Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

Akcije i događanja

10. februar 2014.

Sarajevo: Pro Femina 2014 - Žensko zdravlje u fokusu

Konferencija Pro-Femina 2014 u organizaciji magazina "Ljepota i zdravlje" održana je 6. februara u hotelu Bristol u Sarajevu. Tema konferencije bila je žensko zdravlja s akcentom na prevenciji, ali je bilo reči i o tome s kakvim se problemima danas suočavaju pacijenti i lekari u Bosni i Hercegovini, kao i šta se može učiniti da bi se unapredio zdrvastveni sistem u BiH.

Program je započeo prvim panelom „I spriječiti i liječiti“, tokom kojeg su se svi učesnici složili da je nemarnost prema sopstvenom zdravlju kao i sedenatrni način života, ključni problem, ali i da je jedini vid prevencije brojnih bolesti edukacija stanovništva. Prim. dr Nina Jurić, specijalistica kliničke citologije istakla je da u BiH ne postoje nikakvi statistički podaci o bolestima i broju obolelog stanovništa što lekarima otežava rad. Potom je usledio Casy Study „Hrana za žensko tijelo“ u okviru kojeg su stručnjaci Edita Katadžić i Alen Konaković iz kompanije "Biofamilija" predstavili interesantne namirnice koje se mogu koristiti u prevenciji raznih bolesti kao i za detoksikaciju organizma.

U okviru svoje prezentacije apelovali su na to da se makrobiotika treba priznati kao alternativna metoda lečenja u BiH, kao što je to u drugim zemljama već učinjeno. Učesnici narednog panela "A šta ako se razbolimo" bili su saglasni u tome da je danas najveći problem u BiH postojanje različitih zdravstvenih sistema u okviru svakog kantona, pa i u Republici Srpskoj, koji nisu međusobno usklađeni.

To predstavlja veliki problem i za pacijente i za lekare. Pored toga pacijente najviše muče i skupi lekovi kao i liste čekanja, ali ovaj problem nije lako rešiv ukoliko se ne preduzmu ozbiljni koraci i ne izvrši potpuna reforma zdravstvenog sistema u BiH. Takođe Novka Agić, direktorica Zavoda za osiguranje i reosiguranje Federacije BiH istakla je da u Bosni i Hercegovini veliki broj ljudi nema zdravstveno osiguranje i da je to problem koji se brzo treba rešti.