Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
15. novembar 2010.

Knjiga

preporučuje

Aleksandra Andrić
lektorka

Senka vetra

Karlos Ruis Safon

"Senka vetra" je najčitaniji roman u Španiji u poslednjih nekoliko decenija! Barselona 1945: grad polako zaceljuje rane iz rata, a Danijel, sin trgovca antikvarnim knjigama, koji tuguje zbog gubitka majke, pronalazi utehu u misterioznoj knjizi "Senka vetra", koju je napisao izvesni Hulijan Karaš. Ali kada je pokušao da pronađe druge naslove istog autora, on otkriva šokantan podatak: neko sistematski uništava svaki primerak svake knjige koju je Karaš napisao! Zapravo, Danijel možda poseduje poslednji primerak knjige tog autora. Uskoro njegova prividno bezazlena potraga otvara vrata jedne od najmračnijih tajni Barselone - epske priče o ubistvu, ludilu i ukletoj ljubavi. "Ako volite 'Zanesenost' autorke Suzan Bajat, Markesovih 'Sto godina samoće', Borhesove kratke priče, 'Ime ruže' Umberta Eka, 'Klub Dima' Artura Peres-Revertea, 'Njujoršku trilogiju' Pola Ostera, da ne pominjem 'Zvonara bogorodične crkve u Parizu' Viktora Igoa i 'Palog anđela' Vilijama Hjortsberga, onda ćete voleti 'Senku vetra'." - The Washington Post "Kao da su se Gabrijel Garsija Markes, Umberto Eko i Horhe Luis Borhes udružili da bi stvorili magičnu predstavu." - The New York Times Books Review "Čudesno... majstorski napisano... 'Senka vetra' je u krajnjoj liniji ljubavno pismo upućeno književnosti, namenjeno čitaocima koji su strasno zaljubljeni u pripovedaštvo onoliko koliko i njen mladi glavni junak." - Entertainment Weekly, Izbor urednika Finalista prestižne nagrade Fernando Lara - roman "Senka vetra", koji su i publika i kritika toplo dočekali, postao je literarni fenomen u Evropi i Americi. U Velikoj Britaniji je 2004. bio najčitaniji roman autora van engleskog govornog područja. U Nemačkoj je 2004. bio najčitaniji roman autora van nemačkog i engleskog govornog područja. Veliki je hit u Italiji, u svim zemljama Latinske Amerike i Njujork tajmsov bestseler u Sjedinjenim Američkim Državama. Do sada je preveden na preko 20 jezika.

Film

preporučuje

Tijana Bašić
marketing asistent 

Defiance 

Edvard Cvik

“Prkos” je film o holokaustu na kakav nismo navikli. Dok ostali filmovi o Drugom svetskom ratu prikazuju uništenje Jevreja, u ovom je prikazan njihov oružani otpor, inspirisan osvetom i spasenjem.

Četvorica braće Jevreja tokom nacističke okupaciju beže u šumu da bi izbegli sigurnu smrt. I dok oni pokušavaju da prežive u šumama Poljske, širi se priča o njihovoj smelosti, koja privlači ostale Jevreje da im se pridruže. Pošto se bliži zima, grade selo i formiraju zajednicu odlučnu da se suprotstavi nadolazećim nacističkim snagama.

Istinita je priča o braći Bielski, a na filmsko platno preneo ju je 2009. godine reditelj Edvard Cvik. 

Pozorišna predstava

preporučuje

Ivana Stanišić
glavna i odgovorna urednica magazina Amica 

Timon Atinjanin

Gorčin Stojanović

Spoj Šekspira i njegovog dela "Timon Atinjanin" s režijom Gorčina Stojanovića i glumom fantastičnog Borisa Isakovića - idealna je kombinacija koju bih preporučila apsolutno svima. Ovo je priča o čoveku koji je gotovo preko noći prešao put od filantropa do mizantropa, od bogatstva praćenog mnoštvom prijatelja do bankrota kada ga svi napuštaju. I upravo zato veoma je poučna - onima koji nisu imućni pokazuje šta su "izbegli", dok onima koji imaju mnogo novca i još više prijatelja skreće pažnju na ono što bi lako moglo da im se desi ukoliko ne budu oprezni. Osim toga, sigurna sam da će svi koji odgledaju predstavu "Timon Atinjanin", čim izađu iz pozorišne sale, nazvati nekog bliskog kao što sam to učinila ja, i reći: "Upravo sam 'videla' tvoj život na sceni SNP-a!" "Timon Atinjanin" je poslednje Šekspirovo delo čiji je završetak sprečila autorova smrt, a predstavlja univerzalni, uvek aktuelni dramski iskaz o ljudskoj sebičnosti, nezahvalnosti i pohlepi. Kritika je ovo nazvala "veličanstveno nedovršenim" remek-delom o čoveku kao "krhkom stvorenju prirode", a reditelj Gorčin Stojanović i ansambl Srpskog narodnog pozorišta, predvođen Borisom Isakovićem, interpretiraju ga kao potresnu i kritičku priču o savremenim "stubovima društva", zapravo o svetu u kojem je jedina pokretačka snaga - novac.

CD

preporučuje

Olivera Krajinović
pomoćnik urednika magazina Joy 

ARCADE FIRE

The Suburbs

Novi album najboljeg modernog kanadskog benda donekle se razlikuje od njihova prethodna dva ostvarenja - "Funeral" i "Neon Bible". Arcade Fire su indie rock bend koji je svojom pojavom pre sedam godina dobro uzdrmao savremenu muzičku scenu obojivši je kompleksnim i melodičnim, nestašnim i mračnim, a nadasve efektnim i prodornim zvukom. Album "The Suburbs" nešto je mirniji od prethodna dva, kompaktan je, spokojan i lagan, jednom rečju - vrlo prijatan za slušanje. Na njemu je šesnaest pesama koje tekstovima i bogatom orkestracijom vešto balansiraju između svetla i senke. "Wasted Hours", "The Suburbs" i "We Used to Wait" najlepše su pesme na ovom kanadskom biseru. 

Grad

preporučuje

Tatjana Marić-Ivković
glavni i odgovorni urednik Bravacase

Ohrid    

MAKEDONIJA

Ako ste željni lepote jezera, pesme, uživanja, a pri tom želite da obiđete crkve i manastire koji datiraju iz IX veka, obavezno posetite Ohrid.

Nekada je ovo mesto bilo okruženo sa 365 crkava – po jedna za svaki dan u godini, a do danas je sačuvan veliki broj hramova. Neprocenjivo bogatstvo fresaka, ikona i rezbarija oslikava duh makedonskog naroda, a svako „Ohridsko leto“ posebna je kulturna manifestacija.

Zajedno s Ohridskim jezerom, koje je među najčistijima u Evropi, grad Ohrid uvršćen je u kulturnu baštinu UNESCO-a. Crkva Svete Sofije (koja je sagrađena na temeljima rane hrišćanske bazilike), Svetog Klimenta i ostaci turskih zidina samo su neke znamenitosti koje treba posetiti. Na obali jezera je i najstariji slovenski manastir Sveti Pantelejmon.

Kada ste već tamo, obavezno obiđite Ohridsku tvrđavu, crkvu Svetog Nauma i, po mišljenju mnogih, najlepšu - crkvu Svetog Jovana, na litici iznad jezera.

Danas je Ohrid moderan turistički centar s velikim brojem hotela – od onih skromnijih do luksuznih sa 5*, a cene su sasvim prihvatljive. Primera radi, u hotelu s 4* u strogom centru grada noćenje s doručkom iznosi oko 40 E.

U restoranu poručite belvicu na žaru, od vina Makedonci preporučuju disan, a pri kupovini ohridskih bisera budite obazrivi – prave ćete pronaći samo u nekoliko prodavnica nakita. Najbolje je da odmah svratite u radnju Klimenta Taleva u strogom centru Ohrida. On nam je ispričao da se biseri izrađuju

od sedefa s ljuštura školjki, koji se brusi tako da se dobije kuglica. Ona se potom premazuje posebnom emulzijom dobijenom od krljušti ribe plaštine, inače endemske vrste iz Ohridskog jezera. Sastav emulzije je tajna i prenosi se s oca na sina.  

YouTube preporuka za slušanje

The Everlasting

Manic Street Preachers

Arhiva