Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

13. decembar 2018

The Economist #Svetu2019 – Saradnja i dijalog za izazove koji dolaze u 2019.

FB Share |

Sedmi put, u organizaciji kompanije “Color Media Communications”, održava se konferencija “The Economist: Svet u 2019.” u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a učesnici i ove godine razgovaraju o tome šta nas očekuje u 2019. godini, ali i godinama koje dolaze.

Konferenciju je otvorila Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, koja je napomenula da će sledeća godina biti puna izazova, ali da se moramo boriti saradnjom i dijalogom.

Država će nastojati da buduća zakonska rešenja u oblasti rada obuhvate sve oblike radnog angažovanja koje donosi digitalna transformacija, izjavio je na otvaranju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Đorđević je rekao da je brzi razvoj digitalnih tehnologija doneo drugačiji pristup radu, te da se sve više govori o fleskibilnom radu i fleksibilnim oblicima rada.

Za Srbiju će 2019. godina biti teška i sa brojnim bezbednosnim izazovima, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Ministar je poručio da Srbija u 2019.godini neće menjati svoju politiku vojne neutralnosti i odnosa prema okruženju.

Srbija u budućnosti može da pruži najbolji ambijent za razvoj šampionskih kompanija u oblasti inovacija, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Popović je rekao da Srbija prati procese u Evropi i svoju razvojnu politiku usmerava u pravcu izgradnje pametne industrije koja će stvarati novu vrednost na globalnom tržištu.

Na otvaranju je govorila i Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji, koja je rekla da nemaju sva deca u Srbiji jednake šanse u životu i da 115.000 dece živi u apsolutnom siromaštvu, a dodatnih 30% je u riziku da pređu granicu siromaštva. De Dominicis je navela da je Srbija modelirala dobra rešenja koja se mogu primeniti u drugim zemljama i UNICEF veruje da bi Srbija mogla da igra još važniju ulogu u regionu.

Konferenciju je otvorio ambasadorski panel pod nazivom “Der gleiche Himmel: Šta dalje sa  Berlinskim procesom” u kojem su govorili: Nj.E. Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji, Nj.E. Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, Nj.E. Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Nj.E. Tomas Šib, ambasador Nemačke u Srbiji i Nj.E. Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, a panel je moderirala Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika Vlade Srbije, predstavnika privrede, te diplomatskog kora, daju mišljenja, analize i osvrti na privredni ambijent, investicionu klimu i buduće korake koji čekaju Srbiju na putu ka pridruživanju EU, sprovođenju reformi kako zakonodavstva tako i društva u celiini.

Kroz panele, prezentacije i studije slučaja istaknuti predstavnici poslovne, ekonomske, diplomatske i političke javnosti, obradiće teme i pokušati da odgovore na pitanja šta nas čeka u 2019. kada su u pitanju teme od značaja za političku i ekonomsku situaciju u Srbiji, regionu i svetu.