Vaš browser nije u mogućnosti da pokrene ovaj Flash script.

Zahtevi:
- JavaScript mora biti omogućen u vašem browseru
- Morate imati instaliranu Flash podršku
16. oktobar 2009.

Knjiga

preporučuje

Bojana Janjušević
urednik magazina "L' Officiel" i "Moja kosa"

TAJNA

Filip Grember

Roman "Tajna", savremenog francuskog pisca Filipa Grembera, laganim i jednostavnim jezikom govori o periodu holokausta i sudbinama običnih ljudi koji su u zlom vremenu preko noći postali žrtve izgubivši potpuno kontrolu nad sopstvenim životom. Okupirana Francuska, progon Jevreja, koncentracioni logori i masovna ubistva samo su kulise za jednu mnogo intimniju priču, ispričanu u prvom licu, iz ugla dečaka koji, otkako pamti, podsvesno nosi teret prošlosti svojih roditelja, razdiruću grižu savesti i strašnu porodičnu tajnu. Kada je otkrije, suočiće se sa istinom mnogo težom od one koju je mogao da zamisli...

Film

preporučuje

Nikola Milošević
grafički dizajner specijalnih izdanja

Prokletnici (Inglourious Basterds)  

režija: Quentin Tarantino

Radnja filma dešava se tokom Drugog svetskog rata. Grupa Jevreja u američkoj vojsci, nazvana Prokletnici, odabrana je da seje strah među pripadnicima Trećeg rajha skalpirajući i brutalno ubijajući naciste. Prokletnici ukrštaju puteve sa devojkom, vlasnicom bioskopa u Parizu, kojoj su nacisti ubili porodicu. Povezuje ih činjenica da svi žele osvetu, pa će napasti pomenuti bioskop u vreme premijere novog nemačkog filma, na kojoj će biti prisutne sve nacističke vođe. Ukoliko ste fan Tarantinovih filmova, 2 sata i 25 minuta, koliko ovo celuloidno sotvarenje traje, neće vas razočarati.

Pozorišna predstava

preporučuje

Milica Milić
direktor korporativnih komunikacija

Kome verujete?

Darijan Mihajlovića, SNP

"Obavezno pogledajte komad Jelene Đorđević u režiji Darijana Mihajlovića i pokušajte da odgovorite na pitanje iz naslova ove drame. Da li danas bilo kome verujete? Dvoje mladih, čije likove tumače Slavica Bajčeta i Milovan Filipović, rade za agenciju u kojoj se sprovode anketna istraživanja. Romansa koja traje između njih otkriva sve težnje, strahove i nade današnjice a, s obzirom na to da anketarima posao omogućava da zavire u mnoge domove, gledaoci na sceni jasno vide refleksiju prošlosti na ljudima koji prestaju da veruju u budućnost.

CD

preporučuje

Gordana Vrbaški
grafički urednik regionalnih izdanja

Funhouse  

P!NK

Ekscentrična P!nk vratila se na scenu novim albumom Funhouse i ako, sudeći po naslovu, očekujete mnoštvo zabavnih pesama, razočaraćete se. P!nk u većni pesama, uprkos ironičnim naslovima, oplakuje svoj nedavno razvrgnuti brak a, kao što znamo, najbolje pesme zasnovane su na ličnom iskustvu. Tome najviše ide u prilog uvodna So What u kojoj čak i stihovima I Guess I Just Lost My Husband - P!nk najavljuje razračnavanje sa sopstvenim emocijama u ostatku albuma. Na sreću, P!nk je ipak pevačica sa stavom pa ne račnajte na ušećerene pesmice kakve su primerene trenutnim pop ikonicama. Zanimanje pobuđuje i drugi singl s albuma, pesma Sober koju je P!nk napisala inspirisana činjenicom da je na sopstvenom partyu bila jedina trezna osoba (??!!??). Kad spominjemo konzumiranje opijata, tu je još i One Foot Wrong, koja govori o "lošem acid tripu", ali zanimljivo je da ovde P!nk zvuči kao Janis Joplin, s kojom volim da je poredim. Neću da krijem da mi je lični favorit pesma Funhouse u kojoj još jednom do izražaja dolaze aluzije na razvrgnuti brak, a balada što se tiče, bez premca je Please Don't Leave Me. Žestoki pop/rock treba tražiti u odličoj This Is How It Goes Down, dok It's All Your Fault još jednom podvlači razračnavanje sa bivšim. P!nk tuguje, ali to ne znači da je album dosadan ili da odudara od njenih ranijih radova. Zamerke? Možda nedostaje malo "onog nečeg" što krasi sve velike rock albume, a možda i ne.

Grad

preporučuje

Daniela Stamenković
urednik ljubavnih izdanja

FIRENCA 

ITALIJA

Na ulicama Firence uglavnom je užasna gužva ali to vas neće sprečiti da uživate u prelepim građevinama koje su rasute po čitavom gradu. Sasvim sigurno će vas oduševiti crkva Santa Maria Novela iz 13. veka, prekrasna romaničko-gotička pročelja od belog i zelenog mramora, koje istoričari umetnosti svrstavaju među najlepša srednjovekovna zdanja. Nizovi srednjovekovnih i renesansnih građevina nemi su svedoci burne istorije Firence. Samo sat vremena ste u Firenci i već ste, garantujem, puni utisaka! Ali, verujte mi, poseta palati Mediči iz 1444. godine, jednoj od najlepših arhitektonskih ostvarenja renesanse, ostaviće utisak na sva vaša čula (da, da, čak i na čulo mirisa). Zavirite i u crkvu St. Lorenco, pažnju će vam sasvim sigurno privući ukrasi i dve bronzane Donatelove propovedaonice, kao i prekrasne Mikelanđelove i Bruneleskijeve sakristije. Opet, nedaleko od crkve, u stvarnost će vas vratiti šarenilo živopisne tržnice suvenira na kojoj nećete moći da se odlučite šta da kupite. Turisti sa dubljim džepom najčešće za uspomenu kupuju Gučijeve i Koverijeve kreacije u buticima duž ulice Tornabuoni ili Armanijeve i Valentinove u Vinja Nuovi (naglašavam: oni bogatiji!). Svratite i u čuvenu galeriju Akademija, u njoj je izložen čudesni Mikelanđelov David! Koštaće vas to zadovoljstvo, ali vredi. Ne propustite da probate čuveno vino "kijanti" koje je omiljeni toskanski suvenir. Ali, toskanska pokrajina poznata je i po odličnim belim vinima pa nećete pogrešiti ako u Firenci za uspomenu kupite bocu belog! Btw, noćni provod je odličan...

YouTube preporuka za slušanje

Have You Ever Seen The Rain

Rod Stewart

Arhiva