Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

19. decembar 2014.

The Economist: Svet će se u 2015. menjati brže nego ikada do sada!

Neće biti povećanja poreza a zaposlenost će porasti – poruka je iz Vlade Srbije sa juče održane konferencije ”The Economist: Svet u 2015”, koju je otvorio ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, u hotelu ”Metropol Palace” u Beogradu.

U radu konferencije učestvovalo je čak šest ambasadora: šef delegacije EU u Srbiji, Majkl Devenport, ambasador Nemačke, Hainc Vilhelm, ambasador Rusije, Aleksandar Čepurin, ambasadorka Francuske, Kristin Moro, i ambasador Izraela, Josi Levi.

Govorili su i zaštitnik građana, Saša Janković, političari, Branislav BugarskiBorko Stefanović i Dušan Bajatović, te brojni bankari, lideri u industriji energetike, kao i glavni urednici dnevnih novina i političkih nedeljnika. Otvaranju konferencije prisustvovala je i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Srbije.

Odabrani učesnici u panelima pokušali su da odgovore na pitanje šta očekuje svet u narednoj godini, kao i da sumiraju godinu na izmaku, uzimajuću u obzir vrlo složene prilike na svetskoj sceni, kako političkoj tako i ekonomskoj.

Šef delegacije EU u Republici Srbiji, Majkl Devenport, izjavio je da investicije iz EU čine tri četvrtine investicija u našoj zemlji, kao i da Srbiji predstoji težak period.

Ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Čepurin, siguran je da će Rusija iz sankcija izaći jača. ”To je stvar karaktera”, zaključio je Čepurin nakon svog izlaganja.

Da je teže izboriti se za svoja prava na aerodromu nego promeniti Ustav, mišljenje je Saše Jankovića, zaštitnika građana, koji se u svom govoru osvrnuo na građanska prava u našoj zemlji, ali i u svetu, dok je Izraelski ambasador, Josi Levi, tokom vrlo inspirativnog govora, zaključio da kapital nisu samo reke, šume, nafta i gas nego kapital čine i ljudi...

Pored ovih replika na konferenciji ”The Economist: Svet u 2015.” moglo se čuti da je tendencije u bankarskom sektoru digitalizacija koja klijentima štedi vreme i smanjuje upotrebu keša. Najavljeno je i otvaranje IKEA prodavnice u Beogradu krajem 2016 godine, a moglo se čuti i da je vreme državnih preduzeća u Srbiji prošlo, kako je tvrdila predsednica USAID-a Aza El-Abd.

Na pitanje moderatora zašto su se odlučili da investiraju u srpsko tržište, Elhalal Šem Tov, generalni direktor ”Home Centra”, odgovorio je kako im se svidelo da negde na svetu postoji zemlja gde ljudi troše više nego što zarađuju. Činjenica je da uspešno posluju na našem tržištu dugi niz godina i da nemaju sumnju da će prevazići krizu jer, kako kaže Tov, ukoliko imate dobar proizvod i marketing, kupci vas neće izneveriti.

Da svet u 2015. godini čeka mnogo izazova saglasni su gotovo svi, uzdržani u davanju bilo kakvih optimističnih prognoza, ali gotovo jednoglasni da je čovek, njegovo znanje i obrazovanje, potencijal u koji treba ulagati u svakom smislu. Svet će se u 2015. menjati brže nego ikada do sada.

Jučerašnju konferecniju ”The Economist: Svet u 2015.”, održanoj u hotelu Metropol Palace u Beogradu podržali su: Telenor bankaLuka Novi SadBG MibrasCFC Krstarenja i Glenfiddich i DunavNet.

”Color Press Group”, u saradnji sa britanskim magazinom ”The Economist”, već šestu godinu zaredom priprema specijalno licencno izdanje ”The World in...” za tržište Srbije. Ugledni svetski eksperti, državnici i javne ličnosti pišu o svojim predviđanjima za 2015. godinu. Među autorima su Bil GejtsHilari Klinton, Joko VidodoFransoa Hejsburg, Meri BaraPiter FlintMateo Renzi i mnogi drugi.

 

 

Pogledajte konferenciju

Izjave učesnika konferencije

 

 

MEDIA CLIPPING

 

TV Clipping