Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku

press info

9. mart 2017

Žene daruju ženama: Održana osmomartovska panel diskusija u Tržnom centru BIG u Novom Sadu!

 

Međunarodni praznik žena 8. mart obeležen je na poseban način i u znaku ženskih tema u Tržnom centru „BIG“ u Novom Sadu, u saradnji sa Color Press Grupom.

Posebnu atmosferu ovim povodom dale su poznate i uspešne dame, glumica Ljiljana Blagojević, jazz pevačica i kompozitorka Lena Kovačević i autorka i voditeljka emisije „Balkanskom ulicom“ i spisateljica Vesna Dedić.

Poznate dame najviše su diskutovale o ženskim pravima i položaju žene u braku dvadeset prvog veka, o tome kako današnja lepota žene i njena aktivnost na društvenim mrežama utiče na njen položaj i status u društvu kao i koliko je žena danas pod pritiskom prestiža da u svemu bude podjednako uspešna.

Zajednički i glasni zaključak sve tri dame je da se žene i dalje bore i da velika borba za ženska prva traje, uprkos velikoj emancipaciji i sve većem broju žena lidera koje svakako odlučuju o sudbini čovečanstva.

Na našim prostorima žena je još uvek u okvirima tradicije i senci patrijahata jer ipak od žene se i danas najviše očekuje da bude idealna majka, domaćica, pa čak i ljubavnica, jednom rečju – idealno.

Kako je rekla Vesna Dedić: „Žene iz generacije u generaciju greše. Zato što i dalje su više žene koje su spremne da podele svoju energiju i vreme da bi svojoj deci, svom partneru, ljubavniku, mužu učinile ovaj život lepšim nego što su u stanju da mislimo o svom životu.

Vrlo često današnje žene prave greške što neki nedostatak ljubavi koji bi trebalo da imaju od partnera kompenzuju tako što previše pažnje posvećuju detetu i zaboravljaju na ono svoje erotsko u biću koje nikada nije zanemarljivo.

Ženu mogu činiti srećnom mnoge stvari u životu i petica deteta u školi, dobro zdravlje, dobra plata i novi stan ali, kako kaže Vesna „taj pravi harizmatični osmeh žena može samo da ima ako je voljena od strane muškarca.“

Na temu ženska prava i položaja žene u braku dvadeset prvog veka moglo se zaključiti da su se neke tradicionalne uloge u današnjem braku zamenile u odnosu na pre par godina i da više ne postoji striktna podela na muške i ženske obaveze.

Kao neko ko iza sebe ima dugogodišnji bračni staž i dobar brak, glumica Ljiljana Blagojević je rekla: „Važno je da u braku radite posao koji volite i da niko od partnera ne trpi ništa u zajedničkom odnosu. Najvažnije je da budete tolerantni i da sačuvate svoju slobodu. Svaki čovek mora da ima u dubini sebe neku svoju tajnu, neki svoj život i neki svoj mir. Ako se potpuno predate i postanete „krpa“ nećete više biti zanimljivi ni partneru ni sebi.

Na kraju ove teme može se reći da je danas puno partnerskih odnosa koji nisu ozvaničeni bračnim papirom i možda je negde po rečima glumice Ljiljane taj papir prevaziđen i da ponekad može više štete da donese nego razmene ljubavi, jer samo korektan odnos dvoje ljudi može da veže i održi u jednom odnosu, a bračni papir ih nikako neće zadržati.

Tretman koji kod nas trenutno imaju razvedene žene i samohrane majke, prema rečima Vesne Dedić, poražavajući je i nešto zbog čega država pod hitno treba da reaguje i povede ozbiljno računa o životu samohranih majki, ne zbog toga što je njima toliko teško ili zato što žive u partijahalnoj sredini, već zato što je naša država jedina evropska zemlja koja nema zakonom definisano pravo samohranih majki na neki oblik i vrstu pomoći.

Ništa manje važna nije bila ni tema o tome kako današnja lepota žene i njena aktivnost na društvenim mrežama utiče na njen položaj i status u društvu. Tim povodom pevačica Lena Kovačević je rekla „da su nam društvene mreže kao i sve u životu donele nešto mnogo dobro ali s druge strane i neki oblik usamljenosti.“ Dok su za glumicu Ljiljanu Blagojević društvene mreže kontakt sa energijom i mlađom generacijom.

Ono što možemo reći za ovaj dan i kraj ove divne, poučne i konstruktivne ženske panel diskusije jeste da svim ženama svaki 8. mart ostaje uspomena i opomena da se bore za sebe i svoj položaj u porodici i društvu i podsećanje da sve možemo biti „super woman“ svaki dan.