Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

22. mart 2017

AutoForum2017 – Autoindustrija je pokretač inovacija i znanja!

Regionalni forum o automobilskoj industriji #AutoForum2017, u organizaciji Color Media Communications, najvećeg organizatora konferencija u SEE regionu i Sat Media Group, najveće medijske kuće iz automobilske industrije, a u susret Međunarodnom sajmu automobila u Beogradu, održan je juče, 21. marta, u hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu.

#AutoForum2017 okupio je relevantne stručnjake i brendove iz oblasti automobilizma, predstavnike obrazovnih institucija, kao i predstavnike Uprave carine i udruženja uvoznika.

Forum je otvorio Mihailo Vesović, zamenik generalnog menadžera Privredne komore Srbije, koji je istakao da ne postoji privreda i država koja nema svoju automobilsku industriju u vrhu. Vesović je naveo da svi trendovi koji dolaze u automobilskoj industriji ne mogu da se sprovode autonomno, da moraju biti povezani svi, država, industrija, institucije… Prisutnima se na otvaranju obratio i Matijas Kleva, prvi sekretar, šef departmana za ekonomske odnose Ambasade Italije, koji je istakao da je autoindustrija veoma značajna za italijansku ekonomiju, ali ne samo u pogledu ekonomije već i inovacija koje utiču na celokupnu ekonomiju i sve druge grane privrede.

U budućnost nas je odveo prvi panel u kojem se govorilo o samovozećim automobilima, a panelisti su zaključili da ako država želi da se uhvati u koštac sa ovim trendovima, mora da se menja iz korena, od načina razmišljanja do vođenja projekata. Slične zaključke doneo nam je i panel o električnim automobila, a posebno se govorilo o svesti države i vozača o zaštiti životne sredine.

Aleksandra Đurđević, Delta Motors: Automobil koji vidite u sali je stvarno ekskluziva. BMW je do sada prodao 100 hiljada vozila na električni pogon. Ovaj ovde automobil od drugih razlikuje strategija, jer od proizvodnje do toga na koji način se pokreće, sve je ekološki. Upravo ova “i” vozila imaju misiju da budu potpuno ekološka.

Zoran Todorović, Mercedes, Manager Training Center, Star Import d.o.o. uveo nas je u priču o savremenom trening centru u Beogradu, načinu školovanja trenera i ostalog osoblja, ali i trendovima koji se prate i uvode u obrazovni preoces. Ovaj case study bio je pravi uvod u priču o obrazovanju domaćih stručnjaka na našim fakultetima, a svi učesnici su se složili da univerziteti i sve obrazovne institucije moraju raditi zajedno i povezani sa autoindustrijom.

Bratislav Kocić, Bosch, predstavio je trening centar koji sarađuje i sa drugim brendovima i obučava njihove zaposlene. “U skoro svakom gradu imate barem nekog ko je prošao naš trening centar. U ovom vremenu kada sve zavisi od brzine, mi smo bili prinuđeni da modifikujemo naš pristup. Morali smo polaznicima da omogućimo pristup znanju na potpuno drugi način i već krećemo sa pilot projektom virtuelne učionice. Neće više biti potrebno da posetite naš centar, već će znanja biti plasirana onlajn.”

Za kraj konferencije, razgovaralo se o tržištu uvezenih polovnih automobila, regulativi, evropskim procedurama koje će država morati da usvoji, ali i starosti voznog parka u Srbiji i životnom standardu koji je do toga doveo.

Partneri “AutoForuma 2017” bili su: Bosch, Mercedes Benz, BMW, Delta Motors, Lavazza i Mivela.