Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
24. april 2009.

Knjiga

preporučuje

Jelena Karakaš
novinar "L'Officiela"

Peta avenija

Kendas Bušnel

Zgrada u Petoj aveniji koja se pominje u naslovu romana Kendas Bušnel zapravo je lepa građevina u art deko stilu u njujorškom Menhetnu, koja za neke Njujorčane predstavlja (ne)dostižni cilj i potvrdu životnog uspeha. Kendas svojim romanom uspostavlja svojevrsnu istorijsku vertikalu koja pokazuje kako stanovnike Menhetna nekad i danas povezuju slični interesi (opisani u delima Edit Varton i Frensisa Skota Ficdžeralda), jer u svakodnevnoj želji za moći i bogatstvom, društvenim priznanjem i uspešnim brakovima, za neke je vrhunac svijanje gnezda pod krovom ove impozantne građevine. Razotkrivajući neuobičajene obrasce ponašanja, seksualne navike bogatih i uspešnih stanovnika Menhetna, Kendas Bušnel je stvorila modernu hroniku društva koje ima sve, ali u kojem ipak niko nije zadovoljan.

Film

preporučuje

Irena Tojić
noivnarka "Svet Plus"

The Bone Collector

Phillip Noyce
"Sakupljač kostiju" (The Bone Collector) je filmski triler iz 1999. godine, baziran na knjizi Džefrija Divera. Iako je nastao pre deset godina, nema sumnje da će mu se ljubitelji dobrog trilera vraćati i narednih nekoliko decenija. Australijski reditelj Filip Nojs uverljivo je dočarao turobnu atmosferu neprestanog strahovanja od serijskog ubice. Glavne uloge i najteže zadatke poverio je Denzelu Vošingtonu i Anđelini Džoli. Sakupljač kostiju, ubica i otmičar, opsednut starim Njujorkom, ostavlja tragove koje može da dešifruje samo Linkoln Rajm (Denzel Vošington). Dok nevine žrtve odbrojavaju poslednje minute života, Rajm i njegova saradnica, detektivka Ameli (Anđelina Džoli), pokušavaju da lociraju žrtve otkrivajući tragove sakupljača kostiju. Kriminolozi polako stežu obruč oko ubice, međutim, ispostavlja se da sakupljač kostiju ima drugačiji plan i steže omču oko Linkolna Rajma... Ovaj film preporučujem svim ljubiteljima dobrog trilera, ali i onima koji uživaju u pogledu na zanosnu Anđelinu Džoli koja je i u ovakvoj ulozi seksepilna, kao i devojkama koje ne mogu da odole muškarcu sa najsavršenijim crtama lica - Denzelu Vošingtonu. Ako ste ga pogledali, svakako mu se vratite još jednom, vredi!

 

Pozorišna predstava

preporučuje

Milica Milić
direktor korporativnih komunikacija

UJKIN SAN

SNP

U osnovi predstave "Ujkin san", nastale na osnovu dramatizacije pripovetke F. M. Dostojevskog, jednostavan je zaplet koji predstavlja platformu za tragikomičnu analizu ljudske prirode. Marija, prva dama u Mordasovu, ubeđuje svoju kćerku Zinaidu da se uda za starog kneza kako bi nasledila njegovu titulu i bogatstvo. Tok radnje se menja kada kćerkin nesuđeni verenik Pavle ubedi kneza da je dogovor o venčanju bio san. Reditelj Egon Savin ovako je prokomentarisao predstavu: "Kada ne bismo sanjarili, naša svakodnevica bila bi nepodnošljiva. San je onaj lepši i vredniji deo života, naročito potreban ljudima koje je zadesila nesreća. Pola života čovek čeka ostvarenje svojih želja, a u starosti se s nostalgijom priseća svoga sna brižljivo negujući tu varku kao najveću vrednost svoje mladosti."

CD

preporučuje

Srđan Šveljo
modni urednik magazina Joy, LOfficiel, CKM

Pronađi put

Natali Dizdar

Kada se Natali Dizdar pre nekoliko godina pojavila u music talentima na Novoj TV, bila je moj favorit. Njen izbor pesama, njen stajling i stav bili su nešto po čemu se izdvajala od ostale dece u tom rijalitiju. Znao sam da će, i ako ne pobedi, uraditi pravu stvar u muzici i, evo, vreme je pokazalo da sam bio u pravu. Posle prvog, mnogo nagrađivanog, albuma "Natali" iz 2006. godine pred nama je njen drugi album, nestrpljivo očekivani "Pronađi put". Natali je opet zadala domaći zadatak mnogim zvezdama pop muzike, pogotovo sa naših prostora, jer je malo onih koji neguju pravi pop zvuk sa primesama šlagera, džeza, soula, pa i kantrija. Već poznati singlovi "Naučila sam trik" i "Stop" najavili su ovo ostvarenje. Ovaj album potpisuje snažna autorska ekipa: Darko Rundek, Dino Šaran, Petar Beluhan, Vladimir Mirčeta (ex Mayales), Sandro Bastiančić (En face), Saša Ljiljak (osnivač Yammata) i drugi. Uz produkciju Gordana Muratovića (Jinx), očekuje se da će i ovo izdanje Natali Dizdar privući jednaku a možda i veću pažnju od njenog prvog albuma koji se odlično prodao - preko 10.000 primeraka. "Pronađi put" uskoro će dobiti i treći singl, pesmu "Stranac" koju je napisao Dino Šaran iz sarajevske rock grupe "Letu štuke".
Imao sam čast da Natali Dizdar upoznam i čujem pre godinu dana. Svaki komentar je suvišan... Nadajmo se da će neko imati sluha da je pozove kod nas!

Grad

preporučuje

Jelena Đokić
pomoćnik urednika Hello!

Santander

ŠPANIJA

Glavni grad španske regije Kantabrija Santander prostire se na obali Atlantskog okeana, sa severu Iberijskog poluostrva. Ovo otmeno fensi odmaralište u koje dolaze mahom Španci, ugnjezdilo se između planina i mora. Direktne linije iz Beograda nema, a putovanje bi moglo da potraje ceo dan zbog presedanja. Imala sam sreću da putujem čarter letom iz Zagreba, i potrajalo je dva i po sata, što je sasvim podnošljivo. U Santanderu ćete sresti mnogo studenata jer je ovaj grad jedan od omiljenih univerzitetskih centara pa se u njega slivaju mladi iz čitavog sveta, a predavači su najuticajniji profesori na Internacionalnom univerzitetu Mendez Pelayo, nekadašnjoj Magdaleninoj palati kojom se ovaj grad ponosi. Bogata istorija, živopisna arhitektura, prelepi parkovi i bašte samo su neki od znamenitosti Santandera. Iako je stara gradska četvrt izgorela u velikom požaru 1941. godine, mogu se videti zgrade iz 19. i ranog 20. veka koje gradu daju pečat monumentalnosti. Turisti uživaju u šetnji glavnom promenadom uz more, u ispijanju španskih vina po brojnim kafeima, bogatoj trpezi u elitnim restoranima, posetama zoološkim vrtovima kojih ima dva, plantarijumu... Iako je u pitanju grad na moru, uvek treba da nosite sa sobom kabanicu ili kišobran jer se začas navuku oblaci i počne da pada kiša. Leta su promenljiva, a zime blage. Ljubitelji fudbala znaju da u Santanderu igra Nikola Žigić, a nekolicina naših uspešnih košarkaša i rukometaša živeli su i radili u Kantabriji. S obzirom na to da sam išla na promociju "ševrolet kruza", bila sam u prilici da pređem gotovo 300 km po Kantabriji, a posetila sam park prirode Caberceno i autentično selo Sanatilana dell Mar koje je udaljeno tri kilometra od Altamire, mesta gde je nastao prvi crtež pećinskog čoveka. Tamo sam u jednoj suvenirnici kupila špansko vino, pate od divlje svinje i fazana, špansku čokoladu sa mentom, šumskim voćem i narandžom, tradicionalno čajno pecivo u čokoladi, špansku lepezu, magnete za frižider i to, što je najzanimljivije, po izuzetno pristupačnim cenama, daleko nižim nego u Barseloni ili Madridu. Iako sam u Santanderu i Kantabriji boravila samo 24 sata, oduševio me je taj deo Španije jer je pre svega izuzetno uređen i čist. Ljudi nisu baš najljubazniji, ne žele ili ne znaju da govore engleski, ali je priroda magnetski delovala na mene. Znam da ću se jednom ponovo vratiti tamo.

YouTube preporuka za slušanje

The Meaning of Love - 1982

Depeche Mode

Arhiva