlepših balada „Jednom...“ Naredna ploča, „Tri posleratna druga“, koja je dobila podnaslov „Muzika iz istoimenog romana“ i koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i beleži veliki uspeh. Na pomenutoj ploči, koja je doživela dobre kritike, i veoma dobro prošla kod publike, nalazi se jedna od najlepših balada koje je Balašević snimio - „D–mol“. U vreme dok počinju ratna zbivanja u SFRJ 1991. godine, na tržište izlazi album „Marim ja...“. Ovaj album ostaje upamćen po izuzetno dobrim tekstovima, nostalgičnim notama, po pesmama „Nevernik“, „Divlji badem“, „Ringišpil“... Te iste jeseni Balašević je imao svoju kolumnu u Radio-TV Reviji. U ovoj kolumni, dok besni rat na prostoru tada već bivše SFRJ, Balašević pravi veoma oštre i kritičke osvrte na sva aktuelna, pretežno politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju. Krajem 1993. godine snima album „Jedan od onih života“; album izlazi u vreme teške ekonomske krize, a pesme su inspirisane ratnim tragedijama. Tih godina Balaševićevi koncerti postaju prva javna čistilišta, budući da na njima iznosi veoma oštre konotacije na račun aktualne vlasti, sa jasnim opozicionim stavovima. Posle malo duže pauze 1996. godine, objavljuje album pod nazivom „Naposletku“. Nove pesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača Svetog Đorđa. Od instrumenata su upotrebljivani fagot, oboa, truba i violina koje na veran način dočaravaju atmosferu Balaševićevih stihova. Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposlednji album – „Jedan od onih života“. Roman postiže izuzetno dobre kritike. A 2000. godine Balašević objavljuje političkim album pod naslovom decenije koja je iza nas – „Devedesete“. Na tom albumu on daje javnu osudu jednog vremena, jednog izgubljenog vremena, za jednu generaciju, umesto na nostalgične i ljubavne pesme na koje je navikao svoju publiku, na ovom albumu je ostala zabeležena pesma „Živeti slobodno“ koja ujedno i predstavlja himnu petooktobarskih promena u kojima je i Balašević imao svoje aktivno učešće. Ljubavne pesme koje su izostale sa prethodnog albuma u punoj meri su nadoknađene krajem 2001. godine., kada je snimljen album „Dnevnik starog momka“ koji je posvetio svojoj supruzi Olji. Naime, svaka od 12 pesama na albumu nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma „Olja je najbolja“. 2004. godine snima izuzetno dobar album koji nosi naziv svoje prve grupe Rani mraz. Zapaženo učešće u ovom albumu ima grupa Apsolutno romantično. Oženjen je suprugom Oliverom i ima ćerke Jovanu i Jelenu, sina Aleksu i unuku Simonu. Živi i radi u Novom Sadu.

 

Vjekoslav Kramer

Rođen u Travniku 14.03.1976. roditelji se selili po bivšoj Jugoslaviji i ja s njima pa sam tako upijao boje i ukuse raznih krajeva i sve je to stvorilo mene ovakvog kakav sam danas. Puno vremena proveo u Osijeku u Slavoniji, dugo živim u Zagrebu, dugo radim u Sarajevu, često u Beogradu, Barseloni, Istanbulu, Minhenu... Slobodno vreme koristim za putovanja, radno vreme pokušavam provesti kao da je slobodno i sve tako u krug. Mislim da nam je svima onako kako sebi napravimo da nam bude pa pokušavam da ne skidami osmeh s lica i shvatio sam da tako najdalje možemo stići. Veselim se ovoj konferenciji jer mi se čini da ću upoznati zanimljivu ekipu ljubitelja hrane kakav sam i sam, a verovatno i sklopiti neka poznanstav zbog kojih ću u budućnosti još više putovati, veseliti se i uživati u životu. Završio sam srednju i višu ugostiteljsku u Osijeku i Zagrebu te majstorki ispit pri ekonomskoj komori u Osijeku tako da mogu predavati kulinarstvo, ako nekome zatreba i ta stručna sprema, evo da znate. Radim kao deo marketing tima McDonald'sa Hrvatske, i verovatno ću biti jedini na konferneciji iz te branše, te kao urednik, producent i voditelj emisije "Lonci i poklopci" na OBN televiziji, zaštitno lice brenda posuđa Delimano za Bosnu već par godina...

 

Velimir Dejanović

Beograđanin, poslednje dve decenije profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za filmsku i TV produkciju. Voli brodove, kulinarenje i naravno televiziju.

Kuvanjem iskazuje privrzenost i ljubav. Najveći deo svog radnog veka proveo je u televiziji Novi Sad kao urednik filmskog i zabavnog programa. U tom periodu potpisuje kao autor više desetina raznih projekata.

Autor je, ako izuzmemo stručnu literaturu, knjige i časopisa Kuvati srcem. Na RTS-u je u prethodnoj deceniji emitovano približno 2000 emisija Kuvati srcem (autor i voditelj) koje su doživele oko 5000 repriza. Protekle jeseni na TV Pink vodio je ciklus od 75 emisija Prvi kuvar srbije. Veruje da su ljudi nastali, ne od majmuna, već od delfina koji su greškom odlučili da izađu na kopno.

 

Jovica Jovičić

Jovica Jovičić je slučajno ušao u svet gastronomije. Išao je u trgovačku školu koja se nalazila blizu čuvenog restorana "Pod lipom" u kojem je njegov otac radio kao konobar gde se preko leta zapošljava i kod čika Duleta pronalazi skrovište pod šerpama i tiganjima. Ubrzo se, kako sam voli da kaže, gubi u Bermudskom trouglu kafana - "Pod lipom", "Grmeč" i "Šumatovac". Kao svaki zaljubljenik u svoj posao, Jovica kreće u otkrivanje tajni kulinarskog sveta. Nakon šest meseci sticanja prakse u jednom porodičnom restoranu u Milanu, vraća se u Beograd i počinje da radi u čuvenom restoranu "Knez". Koristi svaku šansu za usavršavanje u inostranstvu te odlazi u Moskvu, Atinu i Italiju gde gostuje u restoranima najpoznatijih vinarija - Sartori, Banfi, Fumaneli... Tokom snimanja filma „Spasilac", Jovica je svakodnevno kuvao za holivudske zvezde Denisa Kvejda, Nastasju Kinski, Žan Mark Bara kao i za Predraga Antonijevića i mnoge srpske glumce. Nakon ponovnog odlaska u Moskvu 2000. godine, imao je priliku da kuva i u dači, vikendici Vladimira Putina. Jovica je svoje bogato međunarodno iskustvo nesebično stavljao u službu ugostiteljskih objekata. Godine 2011. imenovan je za direktora restorana "Public", a iste godine postavlja restorane "Sportcaffe" u Beogradu, "Stefan" u Budvi i "Knjaz" u Podgorici. Godinu dana kasnije, Jovica počinje da se takmiči u kulinarstvu i kao kapiten srpskog tima osvaja zlato na Mediteraneu. Medalje nastavljaju da se nižu. Početkom ove godine, tim na čelu sa Jovicom osvaja srebro u Istanbulu, u individualnom takmičenju osvaja bronzu za izradu paste, a u disciplini Black box prvi put za Srbiju naš tim osvaja Gran pri i zlatnu medalju. U Solunu osvaja zlato u spremanju jela od jagnjetine i još jednu zlatnu medalju za moderno jelo, a sve u organizaciji Asocijacije šefova kuvara Srbije čiji je Jovica član. O svojoj novoj ulozi, Jovica kaže: "Paklenu kuhinju živim od '87. godine, ozbiljno se bavim konsaltingom restorana od 2005, tako da ono što će publika gledati na televiziji, predstavlja sastavni deo posla kojim se bavim".

 

Danijela Radeč

Danijela Radeč, predsjednica i osnivač nacionalnog Udruženja somelijera Crne Gore, inženjer poljoprivrede i nesuđeni novosadski postdiplomac – smjer organska poljoprivreda, rođena je na Kosovu srećnih sedamdesetih godina. Profesionalni angažman u opštini Podgorica vratio ju je “prvoj ljubavi” – vinu i vinskoj kulturi. Niz kurseva u poznatim inostranim degustatorskim kućama, uz eminentne predavače, promovisao ju je 2007. godine u vinskog degustatora odgovornog za kvalitet novih crnogorskih vina na tržištu. Poznata i u stručnoj javnosti priznata degustatorka na “crnogorskom vinskom nebu” nakon niza seminara završila je obuku za somelijera i osnovala Nacionalno udruženje somelijera na čijem je čelu od 2011. godine. Uz muziku i vino već treću godinu zaredom uspješno organizuje međunarodnu manifestaciju Monte Vino. Živi u Podgorici gdje za hljeb zarađuje nesebično dijeleći svoje znanje kao savjetnik za poljoprivredu.

 

Aleksandar Kokir

Aleksandar Kokir je rođen 03.08.1976. godine. Završio je Petu beogradsku gimnaziju, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Oženjen je i otac dvoje dece. Profesionalnu karijeru je počeo 2000. godine u A&P D.O.O. (PEPSI). Marta 2001. godine prelazi u British American Tabacco SEE d.o.o. gde ostaje narednih 6 godina. Tokom profesionalne karijere u BAT-u bio je na različitim pozicijama u sektoru marketinga i distribucije, kako u Srbiji tako i na regionalnom nivou. Septembra 2007. postaje partner u Impact Consulting-u gde je bio zadužen za razvoj i sprovođenje konsultantskih usluga u oblastima kao što su portfolio i brend menadžment, strateško planiranje, razvoj produktivnosti i efikasnosti, razvoj sistema distribucije itd. Jula 2010. godine postaje zamenik generalnog direktora u VV Tikveš AD Skoplje, a februara 2011. godine postaje i generalni direktor M-6 Tikveš d.o.o., firme koja predstavlja Vinariju Tikveš na tržištu Srbije. Na ovim pozicijama se nalazi i danas.

 

Nenad Gladić

Rođen 1970g u Beogradu Završio ugostiteljsku školu u Beogradu. Prvi posao Hayatt Regency Beograd. Nakon toga 6 godina radi za Crystal Cruises. Po povratku u Beograd bavio se ugostiteljstvom. Od 2010 Autor i voditelj TV serijala Gastronomad i autor istoimenog kuvara. (knjige)

 
 

Aleksandar Filipović

Aleksandar Filipović je rođen 01.06 1968. godine u znaku blizanaca. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, smer novinarstvo, sa prosečnom ocenom 9, 5. Voditelj je i urednik emisije’’Tabloid’’ koja se emituje na Televiziji Vojvodine. To je najdugovečniji zabavno muzički program od’’ Vardara do Triglava’’ koji se u kontinutietu emituje već 17 godina i imao je do sada preko 680 izdanja. ’’Tabloid’’je rođen na NS plus programu daleke 1996. godine, popularnost je stekao na BK televiziji a a pravu zrelost i punoletstvo dočekuje na programu Televizije Vojvodine. Gosti emisije su bile najveće zvezde u regionu. Urednik i voditelj emisije ’’Tabloid’’ voli da kaze za sebe da je tipični primer vojvođanskog gastronomskog i kulinarskog hedonizma i da je veliki nostalgičar i zaljubljenik u ’’stara dobra, televizijska vremena’’.

 

Duška Jovanić

Jedna od najpoznatijih i najprovokativnijih novinarki eks- Jugoslavije, karijeru je započela u "Bazaru", da bi devedesetih, prelaskom u tada čuveni politički dvonedeljnik "Duga", postala nemilosrdni kritičar društva, sistema i režima – iz ženskog ugla. Njena kolumna "Žensko pitanje" bila je srpski adut u medijskom ratu s najduhovitijom Hrvaticom, Tanjom Torbarinom, u onim turbulentnim godinama pred raspad Jugoslavije. Tada je, pre svega zbog dobrog štosa, izabrana i za predsednicu famoznog AFŽ-a, s ciljem da tu socrealističku funkciju što pre ukine. U isto vreme, intervjui s junacima najspektakularnijih planetarnih biografija, kakvi su đavolji advokat Žak Veržes, bivši ministri spoljnih poslova Italije i Austrije – Đani de Mikelis i Alojz Mok, filsmka legenda Federiko Felini, vlasnik "Fijata" Đani Anjeli, futurolog Frensis Fukujama, pisci Umberto Eko i Sidni Šeldon, veliki majstor masonske lože P2 Licho Đeli, šampion Formule 1 Dejmon Hil, književnica Karmen Ljera Moravija, džet-set aktivistkinja Bjanka Džeger, najslavniji skakač s motkom Sergej Bupka, rodonačelnik SF-a Artur Klark, predsednica Sirimavo Bandaranaike, politička udovica Mimi Papandreu, supermodeli Kerol Alt i Iman, manekenska zvezda, Andrej Pejić i mnogi drugi, izazivali su veliku pažnju javnosti. Bila je glavna urednica brojnih magazina ("M magazin", "Gloria", "Playboy", "Fame") i gost-urednik fashionart magazina "Faar" posvećenog Titu kao pop-ikoni. Autorka je dokumentarne serije "Ko vlada svetom", prikazivane na "Trećem kanalu" RTS-a, a bila je i učesnik i konsultant mnogih dokumentarnih emisija o kulturi i pop-kulturi bivše Jugoslavije. Dosad je objavila dve knjige: "Ženski viteški roman" (politički triler sa stvarnim likovima i događajima) i "Gola elita" (erotsko-socijalni vodič kroz tranzicionu Srbiju). Zahvaljujući stipendiji italijanske vlade, master studije novinarstva pohađala je u Urbinu (Italija), a za vreme studijskog boravka u Njujorku i Vašingtonu bila je na praksi u kultnom svetskom magazinu "Vanity Fair". Danas propusnicu za ulazak u hram novog žurnalizma Conde Nast čuva u kutiji za nakit. O ulozi žena u društvu govorila je u intervjuima za italijansku "Аmicu" i francuski "Elle". U njene internacionalne reference spadaju i učešće na Playboy konferenciji na Malti, kao i performans u okviru Škole kreativnog mišljenja "New Moment Ideas Campus" u Piranu (Slovenija), gde je bila predavač i moderator. U poslednje vreme kao food writer okupirana je mirisima i ukusima bivše zajedničke države, a sprema serijal o fatalnim Srpkinjama koje su osvojile svet (prva epizoda je o Ljubici Otašević). O tome, ali i o drugim fenomenima, piše za "Playboy" i "Elle".

 

Goran Kovačević

Posle petnaest godina iskustva, kao pouzdan i inovativan kuvar, pokazao sam konstantnu posvećenost u izradi i sprovođenju jelovnika, vođenju kuhinje i kadra, kako bih klijentima ponudio sveobuhvatnu restoransku uslugu. U ambijentu u kom često ima pregršt dešavanja, kuhinji, smatram da moja esencijalna snaga leži u sposobnosti da se brzo suočavam sa novonastalim situacijama, sve vreme održavajući profesionalni stav i pristupačnost. Prepoznajem važnost jakog tima i posvećen sam zaposlenima u smislu davanja uputstava i dalje obuke, kako bi unapredili svoju karijeru i u pozitivnom svetlu doprineli kohezivnoj radnoj atmosferi.

RADNO ISKUSTVO
apr 2010. - danas: Šef kuhinje Square Nine Hotel Beograd
2011. - danas: Predavač saradnik Fakultet za hotelijerski menadžment, Beogradski univerzitet
nov 2008. - apr 2010.: Hospitality glavni kuvar Avenance, c/o Linklaters, London, glavni kuvar
nov 2007. – nov 2008.: The Westbury Hotel, Mayfair, London
glavni kuvar / konsultant
april 2007. - nov 2007.: Rezidencija Britanskog ambasadora u Srbiji,
pomoćni kuvar
maj 2001. – feb 2007.: Claridges Hotel, Mayfair, London
sep 2000. - maj 2001.: glavni barmen Que Passa, restoran Beograd
maj 1998. - sep 2000.: F&B polaznik,
Grecian Park Hotel, Aja Napa, Kipar

 

Profesionalna dostignuća

• zlatna medalja, AEHT Evropsko prvenstvo u kuvanju, Italija 2007.

• četvrto mesto, WACS Global Chefs Challenge, Slovenija 2007.

• preko deset medalja Hotel Olympia, međunarodna prvenstva 2003-2010, London, Velika Britanija

• najviša ocena, godišnja nagrada kvaliteta, Academy of Culinary Arts, 2003, London, Velika Britanija

• menadžer higijene, diploma, Quality Austria, ISO 22000, maj 2011.

 

Obrazovanje:
• Master poslovne administracije (MBA), London School of Commerce, University of Wales, Institute of Cardiff, maj 2011. - septembar 2012., diplomirao

• BA menadžment u hotelijerstvu, ekonomski smer, odsek gastronomija, Beogradski univerzitet, diplomirao 2000.

 

Dr Dragan Ivanov

Mr sc med. Ivanov dr Dragan je specijalista interne medicine Završio sam postdiplomske studije i odbranio magistarsku tezu iz oblasti "Vegetarijanstvo, lipidi i savremene bolesti".

To je bio prvi rad u našoj zemlji iz oblasti vegetarijanstva. Napisao sam takođe brojne radove koji su objavljene u našoj zemlji i u inostranstvu na temu vegetarijanske ishrane.

Sada radim u privatnoj internističkoj ordinaciji i u terapiji mojih pacijenata koristim prirodne lekove i biljnu ishranu. Redovni sam profesor na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu gde predajem Zdravstveno obrazovanje.

 

Jelena Smiljković

Rođena u Beogradu pre 28 godina gde i dalje živim. Zaljubljenik u hemiju i aromatičnu hranu, zbog čega sam postala diplomirani inženjer prehrambene tehnologije. Karijeru sam započela istog dana kada sam diplomirala, pre već 5 godina, i to u online poslovanju u tada malom startup-u Limundo.com. Od tada počinjem da se bavim online komunikacijima, što predstavlja i moju drugu profesiju. Trenutno pohađam master studije za multimedijalne komunikacije i odnose s javnošću na FON-u. U decembru 2012. godine nalazim vremena i odlučujem da se ponovo posvetim mojoj pasiji. Tada nastaje blog Lisazoid.com koji se bavi hemijom hrane, molekularnom gastronomijom i organoleptičkim istraživanjem hrane, čija sam autorka i idejni tvorac. Od januara 2013. godine saradnica sam u srpskom izdanju časopisa „Popular Science" u kome se mogu čitati moji autorski tekstovi.

 

Minja Bogdanovski

Minja, trostruka mama iz Kraljeva, bloger od 2007. godine.

Pišem za časopis Hrana i vino od 2009. godine, Delimano lice od 2012.

Na Web Festu 2009. moj blog je proglašen za nabolji u regionu po glasovima publike, dok je 2011. bio najbolji personalni sajt po glasovima stručnog žirija.

Po izboru PC Pressa 2012. godine, sajt je izabran u Web Top 50 najboljih srpskih sajtova, a u kategoriji Blog, u Top 5.

Sajt ima preko 8 miliona poseta, a 35 miliona pregleda strana. Od početka blogovanja, želja mi je bila da objavim kuvar i ta želja mi se ovog leta i ostvaruje :)

 

Siniša Đokić

Rođen 4. juna 1961. godine u Beogradu, diplomirani profesor filozofije. Od 1992. godine director producentske kuće Advance. Kao producent realizovao više od 1500 TV emisija, oko 100 filmova i preko 500 video spotova. TV serijali: POSLOVNI HORIZONTI (PR) – TV Politika TURISTIČKI HORIZONTI (PR HOLIDAY) - TV Politika, 3K RTS GASTRONOMSKI DNEVNIK VOKIJA KOSTIĆA (5 serijala) – RTS 1, 3K, ATV Banja Luka URADI SAM U SVOJOJ KUĆI – RTS 1 BIOPROGNOZA – BK TV, Studio B IZLAZ ZA ULAZ (2 serijala) - Studio B OAZA BEOGRAD (5 serijala) - Studio B SAM SVOJ GAZDA - Studio B SLIKE SVETA – RTV Pink KULINARSKI LETOPIS – RTS 1 GASTRONOMAD – RTS 1 Dokumentarni TV filmovi: Trilogija o Islamu u Srbiji, Nevesta bez zlata (Bride With No Gold), Said se ženi – nagrađen na festivalu u Košicama 2004, Bermudski trougao ...

 

Radovan Vukoje

Vukoje Radovan je rođen 1980. godine u Trebinju. Osnovno i srednje obrazovanje je završio u Trebinju nakon čega upisuje studije na Fakultetu za menadžment i Poljoprivredni fakultet u Beogradu. U toku studija (2002 godine) zasnovao je radni odnos u porodičnoj firmi "Vukoje" d.o.o. na radnom mjestu marketing menadžera sve do 2004. kada je preuzeo poziciju direktora i enologa. Te iste godine je proglašen menadžerom godine u Bosni i Hercegovini. Nakon toga završava enološke specijalističke studije u Italiji. Firma koju već skoro 10 godina uspješno vodi g-din Radovan Vukoje je osvajač preko 100 zlatnih medalja za kvalitet svojih proizvoda na svim sajmovima regiona kao i na poznatim vinskim smotrama u Milanu, Briselu, Parizu, Ženevi, Pragu, Bergamu,...

 

Amer Sinanović

Amer Sinanović, rođen 24. decembra 1967.godine u Kaknju, Bosna i Hercegovina, živi i radi u Sarajevu. Nakon dugogodišnje muzičke karijere, moje radno iskustvo se počelo vezati za poslove interijer dizajna i ugostiteljstva. Radio na poslovima organizicije velikog broja različitih evenata, koncerata i sličnih događanja kako na gradskom, tako i na regionalnom nivou. Dugi niz godina sam bio vlasnik poznatih sarajevskih klubova Hacienda Cantina Mexicana i Baghdad caffe, sa vlastitim konceptom poslovanja i dizajnom enterijera. Trenutno sam kreativni direktor u restoranu 4 sobe gospođe Safije (www.4sgs.net), koji je ujedno porodični biznis. U toku ugostiteljske karijere, završio sam niz obuka vezanih za struku, posebice somelierskih i gastronomskih kurseva. Naročito sam se specijalizirao za osmišljavanje koncepta, dizajn enterijera i namještaja kako za ugostiteljske objekte, tako i za različite poslovne i stambene prostore.

 

Milijan Stojanić

Milijan Stojanić čitav svoj radni vek posvetio gastronomiji i nauci o hrani. Kada je u pitanju gastronomija u zemlji i inostranstvu takmičio se 214 puta, 212 puta je pobedio a zato dobio medalje i diplome, jedan put drugo i jedan put treće mesto. Ovaj Ražanac koji živi i radi u Kosjeriću sa svojom porodicom je na Brezovici 1994. godine dobio veliku zlatnu kutlaču kao najbolji kuvar svih vremena i tu kutlaču preneo u trajno vlasništvo svojoj ćerki Katarini da je u nasledje prenosi svojim mladjim. Milijan je četvorostruki prvak Jugoslavije, prvak Balkana, od 1997. godine je prvak Evrope, od 2002. godine ima titulu Majstora sveta, tvorac je Srpskog stola sa 600 nacionalnih jela. O svom gastronomskom radu Milijan Stojanić je objavio pet knjiga i to: Svetski diplomatski kuvar, Balkanski kuvar, Beli luk i ljuta papričica, Tradicija u srpskoj kuhinji-objavljena u Americi. Ovaj umni čovek je objavio i Srpski narodni kuvar sa našom najpoznatijom i najcenjenijom novinskom kućom “Politika” i to sa fantastičnim početnim tiražom od 30000 primeraka. Ova knjiga mu je svrstana u red knjiga od nacionalnog interesa u prilog tome govori i to da je knjiga dobila i blagoslov Srpske pravoslavne crkve i sa ponosom nosi potpis Vladike Lavrentija Šabačko- Valjevske eparhije. Dela ovog umnog čoveka su prevedena na više svetskih jezika. Gospodin Milijan nagradjivan je sa više državnih nagrada kao što je Oktobarska nagrada, Septembarska nagrada i tri Sedmomartovske nagrade Skupštine opštine Kosjerić. Gospodin Stojanić je Internacionalni Vitez kulinarstva od 2000. godine. Krajem XX veka proglašen je za naučnika iz oblasti hrane i poznato je da mu je to priznanje uručila gospodja Rene iz Indije. Kada je u pitanju nauka o hrani gospodin Stojanić je dao veliki doprinos kako u zemlji tako i u svetu sa svojim izumima i patentima koji su registrovani u Zavodu za intelektualnu svojinu po nazivom “Kis-bio”, tu se nalazi jos 230 zacina i začinskih smesa koji će ovih dana ugledati svetlost dana. Gosodin Stojanić je pre dve godine predstavio svetu na Tesla festu u Novom Sadu jedinstven preparat za sterilizaciju prehrambenih proizvoda putem ekstrata bilja. Milijan Stojanić ne samo da je napravio svoje proizvode 100% na prirodnoj bazi već se oni koriste i primenjuju u domacinstvu kao i u klaničnoj industriji. Najveći proizvodjač njegovih začina je Kompanija”Radaković” iz Vršca koja proizvode plasira u mesne industrije kao što su Carnex, Neoplanta, Juhor i dr.

 

Sava Jojić

Rođen u Irigu u najboljim godinama prošlog veka u staroj seoskoj vinogradarskoj porodici koja prve pisane tragove o vinogradarstvu ima iz 1836.godine.

Porodica se bavila vinogradarstvom i proizvodnjom vina na tradicionalan pomalo već prevaziđen način.

Ja sam sve stare vinograde izvadio, posadio nove sa novim sortimentom: chardonnay, sauvignon blanc, merlot....i instalirao novu i modernu opremu za otakanje vina.

Takođe dosta radim na stvaranju novog brenda: "Mačkovog podruma".

Vinogradi i vinarija se nalaze na iriškoj strani padina Fruske gore...

 

 

Nataša Bojanić

Rođena je u Beogradu gde je diplomirala na Ekonomskom fakultetu na smeru marketing.

Karijeru je započela 2001. godine u Pekabeti u sektoru marketinga.

Od 2003. godine karijeru kao projekt menadžer nastavlja u Delta Holdingu gde je bila aktivno uključena u različite razvojne projekte kompanije na poljima maloprodaje, nekretnina i proizvodnje u domnu marketinga i PR.

Na poziciji direktora marketinga u DELTA DMD-u radila je od 2007. godine, a 2011. godine prelazi na poziciju izvršnog direktora korporativnih komunikacija Delta Holdinga.

Od marta 2013. godine radi na poziciji direktora marketinga kompanije Foodland.

 

Jovito Vranković

Po struci ekonomist, rođen 02. 07.1968. u Splitu. Oženjen sam i otac sam dvije curice od 15 i 14 godina.

Živim na Hvaru u Sv. Nedjelji, a u "Zlatnom otoku" sam od osnutka,1993 g. na mjestu financijskog i komercijalnog direktora.

 

Mr Vesna Klikovac- Katanić

Završila srednju školu u Podgorici, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, prehrambeni smjer - diplomirala na predmetu vino. Magistrirala na predmetu - medjunarodni marketing. Danas doktorant na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani, tema - vinski marketing. Profesionalnu karijeru počela je u British American Tobacco-u (B.A.T), gdje je radila 5 godina na poslovima marketinga na različitim pozicijama, na nivou teritorije tadašnje SRJ. 2002 godine se zapošljava kao savjetnik za marketing, generalnom direktoru Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Tada se prvi put u ovom Institutu formira služba PR-a i marketinga, koja se razvila i kao takva i danas funkcioniše. U institutu je radila 5 godina. Nakon formiranja porodice i rodjenja sina, odlučila je da se vrati u Podgoricu, a i profesionalno, svojoj prvoj ljubavi-vinu, kroz poslovni angažman u Plantažama. Iako po osnovnom obrazovanju enolog, usljed višegodišnjeg iskustva u medjunarodnim kompanijama u međunarodnom marketingu, magistraturi iz međunarodnog marketinga, zapošljava se na poslovima menadžera za međunarodni marketing. Danas pokriva poziciju Direktora marketinga u ovoj kompaniji. U međuvremenu, završivši brojne međunarodne obuke, posjeduje, između ostalog i sertifikat somelijera, kao i službenog degustatora države Crne Gore, odgovorna za kvalitet i puštanje crnogorskih vina u promet.

 

Oliver Mlakar

Oliver Mlakar (Ptuj1. jula 1935.) je hrvatski TV-voditelj, spiker koji je 30 godina čitao vesti i vodio najpopularnije kvizovefestivale i zabavne emisije. U Hrvatskoj je postao ikona za televizijsko voditeljstvo svojom jedinstvenošću, posebno svojim iskustvom i glasom.

Rođen u Ptuju, od 1945. do 1953. je živeo u Osijeku, 1954. došao u Zagreb, upisao studijefrancuskog i talijanskog jezika. Glumio je i u jednoj predstavi u kazalištu Gavella koju je režiraoBožidar Violić. Bilo je to amatersko kazalište «Zvonko Svjetličić» koje je bilo osnovano pri – Zagrebačkom vodovodu. Kad se pojavila audicija za spikere, prijavio se, prošao i postao spiker na Radio Zagrebu.

 

 

Ivan Tokin

Rođen 1971. godine. Po zanimanju porodičan čovek, a bavim se kuvanjem i pisanjem. Živi u Beogradu. Voli kafanu, sport i ptice.

Nada se najboljem.

 

Tatjana Vehovec

Urednica u izdavačkoj kući VEGA medija i u knjižarama Serendipity, kopirajter i SM konsultantkinja u agenciji Kolegijum, blogerka na sopstvenom domenu mooshema.com. Najveći deo života provela je pišući, a poslednjih godina isključivo online tesktove, zbog čega je sin ne shvata ozbiljno. Kao nekadašnja novinarka, kompenzovala je neizvesnost života u medijima i izvesnost odsustva radnog staža u novinama za malo sigurnije vode. Manjak pisane komunikacije nadomestila je jednim romanom koji je prošao ćutke kod kritike i gromoglasno u dijaspori, kao i skribomanijom na blogu od 2007. godine, gde je do danas objavila 500 tekstova i na njih primila 10.000 komentara, uglavnom pristojnih, mada ponekad i veoma neprijateljskih. Ako se uzme u obzir činjenica da je blog dosad imao preko pet miliona pročitanih strana, smatra da je Mooshema tiražni pisac, dok je Tatjana Vehovec anonimna žena iz kraja. Iako ima čak tri posla od kojih živi, blog je njeno najprofitabilnije traćenje vremena: stvorio joj mnogo velikih prijatelja, dovoljno novih neprijatelja pre nego što je potrošila stare, otvorio joj brojne poslovne mogućnosti i doneo joj priznanja za najbolji ili najuticajniji blog u Srbiji. Ima 46 lepih godina, srećno je udata, majka jednog velikog momka, čovek u vlasništvu jednog malenog psa, uspeva da ustaje u pet ujutru svakog dana, samo kako bi stigla da, pre svih obaveza i tuđih potreba, trenira i istrči – ukupno 100 km mesečno, za svoju dušu.

 

Rene Bakalović

Rođen u Maglaju 1954.

Školovao se u Zagrebu, Splitu, Lueneburgu, Mannheimu, ali ni jedan od nekoliko započetih fakulteta nije priveo diplomi, jer je život uvijek bio uzbudljiviji od škole. U medije ga je uveo Denis Kuljiš: Studentski list, Polet, beogradska Mladost, Start, Globus...

Potom televizije, državne i prve privatne, serija gastronomskih priloga za CNN. U medjuvremenu pobjegao je od potpunog novinarskog šarlatanizma i u medijima se posvetio isključivo gastronomiji.

Danas promovira hrvatsku gastronomiju u svijetu, pomaže u afirmaciji Hrvatske kao eno-gastro destinacije, kolumne u dnevnim novinama i slično.

 

Radovan Litričin

LIČNI PODACI

• Rođen 29.6.1955, Bašaid, opština Kikinda

OBRAZOVANJE

• Viša ekonomska škola u Novom Sadu (odsek turizam)

• Srednja ugostiteljska škola u Beogradu

RADNO ISKUSTVO U ZEMLJI

• 2006. – do danas - SPK “Privrednik”, menadžer

• 1998. – 2006. restoran “Kod Radeta”, poznat po specijalitetima od divljači

• 1997. – 1999. “Dionis”, restoran napravlnjen po ugledu na stari “Klub književnika”

• 1977. – 1993. na poziv čuvenih ugostitelja Ive Kusalića i Bude Blagojevića radi u “Klubu književnika”, gde upoznaje I održava kontakt sa brojnim eminentnim ličnostima iz sveta culture, nauke, sporta I biznisa

• 1973. – 1977. radi u više hotela u turističkim centrima zemlje

RADNO ISKUSTVO U INOSTRANSTVU

• 1993. - 1997. radi u Moskvi, menadžer u vodećim restoranima raznih kompanija u Moskvi i Novokuznjeckom (Družba, Car…)

 

Dragana Pušica

Rodena u Boru 1972. godine gde i živim. Udata, majka dva sina. Nisam oduvek volela da kuvam, tacnije, majka me je uvek štedela kuhinjskih poslova za šporetom ali, kada sam se udala, morala sam da zavežem kecelju. Ispalo je da ono što je za druge žene obaveza i nocna mora, za mene postaje pravo zadovoljstvo. Blog "Moje Grne" pokrenula sam u junu 2007. godine i do današnjeg dana na njemu je objavljeno 1800 postova. Sve recepte (osim u kategoriji "Gosti kuvaju za vas") sam licno isprobala i fotografisala. Blogom sam želela da podelim recepte koji su jednostavni, ne zahtevaju puno vremena i, što je najvažnije, namirnice potrebne za pripremu su dostupne uvek i svima. 2011. godine na "BlogOpenu" u Novom Sadu, blog je proglašen za najbolji strucni blog. Jedan sam od saradnika u prvom srpskom online gastro blog magazinu "MEZZE". Želja mi je da jednoga dana objavim recepte sa bloga i u štampanom izdanju.

 

Christian Misirača

Christian Misirača, executive chef steakhousea El Bull i gostionice Tip-top u Zagrebu. Rođen 3. januara 1975. u Zagrebu. Od 1990.- 1994. pohađa ugostiteljsku turističku školu. 1996.-2001. New York Kao chef: Skroman, harizmatičan i pedantan. Živeći i radeći u New Yorku strastveno upija znanje poznatih svetskih chefova. Po povratku u Zagreb hvata se u koštac s još uvek nedovoljno raznolikom gastro ponudom, te stvara sad već poznati brand Trilogiju. Uvodi novitete i menja pravila na sebi svojstven način. Kao vizionar: Nakon godina provedenih u Trilogiji, prihvaća novi izazov i počinje s projektom El Bull steakhouse. Briljira u pripremi savršenog pomno odabranog i pripremljenog komada mesa, sa željom da široj publici priušti vrhunski doživljaj, ali isto tako uvek je spreman preneti svoje znanje timu koji ga okružuje. 1. septembra 2012. hrabro ulazi u već pomalo zaboravljenu gostionicu Tip-top u središtu Zagreba, te ju ubrzo podiže na zdrave noge. Sa iskrenom pričom o pripremi jednostavne hrane ponovno podiže ime "gostionica" u gastronomskoj ponudi grada Zagreba. Uvek otvoren i željan novih pustolovina.

 

Vladimir Melentijević

Rođen, živi i radi već 41 godinu u Beogradu. Diplomirani mašinski inženjer. Tata dve divne devojčice.

 

Ženja Aćimović

Rođena je 11. 9. 1972. godine u Novom Sadu. Srednju pedagošku školu "Svetozar Marković" i Pravni fakultet takođe je završila u Novom Sadu. S obzirom na to da su se njeni roditelji bavili ugostiteljstvom, veoma rano je uključena u porodični posao, te je za kratko vreme razvila ljubav prema kulinarstvu.

Novinarsko iskustvo stiče u kompaniji "Color Press Group", gde je zaposlena od 2007. godine. Pokrenula je niz kulinarskih izdanja, kao što su "Dobra hrana", "Pošalji recept", "Torte i kolači", koje i danas uređuje s velikim uspehom. Udata je, majka dvoje dece.

 

Dr Ana Gifing

Nakon diplomiranja na Medicinskom Fakultetu u Beogradu, 1984. godine, radila je na Univerzitetskoj Dečijoj Klinici i Institutu za Majku i Dete u Beogradu. Specijalizirala je na Vojno Medicinskoj Akademiji anesteziologiju sa reanimatologijom a potom nastavila profesionalni rad u Kliničkom Centru Srbije. 2003. godine se opredeljuje za preventivnu medicinu i 2006. godine polaže evropski ispit iz Anti Aging Medicine (anti ejdžing medicine) u Beču, mentor je bio profesor Alfred Wolf iz Stutgarta, podpredsednik udruženja za menopauzu Nemačke. Unuka je doktora Branka Manojlovića koji je još pre drugog svetskog rata u Novom Sadu pokrenuo prvu ordinaciju preventivne medicine, jedan je od osnivača Crvnog Krsta. Pre deset godina Ana Gifing pokreće privatnu preventivnu praksu u Beogradu. Autor je jedinstvenog programa Hrono Ishrana dr Gifing, koji je postao popularan i van granica Srbije za veoma kratko vreme, tako da trenutno postoji 9 centara u Evropi i Americi koji su licencirani da primenjuju ovaj program (uz jedinstvenu dijagnostiku i suplementaciju). Program dr Gifing nije samo namenjen svakodnevnim pacijentima, već i vrhunskim profesionalnim sportistima. Centar dr Gifing sarađuje sa Olimpijskim Savezom, Vaterpolo Savezom Srbije, sa osnovnom idejom da pomogne sportistima kako da ne samo pravilnom ishranom već i načinom života postignu najbolje rezultate. Suština programa dr Gifing je lako smanjenje kilograma, ili povećanje težine, već je preventivno održavanje zdravlja gde se optimalna kilaža bez restriktivnih dijeta podrazumeva. Dva centra dr Gifing su locirana u Beogradu, po jedan u Novom sadu, a u okružnju još i u Bijeljini, Tivtu i u Bukureštu.

 

Aleksandra Prusina

Rodila sam se sredinom sedamdesetih u Novom Sadu, osamdesetih sam nosila plišane šortseve i flourescentne majice, slušala Madonu i Bouvija, čitala Alana Forda i Bleka Stenu, putovala sa roditeljima ili bez njih, a kada je reč o hrani, "davila" sam se u viršlama, mleku i eurokremu. Početkom devedesetih godina odlazila sam na koncerte, slušala pank i gutala knjige kao sumanuta. Negde '94., dnevni list Dnevnik počeo je da objavljuje ono što pišem, starije kolege bile su zaista spremne da me nauče osnovama novinarstva. Pijačni barometar ispisivala sam kao recept za nedeljni ručak, na opšti grohot svih prisutnih u Novosadskoj hronici. Uspeli su da mi "smire" kreativnost na nekoliko godina, a onda sam počela da pišem muzičke kritike. Svojom naivnom iskrenošću stvorila sam sebi neprijatelje što se nekako poklapilo sa političkom situacijom u zemlji. Odustala sam od novinarstva i pokušala da se mešam u neke druge poslove - izdavaštvo, ugostiteljstvo, marketing, lekturu, osiguranje... Još dok sam iz dosade i šale počinjala da pišem rekli su mi: "Jednom novinar, uvek novinar!" I stvarno, novinarstvu sam se vraćala kao lošoj vezi i pisala, pisala, pisala... Objavljivala sam u svim tadašnjim dnevnim listovima i magazinima, nekoliko godina bila sam stalni dopisnik dnevnog lista Danas. Pratila sam kulturu, nove tehnolgije, imala svoj prostor u vikend izdanju za intervjue i reportaže. Nekako usput, završila sam književnost... U pauzama između koncerata, putovanja, žurki, letenje balonom, vožnje aviona, veslanja, plivanja i planinarenja, smirivala sam se seckanjem povrća, oduševljavala se mešanjem začina, zavirivala u lonce iskusnih domaćica i učila da kuvam. Radila sam za festival Exit, nekoliko godina bila sam urednica njihovog sajta, pisala za Lepotu i Zdravlje, Joy, Cool Girl, Bravo, Bravo Girl. Potom sam se zaposlila kao pomoćnica urednice i redaktorka u magazinu Joy. Dok sam uspavljivala svoju prvu kćerku, pisala sam tekstove za portal Bebac koji sam neko vreme uređivala. Upoznala sam čari svakodnevnog kuvanja za svoju malu porodicu, bilo mi je veoma važno šta jedemo i kako je to priremljeno. U međuvremenu, postala sam urednica časopisa Bravo i Bravo Girl, mešala se u produkciju teen i dečjih magazina, a nakon druge trudnoće sve se savršeno namestilo - postavljena sam za koordinatora regionalnih izdanja magazina Grazia. U to vreme, sasvim slučajno, otkrila sam da sam bolesna, ali me strašna dijagnoza nije bacila u očaj već je u meni probudila neku novu snagu. Okrenula sam se alternativi i svoj lek pronalazim u zdravoj hrani, vodim računa o tome šta jedem i kuvam tako da bude i ukusno i zdravo. Želim da motivišem druge ljude da unaprede svoju ishranu, da se izleče ili da očeliče svoje zdravlje. Pripremam portal koji će objediniti zdrave pravce u modernoj ishrani, namera mi je da spojim male poljoprivrednike koji gaje organsku hranu i krajnje konzumente, a sve to biće začinjeno mnoštvom recepata. Naravno, biće tu i forum, kao i bezbroj informacija o alternativnim vrstama lečenja najčešćih boelsti savremenog doba.

 

Lamija Bulgurdžić

Lamija Bulgurdžić iz Sarajeva je osnivač jedinstvenog koncepta "Jedi Tweet"- "e-kuvarice koja sadrži najkraće recepte koji staju u 140 karaktera".

 

Vlastimir Puhalo

Rođen 21. 3. 1983. u Doboju .

Obrazovanje
- osnovna škola Karađorđe Beograd
- srednja škola GSP Beograd
- Fakultet za Kulturu i medije, odsek PR

Radno iskustvo
- Menadžer prodaje Plato Music Store
- Menadžer restorana "Na ćošku"
- Suvlasnik restorana "Homa"

 

Filip Ćirić

Filip Ćirić rođen u Pirotu 7.8.1979 god..

Obrazovanje
- Srednja Ekonomska i Ugostiteljska škola u Pirotu
- Fakultet za poslovno sekretarstvo i menadžment u Sremskoj Mitrovici

Radno iskustvo
- Restoran "Mali pevac", pomoćnik-mesar
- Restoran "Vila 69" - fine dining / pomoćnik-konobara
- Restoran "Vila Jelena" - fine dining / konobar
- Restoran "Ikiki bar" - Japanska kuhinja / šef

- Bistro "Absinthe" - Francuska kuhinja / konobar

- Restoran & bar "Sinatra" / šef

- Restoran "Eklektika" - fine dining / suvlasnik

- Bistro "Iguana" / konobar

- Restoran "Na ćosku" / menadžer

- Restoran "Homa" - fine dining / suvlasnik

 

Tamara Penjić

Rođena 1975. u Bačkoj Palanci. Udata, majka trogodišnjeg dečaka. Ljubav prema prirodnim naukama i hrani vodi je da završi Tehnološki fakultet smer konzervisana hrana, a potom i postdiplomske studije i stekne zvanje Specijaliste iz naučne discipline Mikrobilogija hrane. Autor brojnih stručnih radova objavljenih u zemlji I inostranstvu iz obasti: Uticaja ekstrakata Allium sp. na oksidativne promene svinjske masti i suncokretovog ulja, Uticaja karakteristika ambalažnih materijala na održivosti proizvoda, Analize dobre higijenske prakse (DHP) u proizvodnji klasiranog svinjskog mesa namenjenog preradi, Poredjenja metoda uzorkovanja i ispitivanja mikrobioloskog statusa svinjskih polutki, Uticaj kvaliteta svinjskih polutki na prinos mesa po kategorijama namenjenog za preradu i utvrdjivanje kriterijuma za standardizaciju… Učesnik brojnih seminara, kurseva I obuka na temu strategija, upravljanja, uvodjenja I održavanja HACCP I ISO sistema, bezbednosti hrane, sledljivosti lanca hrane, praktičnih tehnoloških seminara, stručnih obuka iz oblasti kontrole kvaliteta, Član naučnog odbora Medjunarodnog kongresa: Tehnologija, kvalitet i bezbednost hrane, Član programskog komiteta Međunarodnog simpozijuma tehnologije mesa „NODA 2010.“ Meso-Tehnologija, kvalitet i bezbednost“ Od 2000. godine zaposlena u Carnex doo industriji mesa Vrbas, na različitim pozicijama od tehnologa u proizvodnji, rukovodioca trajne konzerve, rukovodioca pripreme i kontrole, menadžera tehničkog sektora, a od 2011 i na poziciji menadžera proizvodnje. Vođa HACCP tima, član saveta tehnologa.

 

Vladimir Pištalo

Vladimir Pištalo je srpski književnik rođen u Sarajevu 1960. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Nju Hempšir u SAD na temi višestrukog identiteta srpskih iseljenika - srpskom, američkom i jugoslovenskom. Radi na Beker koledžu, u VusteruMasačusets, gde predaje svetsku i američku istoriju.

Objavio je knjige poetske proze:

    - Slikovnica (1981)
    - Noći (1986)
    - Manifesti (1986),
    - Kraj veka (1990)
    - novelu Korto Malteze (1987),

Zbirke priča:

    - Vitraž u sećanju (1994)
    - Priče iz celog sveta (1997),
    - biografiju Aleksandra Makedonskog Aleksandrida (1999),

Romane:

    - Milenijum u Beogradu (2000) i
    - O čudu (2002)
    - Tesla, portret među maskama (2008)
    - Venecija (2012)

Francuski prevod romana Milenijum u Beogradu bio je u najužem izboru za prestižnu godišnju nagradu „Femina“ za najbolji prevedeni roman na francuski jezik.

Za roman Tesla, portret među maskama je u Beogradu dobio značajnu srpsku književnu nagradu: NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine u 2008. godini.

Trenutno piše roman o Ivi Andriću.

 

Luka Novak

Diplomirani komparativista i romanista sa MBA. Radi i kao publicista, pisac i prevodilac, scenarista i voditelj različitih televizijskih formata i celovečernjih programa. Živeo je i školovao se u Parizu, Rimu i Kelnu. Saosnivač je veoma uspešnog preduzeća koje se bavi izdavanjem knjiga za decu "Vale-Novak" (1996-2010). Od jula 2012. direktor je Kancelarije Republike Slovenije za intelektualnu svojinu.

Bibliografija:

Kuvarske knjige:
L. Novak, V. S. Novak, "Ljubav kroz želudac", Savremeno porodično kulinarstvo (2009)
L. Novak, V. S. Novak, "Ljubav kroz želudac 2", Po zdravoj pameti (2010)
L. Novak, V. S. Novak, Jednostavno slovenačko, "Ljubav kroz želudac 3" (2011)
L. Novak, V. S. Novak, KuKu vodnik Benetke (2011)
L. Novak, V. S. Novak, Samo recepti (2012)
V. S. Novak: "Šta je danas za ručak?" (jun 2013)


Romani i esejistika:
L. Novak: Zlatna kiša ili šta žele muškarci (2007. Ljubljana, 2012. Kanada)
L. Novak: Osećaj proleća u Litzirutiju (2012)
V. S. Novak: Svakodnevno važno (zbirka kolumni) 2010.

 

Valentina Smej Novak

Diplomirala je filozofiju a radi kao publicista, izdavač i TV voditelj. Bavi se komunikacijama kao i društvenim i praktičnim aspektima ishrane. Radi kao kolumnista i savetnik najvećih slovenačkih preduzeća u oblasti ishrane i razvoja novih tržišnih koncepata. Autorka je većih televizijskih formata i književnih projekata. Luka Novak i Valentina Smej Novak su bračni par iz Ljubljane. Široj javnosti poznati su kao voditelji velikih kuvarskih i life style emisija, a autori su i kuvarskog bestselera "Ljubav kroz želudac" (80 emisija "Ljubav kroz želudac" - više od 300 kratkih TV recepata, 11 Valentininih TV kuvarskih kolumni, 4 kuvarske knjige).

Luka i Valentina žive s troje dece u Ljubljani.

Bibliografija:

Kuvarske knjige:
L. Novak, V. S. Novak, "Ljubav kroz želudac", Savremeno porodično kulinarstvo (2009)
L. Novak, V. S. Novak, "Ljubav kroz želudac 2", Po zdravoj pameti (2010)
L. Novak, V. S. Novak, Jednostavno slovenačko, "Ljubav kroz želudac 3" (2011)
L. Novak, V. S. Novak, KuKu vodnik Benetke (2011)
L. Novak, V. S. Novak, Samo recepti (2012)
V. S. Novak: "Šta je danas za ručak?" (jun 2013)


Romani i esejistika:
L. Novak: Zlatna kiša ili šta žele muškarci (2007. Ljubljana, 2012. Kanada)
L. Novak: Osećaj proleća u Litzirutiju (2012)
V. S. Novak: Svakodnevno važno (zbirka kolumni) 2010.

 

Ljubica Radan

OBRAZOVANJE 
- Stručno usavršavanje u proizvodnji vina u Južnoj Americi-Čile ( februar, 2012- maj, 2012)
- 2008-2010. Master studije, odsek za vinogradarstvo, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
- 2002-2008. Osnovne studije, odsek za voćarstvo i vinogradarstvo, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu
- 1998-2002. Gimnazija “Laza Kostić ” Novi Sad–opšti smer


RADNO ISKUSTVO

- Predsednik i osnivač Asocijacije somelijera, vinara i vinogradara, Novi Sad ( novembar 2011.- trenutno )
- Vinarija Trs-Ilok, Hrvatska- konsultant-enolog ( septembar, 2011- trenutno)
- Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu – stručni saradnik, rad na poslovima proizvodnje vina, marketinga vina, degustacija; predavač i vođa projekta „Obuka za ljubitelje vina“ (oktobar, 2008 – novembar, 2011.)
- Zvanični ocenjivač vina i somelije

- Uspešno završen napredninivo vinske škole ’Wine &Spirit Education Trust' u Londonu (decembra, 2012-januar, 2013.)
- Trodnevna obuka za Evropske i međunarodne standradne organske poljoprivrede, Kalabrija, Italija (april, 2011.)
- Uspešno završen kurs za somelije ( maj, 2008. Godine)- Američka Asocijacija za somelijee -United States Sommelier Association

 

 

Kapil Vig

Rođen 13. juna 1981.

Radno iskustvo:

− Glavni kuvar i suvlasnik novosadskog restorana Real India, otvorenog 15. marta 2013.

− Od 2008. do 2012. – menadžer za komunikacije u MK Mountain Resort - Kopaonik

− Od 2005. do 2007. – upravnik kiparskog restorana Fereos Park

− Od 2004. do 2005. – stariji komercijalista u indijskoj osiguravajućoj kompaniji ICICI Bank Ltd.

− Od 2002. do 2003. – marketinški predstavnik u indijskoj kompaniji Heal All Pharmaceuticals Ltd, koja se bavi proizvodnjom lekova i drugih medicinskih proizvoda

− Od 2003. do 2004. – profesor matematike i hemije u jednoj indijskoj srednjoj školi

Obrazovanje:

− Od 2005. do 2007. – magistar poslovne administracije na kiparskom univerzitetu Americanos

− Od 1997. do 2002. bečelor dimploma iz hemije, matematike, fizike i informatike na indijskom univerzitetu Kurukshetra

Maternji jezik hindu, tečno govori srpski i engleski, a takođe se služi grčkim i ruskim

 

Dr Miodrag D. Dimitrijević

Dr Miodrag D. Dimitrijević, redovni profesor. Rođen u Negotinu (Srbija), 18/10/1955. Od 1963. u Novom Sadu. Osnovnu, srednju školu (gimnaziju) i Poljoprivredni fakultet završio u Novom Sadu. Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Katedri za genetiku i oplemenjivanje biljaka, Poljoprivrednog fakulteta u N. Sadu. Magistarsku tezu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, studijska grupa genetika i oplemenjivanje biljaka. Specijalizaciju iz oblasti citogenetike i molekularne genetike pšenice, u trajanju od deset meseci, obavio na Missouri State University – Columbia, MO, U.S.A., 1988-1989. Zaposlen na kao nastavnik na predmetu genetika na Poljoprivrednom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. U radu Fakulteta učestvovao je kao član Disciplinske komisije Fakulteta, član Nastavno-naučnog veća, predsednik Komisije za poslediplomske i specijalističke studije Nastavno-naučnog veća Fakulteta, član Komisije za doktorate Fakulteta, član Komisije za biološke nauke Nastavno-naučnog veća Univerziteta, član Komisije za biotehničke nauke, Nastavno-naučnog veća Univerziteta, član Saveta Poljoprivrednog fakulteta, član Nastavno-naučnog veća Departmana za ratarstvo i povrtarstvo, šef Katedre za genetiku i oplemenjivanje biljaka, više godina je bio član i predsednik Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. Sa radovima, uvodnim referatima, kao predsedavajući sekcija i član organizacionog i naučnog odbora učestvovao na oko 18 nacionalnih i 30 međunarodnih kongresa i simpozijuma. Autor i koautor preko 200 stručnih, preglednih i naučnih radova, poglavlja u monografijama, uvodnih referata, jednog priručnika “Genetički modifikovani organizmi – pitanja i dileme” i jednog udžbenika “Genetika populacije – adaptabilnost i stabilnost genotipa”, kao i studije “Razvoj biotehnologije u Vojvodini” (2003), za potrebe Pokrajinskog sekretarijata za nauku, koji je usvojen na IV APV i u Skupštini Vojvodine. Recenzent je tri knjige (dve inostrane) i međunarodne monografije (Univerzitet u Luganu, Švajcarska) iz oblasti u kojoj radi (naučna oblast genetika i oplemenjivanje biljaka), kao i radova objavljenih naučnim časopisima. Recenzent je časopisa "Journal of Agronomy Science and Technology" (ISSN: 1680-7073) i UNESCO-EOLSS Encyclopaedia on Life Support Systems. Učestvovao je, kao izvršilac ili rukovidilac teme, na većem broju međunarodnih i domaćih projekata, a rukovodio je kratkoročnim projektima prikupljanja, čuvanja i umnožavanja ugroženog biodiverziteta spontanih srodnika i lokalnih populacija žitarica. Koautor je jedne sorte pšenice. Potpredsednik je Sekcije za populacionu i evolucionu genetiku, Društva genetičara Srbije. U svojstvu eksperta ocenjivača Evropske komisije za programe naučno-tehničkog razvoja RTD5, boravio je u Briselu u sedištu Evropske komisije u jesen 2001, kao predstavnik ondašnje SR Jugoslavije. Bio član Saveta za nauku i tehnološki razvoj pri I.V. A.P. Vojvodine i koordinator za razvoj biotehnologije u Vojvodini. Bio je član ekspertske grupe SANU odeljenje u Novom Sadu za razvoj biotehnologije Vojvodine. Bio je član Nacionalnog saveta za saradnju sa UNESCO-om, pri Ministarstvu za inostrane poslove. Bio je urednik časopisa «Savremena poljoprivreda». Bio je član redakcionog odbora za izdanja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. U okviru SeedNet-a "Razvojna mreža jugoistočne Evrope za biljne genetičke resurse - South East European Development Programme Network for Plant Genetic Resources", bio je član radne grupe za žitarice. Član je međunarodnih asocijacija, kao što je Species Survival Commission, jedne od šesti komisija The World Conservation Unit organizacije, gde u svojstvu specijaliste po pozivu radi u okviru Crop Wild Relative Specialist Group. Član je radne grupe za izradu Nacionalnog izveštaja o stanju biljnih i životinjskih genetičkih resursa pri Ministarstvu poljoprivrede. Nacionalni je koordinator za European Cooperative Programme for Plant Genetic Resources (ECP/GR). Živi u Novom Sadu.

 

Boštjan Napotnik

Pošto je ostvario karijeru kao spiker na "Radio studentu" i stekao iskustvo u pozorištu improvizacije, za sve one koji su gladni dobre hrane Boštjan Napotnik je 29. juna 2006. objavio prvi zapis na blogu kruhivino.com. Posle sedam godina tokom kojih je objavio 765 tekstova, na neki način sve je isto kao što je bilo: mnogo dobre hrane i još više sočnih reči. Kako je u međuvremenu napisao bestseler "Kuhinja za prave muškarce" i započeo karijeru kritičara u nedeljniku "Mladina", mnogo toga se ipak promenilo. Ali kako god obrnuli, reč je isključivo o iskrenom premišljanju o hrani.

 

 

Samo Simonič

Samo Simonić je vlasnik vinarije "Dveri-Pax": Vinovu lozu kultiviramo na prirodi ljubazan način. Grožđe beremo ručno, lagano ga odvojimo od peteljki, a onda svoje znanje, iskustva i tradiciju uspešno spojimo sa najnovijom tehnologijom proizvodnje vina. Sazrevanjem razviju se vina koja se ponašaju divnom harmonijom svežine, nežnim voćnim ukusima i kvalitetom pojedinačnih sorti. Najvažnija karakteristika svih naših vina u prvom redu je njihova izuzetna pitkost. Znanjem, predanošću i inovativnošću te praćenjem ciljeva koje smo si zadali na području razvoja robne marke sa ciljem postati vodeći proizvođač vina u Sloveniji, a istovremeno robnoj marki podižemo ugled u inostranstvu. Naša vina proizvodimo u zgradi bivšeg salaša zamka na Jarenini gde je i sedište preduzeća. U maju 2007 završili smo renovaciju dvesta godina stare zgrade i u junu 2007 otvorili vrata jednog od najsavremenijih vinskih podruma u Sloveniji. Podrum nudi kapacitete za skladištenje 300 000 litara vina, od toga 50 000 litara vina čuva se u hrastovim buradima. Pored se nalazi Jareninski dvor, ranije stari manastirski vinski podrum, u kojom brojnim gostima u prijatnom ambijentu nudimo degustacije naših vina. U podrumu Jareninskog dvora benediktinci su proizvodili vina već od 1139. godine. Vinski podrum je istovremeno i najstariji deo zamka, nadzemni deo kompleksa u istoriji više puta je bio dograđen i renoviran. Ljubitelji naših vina mogu posetiti i naš vinogradarski dvorac Železne dveri, zgradu iz druge polovine 15. veka u kojem je uređena vinarija i mogućan podrum dvorca sa svodovima. Dvorac Železne dveri nalazi se uz Jeruzalemsku vinsku cestu i nudi divan pogled na Jeruzalemske gorice sa velikog dvorišta zamka.

 

Dobrila Strajnić Rajkov

Dobrila Strajnić Rajkov, rođena u Kikindi 1. 10. 1978. Godine 2004. diplomirala na Filozovskom fakultetu u Novom Sadu na odseku Srpska književnost i jezik. U „Color Press grupi“ zaposlena od 2009. godine na mestima pomoćnika urednika magazina „Lepota i zdravlje“, „Top Zdravlje“ i „Lekovito bilje“. Trenutno radi kao pomoćnica urednice kulinarskih izdanja. Udata, majka dvoje dece.