Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

28. april 2017

Crnogorskim specijalitetima otvoren “Food Planet” u Novom Sadu: Danas na meniju meksička kuhinja!Na Trgu slobode u Novom Sadu juče je otvoren prvi festival nacionalnih kuhinja “Food Planet“, a prisutni su imali priliku da probaju crnogorske nacionalne specijalitete i vina, kao i da uživaju u tradicionalnoj muzici.

_ADR9328

Otvaranju je prisustvovao predsednik Skupštine grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, koji je rekao da je ovaj festival idealna prilika za Novosađane da se bez putovanja upoznaju sa gastronomijom određenih naroda.

Sasvim je prirodno da se ovakav festival organizuje u Novom Sadu koji je multietnički grad i u kome ljudi žive i uživaju u specijalitetima srpske, mađarske, turske kuhinje. Ovo je prilika da Novosađani razgraniče ono šta jedu i kojim narodima primarno ta jela pripadaju”, rekao je Jelušić.

_ADR9363

Generalni konzul Crne Gore, Miodrag Kankaraš, predstavio je dva crnogorska nacionalna jela, kačamak pravljen sa sirom i priganice prelivene medom koje je pripremilo Udruženje crnogoraca Vojvodine, a osim ovih jela publika je probala i čuveni njeguški pršut i vina vinarije “Plantaže 13. jul”.

_ADR9146

Crnogorska kuhinja definisana je reljefom i prirodom i svime što ona nudi”, izjavio je Kankaraš.

_ADR9405_ADR9418

Prisutne je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu predsednik Color Press Grupe, Robert Čoban, koji je predstavio novo luksuzno izdanje magazina “Hello! Travel: Montenegro“. Biljana Gavrić, direktorka produkcije Ninamedije, u ime organizatora, uručila je donaciju od 80.000 dinara direktorki Gerontološkog centra Slavici Škrbić, koja je namenjena Prihvatilištu za odrasla i starija lica u Futogu, a sakupljena je na aukciji skulptura koje su izradili studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu i vajari Galerije Matice srpske tokom “Festivala ljubavi”.

_ADR9642_ADR9654_ADR9596_ADR9526_ADR9441

Osim gastronomskih specijaliteta, publika je uživala i u nastupima Kulturno umetničkog društva “Svetozar Marković” iz Novog Sada koji su igrom i pesmom preneli duh Crne Gore, Nevile Klakor profesora violine u muzičkoj školi Tivat i Ande Buši profesora viole u muzičkoj školi u Bijelom Polju, kantautorke Dušanke Belade i glumica iz predstave “Tri sorele” Centra za kulturu “Tivat”.

Večeras od 18h predstaviće nam se meksička kuhinja. Pristunima će se obratiti ambasador Meksika za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju, Marco Antonio García Blanco, uživaćemo u nastupu plesača u meksičkim narodnim nošnjama u izvođenju Umetničkog centra Talija, ali i probati pikantne meksičke specijalitete.

Generalni pokrovitelji festivala “Food Planet” su kompanija Nectar, kompanija Miele i pivara Heineken sa svojim brendovima.

U ekskluzivnoj Miele BIG KITCHEN, na Trgu slobode u Novom Sadu, svoja nacionalna jela kuvaće predstavnici čak 30 zemalja, a Miele uređaji za kuvanje, pečenje, kuvanje na pari i rashladni uređaji, biće u službi profesionalnih kuvara koji će pripremati specijalitete sa svih svetskih meridijana.

Sve informacije pratite na Facebook stranici Food Planet, kao i na zvaničnom sajtu www.foodplanet.rs

Festival nacionalnih kuhinja “Food Planet”, nakon veoma uspešnih “Novosadskog Winter Festa” i “Festivala ljubavi” na Trgu slobode u Novom Sadu, organizuju kompanije Color Press Grupa i Ninamedia.

_ADR9513_ADR9608_ADR9497_ADR9536_ADR9298_ADR9229_ADR9205_ADR9198_ADR9180_ADR9177_ADR9142_ADR9153